Κομισιόν: Τα κράτη μέλη να ψάχνουν για μεταλλάξεις

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τις χώρες μέλη να κάνουν περισσότερα για την αλληλουχία του γονιδιώματος του κορονοϊού ώστε να εντοπίζουν γρήγορα νέες μεταλλάξεις ή στελέχη, δήλωσε σήμερα στο Reuters η Επίτροπος Υγείας, μετά την εξάπλωση του βρετανικού στελέχους που ειναι πιο μεταδοτικό.

Οι ειδικοί θεωρούν πως η κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων COVID-19 παγκοσμίως οφείλεται σε νέα στελέχη του ιού, σαν το “βρετανικό.

«Είναι επείγον και κρίσιμης σημασίας να κάνουμε περισσότερα για την αλληλουχία του γονιδιώματος σε όλες τις χώρες της ΕΕ προκειμένου να ταυτοποιούμε γρήγορα τα στελέχη και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες για αυτά», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ επαναπαύονται στη δουλειά κάποιων άλλων χωρών και έχουν κάνει λίγα πράγματα για την αλληλουχία του γονιδιώματος, κάτι που σημαίνει πως αν αναπτυχθούν πιο επικίνδυνα στελέχη στον πληθυσμό τους δεν θα είναι δυνατόν στην πράξη να ταυτοποιηθούν.

“Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ενεργά τα κράτη μέλη, με εμπειρογνώμονες, με υποδομές και με χρηματοδότηση ώστε να αυξηθεί η απόδοση της ΕΕ σε ατό τον τομέα”, πρόσθεσε η Κυριακίδου.

Οι προτάσεις θα είναι μέρος ενός νέου εγγράφου για την πολιτική σχετικά με την COVID-19 το οποίο θα δημοσιοποιήσει αύριο, Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από μια τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη.
Μέχρι τώρα τα κυριότερα νέα στελέχη έχουν πρωτοεντοπιστεί εκτός ΕΕ, στη Βρετανία, στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναπτύχθηκαν κατ΄ανάγκην στις χώρες όπου ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά.

Περίπου 1,5 εκατ. νέες μολύνσεις εντοπίζονται κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη, όμως οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αναλύουν την αλληλουχία σε λιγότερα από 150 θετικά δείγματα την εβδομάδα, με 10 χώρες να αναφέρουν ακόμη και λιγότερες από 20 αλληλουχίες, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Θεωρείται ότι μόνο η Βρετανια “κάνει δουλειά” σε αυτό τον τομέα.

Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η Δανία η οποία επεξεργάζεται κατά μέσο όρο περίπου 1.200 δείγματα την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο, και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα συνήθως τρεις εβδομάδες μετά τη διενέργεια του τεστ. Στην Ελλάδα η πρώτη και τελευταία φορά που ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι για την παρουσία κρουσμάτων της “βρετανικής”μετάλλαξης ήταν πριν απλό ένα μήνα και αφορούσαν σε 6 τουρίστες ή Έλληνες που ήρθαν από το εξωτερικό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι