Κολομβία: Αναθεώρηση της συνθήκης με τους αντάρτες ζητά ο Ντούκε

Κολομβία: Αναθεώρηση της συνθήκης με τους αντάρτες ζητά ο Ντούκε

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε εναντιώνεται σε πολλές από τις διατάξεις της συμφωνίας ειρήνης με την πρώην ανταρτική οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και δηλώνει πως θα τις αναπέμψει στο Κογκρέσο για να αναθεωρηθούν.

Σε διάγγελμά του προς το έθνος ο Ντούκε, ο οποίος είχε εξαγγείλει στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα αναθεωρούσε τη συμφωνία του 2016, τόνισε πως η κυβέρνησή του εναντιώνεται σε έξι από τα 159 άρθρα της λεγόμενης Ειδικής Δικαιοδοσίας για την Ειρήνη (Jurisdicción Especial para la Paz -JEP).

Ο νόμος αυτός οδήγησε στην ίδρυση ενός ειδικού δικαστηρίου αρμόδιου να διενεργεί έρευνες, να δικάζει και να καταδικάζει υπεύθυνους για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στους αντάρτες του FARC και το κράτος, που διήρκεσε πέντε δεκαετίες.

Η απόφαση του Ντούκε ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα ως προς την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης, που έβαλε τέλος στον ρόλο του FARC σε μια σύρραξη η οποία στοίχισε τη ζωή σε 260.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια άλλους.

Οι όροι λειτουργίας του ειδικού δικαστηρίου επικρίνονται από τον Ντούκε διότι ο πρόεδρος της Κολομβίας, που ανήκει στη σκληρή δεξιά, θεωρεί πως είναι υπερβολικά επιεικείς έναντι των διοικητών των ανταρτών οι οποίοι κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. «Οι Κολομβιανοί θέλουν και χρειάζονται μια ειρήνη που θα μας ενώσει και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός», τόνισε ο Ντούκε στο διάγγελμά του.

«Όλοι οι Κολομβιανοί, με την εξαίρεση εκείνων που σήμερα δεν είναι σε θέση να αποκηρύξουν τη βία και να σταματήσουν τα εγκλήματά τους, θέλουν ειρήνη στη χώρα μας. Δεν υπάρχει κανένας ψευτοδιχασμός ανάμεσα στους φίλους και τους εχθρούς της ειρήνης. Όμως θέλουμε μια ειρήνη που θα εγγυάται πραγματικά την αλήθεια, την απόδοση δικαιοσύνης, την αποζημίωση (των θυμάτων και των συγγενών τους) και την αποφυγή οποιασδήποτε επανάληψης».

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, ο Ντούκε επιμένει ότι θέλει ο νόμος να αναφέρει ρητώς πως το FARC πρέπει να αποζημιώσει θύματα με ίδιους πόρους, να διασαφηνίζει τους όρους της έκδοσης κατηγορουμένων για εγκλήματα και να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές σε όσους καταδικάζονται. Αντιτίθεται επίσης σε ένα άρθρο το οποίο αναστέλλει τη δυνατότητα των κακουργιοδικείων να διενεργούν έρευνας σε βάρος όσων συμφωνούν να υπαχθούν στη JEP.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας ειρήνης που υπέγραψαν το FARC και η κυβέρνηση του προηγούμενου προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, η οργάνωση μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο, την Επαναστατική Εναλλακτική Κοινή Δύναμη, και ορίστηκε ότι θα έχει εγγυημένες πέντε έδρες στη Γερουσία (επί συνόλου 108) και πέντε στη Βουλή (επί συνόλου 172) ως το 2026.

Το κείμενο προέβλεπε επίσης ότι οι πρώην αντάρτες που θα οδηγούνται ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου θα καταδικάζονται σε ελαφριές ποινές και δεν θα οδηγούνται στις φυλακές, αλλά υποχρεούνται να ομολογούν τα εγκλήματά τους και να αποζημιώνουν τα θύματα.

Ο 42χρονος Ιβάν Ντούκε, προστατευόμενος του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος τηρούσε πολύ σκληρή στάση έναντι των ανταρτών, δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι τον εξοργίζει το γεγονός πως «εγκληματίες» θα διατηρούν έδρες στο Κογκρέσο και θα διαμορφώνουν τη νομοθεσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έπειτα από πέντε δεκαετίες πολέμου, απαγωγών, εκβιασμών και φόνων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx