Κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας αλλά και ΕΕ ακόμα και για τα εμβόλια…

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Νέο μέτωπο αναμέτρησης των δυνάμεών τους φαίνεται ότι βρήκαν ΗΠΑ και Ρωσία στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Πούτιν ότι πήρε έγκριση το εμβόλιο SputnikV, o Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πιθανότατα σήμερα να κάνει και ο Ντόναλντ Τραμπ κάποια ανακοίνωση για αμερικανικό εμβόλιο. Ο Τραμπ όμως έχει ήδη κάνει -σε συνέντευξή του προ 4 ημερών είπε ότι πιθανόν να είναι έτοιμο πριν τις εκλογές (δηλαδή πριν από το τις 3 Νοεμβρίου)

«Ο πρόεδρος λαμβάνει ενημέρωση για το εμβόλιο εδώ στον Λευκό Οίκο σήμερα, και είμαι σίγουρη ότι θα το ανακοινώσει σε ανοικτή εκδήλωση προς τον Τύπο και επίσης πιθανόν στην ενημέρωση των δημοσιογράφων αργότερα σήμερα» δήλωσε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ μιλώντας στο Fox News.

Το ρωσικό

Το ρωσικό εμβόλιο, που έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, ονομάζεται «Sputnik V» και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ένωση το 1957.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις.

«Καθ’ όσον γνωρίζω, σήμερα το πρωί καταχωρήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού», είπε ο Βλαντιμίρ  Πούτιν. «Είναι αρκετά αποτελεσματικό, δημιουργεί σταθερή ανοσία όπως λένε οι ειδικοί για δύο χρόνια και -το τονίζω- έχει περάσει όλους τους αναγκαίους ελέγχους, το έκανε και μια από τις κόρες μου που συμμετείχε στην κλινική έρευνα», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Ρωσίας Τατιάνα Γκολίκοβα δήλωσε ότι το εμβόλιο μπορεί να ξεκινήσει να χορηγείται σε επαγγελματίες της υγείας ήδη από τον Σεπτέμβριο, ενώ θα γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό σε εθελοντική βάση από τον Ιανουάριο.

Αμηχανία και αμφισβήτηση

«Δεν υπάρχουν γνωστά δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου», ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας, και τόνισε ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση «προέχει η ασφάλεια των ασθενών» υπαινισσόμενη ότι η Ρωσία κάνει “εκπτώσεις” για λόγους γοήτρου, ώστε να βγει πρώτη στην αγορά των εμβολίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι προτού να εκφέρει γνώμη θα πρέπει να εξετάσει επισταμένως όλα τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί κατά τις κλινικές δοκιμές, αλλά ανέφερε παράλληλα ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Ρωσία και δεν αποκλείει να δοθεί προέγκριση (ένα βήμα πριν απο την έγκριση).

Τι ισχύει κανονικά

Γεγονός παραμένει ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε χιλιάδες άτομα όπως απαιτεί το πρωτόκολλο, ώστε να πιστοποιηθεί όχι μόνον η ασφάλειά του αλλά και η αποτελεσματικότητά του. Επισης πρέπει να καταδειχθεί ότι είναι επαρκώς ανεκτό από όλους τους οργανισμούς και όχι μόνον από νέους και υγιείς στους οποίους δοκιμάζεται. Τέλος, πρέπει να παράγει αντισώματα για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα.

Για να διαπιστωθούν όλα αυτά, απαιτούνται δοκιμές σε περίπου 10.000 άτομα, όλων των φυλών και ηλικιών και προφίλ υγείας. Εμβόλια κινεζικά και βρετανικά δοκιμάζονται (άγνωστο υπό ποίες συνθήκες) στο Ντουμπάι, στη Βραζιλία, στην Ινδία και αλλού. Καμία εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα αποτελέσματα από ευρύτατες δοκιμές και όλες βιάζονται.

Όλοι “κόβουν δρόμο”, όχι μόνο οι Ρώσοι

Υπό τις συνήθεις συνθήκες,  πρέπει να παρέλθει κάποιο σεβαστό διάσημα για να διαπιστωθεί αν ένα εμβόλιο έχει μακροπρόθεσμα παρενέργειες, αλλά και για βεβαιωθούν οι ειδικοί ότι παρέχει όντως προστασία για ικανό χρόνο. Αυτό δεν μπορεί να κριθεί μέσα σε ένα δυο μήνες, είτε πρόκειται για το ρωσικό εμβόλιο είτε για το βρετανικό είτε για το κινεζικό. Υπ΄αυτή την έννοια όλοι βιάζονται και όλοι λειτουργούν αντικανονικά.

Ούτε από την Κινα έχουμε νεότερα όμως, παρότι εκεί ένα εμβόλιο πήρε προέγκριση για να χορηγηθεί στους στρατιώτες πριν από σχεδόν 3 μήνες και λογικά κάποια αποτελέσματα θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί. Η χορήγηση στους  Κινέζους στρατιώτες ουσιαστικά αποτελεί  μια κλινική δοκιμή τρίτου σταδίου, του τελικού,  πριν την έγκριση για να δοθεί στο γενικό πληθυσμό.

Ορισμένοι ειδικοί διατυπώνουν επιφυλάξεις ότι οι δοκιμές, που πρέπει να μελετήσουν πιθανές παρενέργειες σε διαφορετικούς ανθρώπους, δεν ειναι δυνατόν να ολοκληρωθούν τόσο γρήγορα. Ο Πίτερ Χότεζ, πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικών Φαρμάκων στο Baylor College of Medicine στο Τέξας, λέει ότι η συλλογή επαρκών στοιχείων προκειμένου να αποδειχθεί ότι ένα εμβόλιο είναι ασφαλές για τον κόσμο μπορεί να τραβήξει έως τα μέσα του 2021.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx