Κοινοπραξία για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε η Marine Systems

Κοινοπραξία για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε η Marine Systems

Τη σύσταση κοινοπραξίας για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών τύπου MEKO-200HN (“ΥΔΡΑ”) του Πολεμικού Ναυτικού, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική ναυπηγική thyssenkrupp Marine Systems (TKMS). Στην κοινοπραξία μετέχει και η Thales Nederland, η ολλανδική θυγατρική του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου Thales.

Όπως ανακοινώθηκε η συμφωνία για τη σύσταση της κοινοπραξίας υπεγράφη από τους δύο εταίρους στις 12 Δεκεμβρίου 2023. Οι δύο εταίροι αποτελούν τους κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού (OEM) των τεσσάρων πολεμικών πλοίων. Υπενθυμίζεται, ότι οι τέσσερις φρεγάτες MEKO 200HN (ΥΔΡΑ F-452, ΣΠΕΤΣΑΙ F-453, ΨΑΡΑ F-454 και ΣΑΛΑΜΙΣ F-455), βρίσκονται σε υπηρεσία με το Πολεμικό Ναυτικό από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, το Πολεμικό Ναυτικό σχεδίασε τον ολοκληρωμένο εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των πλοίων και προσέγγισε τις TKMS και Thales.

Στο πλαίσιο της κοινοπραξίας, η TKMS θα λειτουργήσει ως ο πάροχος της σχεδίασης και θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των πλατφορμών, ενώ θα συνεισφέρει και τα συστήματα επικοινωνίας. Για το σκοπό αυτό, πρόκειται να ανατεθεί υπεργολαβία στην Hagenuk Marinekommunikation, θυγατρική της ATLAS ELEKTRONIK. Η Thales θα παράσχει το οπλικό σύστημα, με πυρήνα το σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS, για τις φρεγάτες MEKO 200 HN και θα αναλάβει το ρόλο του εκπροσώπου της κοινοπραξίας που εδρεύει στο Hengelo της Ολλανδίας.

«Με την κοινή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, γινόμαστε και πάλι ισχυρός εταίρος για το Πολεμικό Ναυτικό. Από τη μία πλευρά, αυτό ενισχύει περαιτέρω το βιβλίο παραγγελιών μας και, από την άλλη, υπογραμμίζει τον ρόλο και τη δύναμή μας ως ναυπηγική μονάδα που συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρονικών, πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων κάτω από την ίδια στέγη στέγη. Είναι ακόμη ένα ορόσημο στον δρόμο μας προς την ανεξαρτησία της Thyssenkrupp Marine Systems», σχολίασε ο Oliver Burkhard, Διευθύνων Σύμβουλος της Thyssenkrupp Marine Systems.

Η Thyssenkrupp Marine Systems θα αναθέσει υπεργολαβία για τις τροποποιήσεις στην πλατφόρμας σε ελληνικό ναυπηγείο, όμως η κοινοπραξία θα αποτελεί το αποκλειστικό σημείο επαφής με το Πολεμικό Ναυτικό. Αναμένεται ότι η παραγγελία για τον ΕΜΖ θα τοποθετηθεί εντός του 2024.

Πηγή: defencepoint.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι