Κομισιόν για επιστολή Μητσοτάκη για ακρίβεια: Θα απαντήσουμε εν ευθέτω χρόνω – Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Κομισιόν για επιστολή Μητσοτάκη για ακρίβεια: Θα απαντήσουμε εν ευθέτω χρόνω – Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας να ληφθούν πανευρωπαϊκά μέτρα για την ακρίβεια που ταλανίζει τους καταναλωτές. Η Κομισιόν απάντησε ότι και άλλα κράτη προβληματίζονται και ότι θα απαντήσει στην επιστολή εν ευθέτω χρόνο. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «από την ατομική ευθύνη πάμε πλέον στην ευρωπαϊκή ευθύνη».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η απάντηση της Κομισιόν στην επιστολή-παρωδία του Κυριάκου Μητσοτάκη καταδεικνύει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε από την πρώτη στιγμή: Πως η κίνηση αυτή δεν είχε την παραμικρή ουσία, αλλά έγινε με μοναδικό σκοπό ο κ. Μητσοτάκης να πετάξει για μία ακόμη φορά από πάνω του την ευθύνη για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Δεν μπορεί να περίμενε άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης κάτι περισσότερο από αυτό που έλαβε: Ένα αόριστο “ευχαριστούμε για την ενημέρωση και θα το δούμε στο μέλλον”. Από την ατομική ευθύνη να πάμε πλέον στην “Ευρωπαϊκή ευθύνη”. Φτάνει πια».

Η απάντηση της Κομισιόν ήταν η εξής: «Λάβαμε την επιστολή του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen. Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική μας, θα απαντήσουμε στην επιστολή σε εύθετο χρόνο.

»Χαιρετίζουμε την επιστολή, η οποία θα υποστηριχθεί από την έκθεση του Mario Draghi για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την έκθεση του Enrico Letta για το μέλλον της ενιαίας αγοράς. Η Κομισιόν παραμένει διαρκώς προσηλωμένη στην κατάργηση των αδικαιολόγητων ρυθμιστικών και μη φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

»Οι εδαφικοί περιορισμοί προσφοράς (TSCs) ισοδυναμούν με μη ρυθμιστικούς φραγμούς για την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε μια μελέτη το 2020, η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτών των μη ρυθμιστικών περιορισμών που επιβάλλονται από τους προμηθευτές στους πωλητές λιανικής, εμποδίζοντάς τους να προμηθεύονται στη χώρα της επιλογής τους.

»Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, αυτές οι συμφωνίες είναι παράνομες και οι μονομερείς αυτές πρακτικές απαγορεύονται, εάν ο κατασκευαστής κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά εισαγωγής.

»Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει μια σειρά από τέτοιες υποθέσεις. Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προστατεύσει τους καταναλωτές διερευνώντας αυτές τις περιπτώσεις κατά προτεραιότητα. Ενώ η επιβολή του ανταγωνισμού ως τέτοια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

»Αρκετά κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει αυτό το ζήτημα και να βρει μια λύση για την ενιαία αγορά πέρα από τους κανόνες ανταγωνισμού. Η κρίση κόστους ζωής καθιστά ακόμη πιο ευαίσθητο το θέμα των τιμών για τους καταναλωτές.

»Στην «πορεία μετάβασης προς το οικοσύστημα λιανικής» που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024, η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, δηλαδή των διεθνών προμηθευτών επώνυμων προϊόντων, λιανοπωλητών και καταναλωτών, για να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω συζήτηση με τα κράτη μέλη.»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι