Κομισιόν για μεταναστευτικό: Να διπλασιαστεί η ποινή φυλάκισης στους διακινητές
28/11/2023Κάθειρξη 15 ετών για διακινητές και ποινικοποίηση όσων διαδικτυακά καλούν σε μετανάστευση στην ΕΕ προτείνει η Κομισιόν
Νέα νομοθεσία για την πρόληψη και καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών πρότεινε σήμερα η Κομισιόν, αλλά οι προτάσεις της θα γίνουν αντικείμενο συζητήσεων τόσο στην Ευρωβουλή όσο και στα κράτη μέλη, με στόχο να προχωρήσει το θέμα μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Η πρόταση αναφέρει ότι πρέπει «να αυστηροποιηθούν οι ποινές ειδικά όταν χάνονται ζωές, αλλά και να διευκρινιστεί τι ισχύει όταν κάτι συμβαίνει σε διεθνή χωρικά ύδατα, όπως το ναυάγιο της Πύλου όπου υπολογίζεται ότι χάθηκαν 500 ζωές». Αναφέρει ότι φέτος εισήλθαν στην ΕΕ 330.000 άτομα και ότι οι διακινητές βγάζουν κάθε χρόνο 5-6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν πρέπει να διώκονται ποινικά όσοι καλούν μετανάστες στην Ευρώπη, ακόμα κι αν δεν έχουν οικονομικό όφελος. Αναφέρει δραστηριότητες που υποκινούνται από οικονομικό ή υλικό όφελος ή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη σε ένα άτομο, δηλαδή τον θάνατο των μεταναστών κατά τη μετάβασή τους στην Ευρώπη. «Η δημόσια παρότρυνση για είσοδο στην ΕΕ χωρίς άδεια θα πρέπει να γίνει ποινικό αδίκημα. Αυτό καλύπτει τη διακίνηση μεταναστών που διαφημίζεται μέσω ψηφιακών εργαλείων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα κι αν δεν έχει κάποιος οικονομικό κίνητρο για τη διακίνηση».
Παράλληλα η πρόταση ακροβατεί με τη θέση της Γερμανίας, που απαιτεί να προστατεύονται οι ΜΚΟ που βοηθούν μετανάστες και πρόσφυγες και της Ιταλίας, που θέλει να ποινικοποιήσει και τις δικές τους δράσεις. «Στόχος είναι συγκεκριμένα τα εγκληματικά δίκτυα. Δραστηριότητες όπως η ανθρωπιστική βοήθεια από ΜΚΟ, η εκτέλεση νομικής υποχρέωσης έρευνας και διάσωσης, η παροχή βοήθειας από μέλη της οικογένειας και οι ίδιοι οι μετανάστες δεν πρέπει να ποινικοποιούνται», αναφέρει η πρόταση.
Ως προς τις ποινές, ζητεί «εναρμονισμένες ποινές που αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα του αδικήματος. Οι επιβαρυμένες περιπτώσεις αδικημάτων – που προκαλούν τον θάνατο ενός ή περισσότερων προσώπων – θα πρέπει να τιμωρούνται με 15ετή κάθειρξη, αντί της 8ετούς που ισχύει σήμερα με την τρέχουσα νομοθεσία της ΕΕ», αναφέρει.
Επίσης τονίζει ότι πρέπει να ενισχυθούν οι πόροι αλλά και στην πράξη οι δυνατότητες των κρατών μελών για να διασφαλίζουν την αποτελεσματική πρόληψη, έρευνα και δίωξη των διακινητών. Επισης ζητεί να βελτιωθεί η συλλογή δεδομένων και να υποβάλλονται εκθέσεις από τα κράτη μέλη. Τέλος, ζητεί να ενισχυθεί ο ρόλος της Europol και της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπω, καθώς και η συνεργασία της Eurojust και της Frontex με την Επιτροπή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ