Κλιμάκωση επιθέσεων Χούθι και Χεζμπολάχ

Κλιμάκωση επιθέσεων Χούθι και Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για ισραηλινό πλήγμα κοντά σε νοσοκομείο του νοτίου Λιβάνου, όπου σκοτώθηκε ένα άτομο. Παράλληλα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τριών εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και εναντίον δύο καταδρομικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Σήμερα, μαχητές της Χεζμπολάχ ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν «δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα» στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση για «την επίθεση του ισραηλινού εχθρού που έβαλε στο στόχαστρο το νοσοκομείο Σαλάχ Γαντούρ στο Μπιντ Τζμπέιλ». Στο βόρειο Ισραήλ όντως ήχησαν σειρήνες.

Το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) είχε μεταδώσει το πρωί ότι ένα «εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε με τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο μια μοτοσικλέτα κοντά στο νοσοκομείο Σαλάχ Γαντούρ, στην κοινότητα Μπιντ Τζμπέιλ. Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκε ένας άνδρας και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι». Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε αν ο νεκρός ήταν άμαχος.

Το νοσοκομείο αυτό το διαχειρίζεται η Ισλαμική Επιτροπή Υγείας, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το προσωπικό του, δέκα άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου καταδίκασε «το βάναυσο ισραηλινό πλήγμα εναντίον του νοσοκομείου», χαρακτηρίζοντάς το έγκλημα πολέμου.

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε μια καμένη μοτοσικλέτα κοντά στην είσοδο του νοσοκομείου.

Οι Χούθι

Ο εκπρόσωπός των ανταρτών Χουθι, Γιαχία Σαρία, ανέφερε ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι εναντίον των εμπορικών πλοίων Larego Desert και MSC Mechela στον Ινδικό Ωκεανό, και του Minerva Lisa στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν κατονόμασε τα καταδρομικά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, εναντίον των οποίων είπε ότι εκτοξεύθηκαν επίσης πύραυλοι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από τις ναυτιλιακές εταιρείες ούτε από το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι