Κομισιόν : Δεν ενοχληθήκαμε από το σύμφωνο Ελλάδας-Αιγύπτου
07/08/2020Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Πήτερ Στάνο ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι θέμα μεταξύ διμερές και διέψευσε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί ενόχλησης της ΕΕ από την υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.
«Η εν λόγω συμφωνία είναι διμερές θέμα ενός κράτους μέλους με τρίτο κράτος και δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να τη σχολιάσει», είπε.
Απαντώντας σε ερώτημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλέτ Τσαβουσογλου ότι ενοχλήθηκε η Κομισιόν από την υπογραφή του συμφώνου, δήλωσε:
«Απ’ ό,τι ξέρω, η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα Υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ».
«Έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερής μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και ενός συγκεκριμένου τρίτου κράτους. Και για αυτό η Κομισιόν δεν θα την σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει», ειπε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στη Μάλτα και συζήτησαν πράγματι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά συζητούσαν την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε από πράξεις εναντίον δύο κρατών μελών της ΕΕ, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου. Ήταν μια συζήτηση στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν γίνει επί του θέματος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 13 Ιουλίου και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο.
«Αυτή ήταν η ουσία των συζητήσεων και είχε να κάνει με τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και την εξεύρεση τρόπων να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και των συνεπειών κυρίως μέσω των κινήσεων της Τουρκίας», επεσήμανε κάνοντας λόγο για «ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις».
«Θέλουμε να δούμε αντιστροφή του κλίματος, θέλουμε να δούμε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία προς όφελος και των δύο πλευρών», κατέληξε.