Κόντρα Κωνσταντοπούλου και Δήμα για γερμανικές αποζημιώσεις – Επίθεση και στον Τσίπρα
30/10/2024Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στη Βουλή, επί της συμφωνίας με την οποία αναθεωρείται ο τρόπος χρηματοδότησης του ΔΝΤ, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει ότι εγκατέλειψαν της αξιώσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Οι γερμανικές αποζημιώσεις και το θέμα του κατοχικού δανείου αποτελούν πάγιες εθνικές διεκδικήσεις και απαράγραπτα ελληνικά αιτήματα», απάντησε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Δήμας.
Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Στάινμαϊερ, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση αρνείται να διεκδικήσει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις, που είναι «υπολογισμένες και καταγεγραμμένες, και δεν τις εγγράφει στον προϋπολογισμό του κράτους, γεγονός που συνιστά απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου». Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις στους πολίτες γιατί δεν διεκδικεί αυτές τις αξιώσεις ενώ υπάρχει απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λέει ότι το γερμανικό κράτος οφείλει να αποζημιώσει τους κατοίκους του Διστόμου, είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε:
«Ένα μήνυμα για τον κ. Στάινμαϊερ. Κύριε Στάινμαϊερ, στην Ελλάδα υπάρχουν εγγεγραμμένες οι μνήμες των σφαγών των εγκλημάτων, των εκτελέσεων των ναζί. Στην Ελλάδα υπάρχουν επίσης δυνάμεις που δεν θα αφήσουν ούτε να ξεχαστούν τα εγκλήματα ούτε να μείνουν ατιμώρητες οι θηριωδίες ούτε να μείνουν αδικαίωτα τα θύματα ούτε να μείνουν ανεκπλήρωτες οι αξιώσεις τις πατρίδας μας. Ο κ. Στάινμαϊερ έχει λάβει διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα ασκήσει η Ελλάδα τα δικαιώματά της. Ο πρώτος που τις διατύπωσε με τον πιο προκλητικό τρόπο ήταν ο κ. Παυλόπουλος που στις 6 Απριλίου του 2017, διαβεβαίωσε τον κ. Στάινμαϊερ ότι δεν θα διεκδικήσει η Ελλάδα μονομερώς τις αξιώσεις», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε επισης στην επεισοδιακή σχέση του ΔΝΤ με την Ελλάδα, την προσφυγή στον δανεισμό, και το «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015 που στη συνέχεια έγινε «ναι». Ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα επιφύλασσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όχι μόνο για τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και για την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό προσωπικά, γιατί, όπως είπε, αγνόησε τα πορίσματα της επιτροπής «αλήθειας δημοσίου χρέους», που για πρώτη και μόνη φορά συστάθηκε στη Βουλή, όταν η ίδια ήταν πρόεδρος, για τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, του χρέους που «εργαλειοποιήθηκε για την επιβολή συνθηκών που επέφεραν την εξουθένωση του ελληνικού πληθυσμού».
«Τρία κόμματα έχετε κυβερνήσει και έχετε τεράστιες ευθύνες για την υπερχρέωση της χώρας αλλά και για την επιβολή στην ελληνική κοινωνία, μέτρων που η κοινωνία τα απέκρουσε την πρώτη και μόνη φορά που κλήθηκε να αποφασίσει, στις 5 Ιουλίου του 2015. Τότε δηλαδή, που ο ελληνικός λαός είπε το περίτρανο και περίφημο “όχι” στους εκβιασμούς των λεγόμενων δανειστών, στην επιβολή νομοθεσίας ξεπουλήματος και εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας και δημοκρατικής λειτουργίας», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι το «όχι» που είπε το 2015 το 62% του ελληνικού λαού παραβιάστηκε την αμέσως επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος με το «περιβόητο» Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Στο κλίμα αυτό, η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε το αίτημα της για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών εκείνου του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που ήταν «η απαρχή της παραβίασης της δημοκρατικής εντολής».
«Το χρέος που επιβάλατε στους πολίτες, δεν το προκάλεσαν οι πολίτες και δεν προκλήθηκε καν από δημόσιες δαπάνες προορισμένες για τους πολίτες», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και κατήγγειλε ότι «το χρέος αυτό είναι παράνομο, αθέμιτο, απεχθές και μη βιώσιμο, δηλαδή συγκεντρώνει χαρακτηριστικά, που σύμφωνα με το κεκτημένο του ΟΗΕ, αποτελούν λόγους για την αποκήρυξή του. Και όμως δεν βρέθηκε καμία κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τα εργαλεία που προβλέπονται στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ώστε να απαλλάξει τη χώρα και τους πολίτες της από αυτό το χρέος», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση της ΝΔ, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι ετοιμάζεται να αποπληρώσει πρόωρα το χρέος προς το ΔΝΤ. «Ο κ. Χατζηδάκης ετοιμάζεται να το πράξει αυτό διότι δεν είναι ένα ανεξάρτητο πρόσωπο αλλά ένα πρόσωπο προδήλως εκβιαζόμενο. Έχει και αυτή η κυβέρνηση συμμετοχή στη διόγκωση του χρέους. Καταχρεώσατε το κόμμα σας με 500 εκατομμύρια ευρώ χρέη και με τον ίδιο τρόπο που καταχρεώσατε το κόμμα σας, καταχρεώσατε τη χώρα. Ων ούκ έστι αριθμός, οι συμβάσεις διαφθοράς, οι επιζήμιες και επιλήψιμες συμβάσεις, εκείνες για τις οποίες υπάρχουν ανοιχτές ή ολοκληρωμένες ποινικές διαδικασίες στις εισαγγελίες αλλά για τις οποίες δεν ασκήσατε καν τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Όσο για την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι επίσης «φέρει ευθύνες και για την καταχρέωση της χώρας και γιατί δεν ενεργοποίησε τα πορίσματα της “επιτροπής αλήθειας για το δημόσιο χρέος” και γιατί αγνόησε το δημοψήφισμα του 2015. Για την θυματοποίηση των πολιτών και την παραβίαση της εντολής τους, ο κ. Τσίπρας που κάνει ινστιτούτα και περιφέρεται ως προαλειφόμενος αστήρ του διεθνούς στερεώματος, μπορεί να έρθει εδώ στη Βουλή, να μας πει γιατί εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, γιατί παραβίασε την εντολή του ενώ τον καλούσε να αποφασίσει για τη μοίρα του, γιατί χρέωσε τη χώρα, χωρίς να ενεργοποιήσει τα δικαιώματα, τα εργαλεία και τα επιχειρήματα, γιατί προτίμησε την κυβερνητική και πρωθυπουργική καρέκλα, τα προνόμια και τα χρήματα, την εξουσία και τους θώκους, από την εντολή του ελληνικού λαού. Ο κ. Τσίπρας που παριστάνει τον ηγέτη εν αναμονή, εδώ μέσα δεν έχει τολμήσει να αρθρώσει ούτε μια φορά λόγο για αυτά, είναι άφαντος, κρυπτόμενος και δεν πρόκειται ποτέ, όσο είναι εδώ η Πλεύση Ελευθερίας, να τα πει σε αυτή την αίθουσα».
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας απάντησε επ΄αυτών τα εξής: «Οι γερμανικές αποζημιώσεις και το θέμα του κατοχικού δανείου αποτελούν πάγιες εθνικές διεκδικήσεις και απαράγραπτα ελληνικά αιτήματα. Η κ. Κωνσταντοπούλου, ως πρόεδρος Βουλής, στήριζε, το πρώτο εξάμηνο του 2015, την κυβέρνηση Τσίπρα, όσο και αν θέλει να το ξεχάσει, στήριζε την οικονομική πολιτική Βαρουφάκη, για την λεγόμενη σκληρή και περήφανη διαπραγμάτευση, η οποία οδήγησε και στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και στον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων και στην εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών. Η δαιμονοποίηση είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής σκηνής, την τελευταία δεκαετία και σήμερα τα κόμματα έχουν δύο επιλογές: είτε του ρεαλισμού για το πώς λειτουργεί η οικονομία είτε του σουρεαλισμού για το πώς είναι πάνω και πέρα από την πραγματικότητα όσα προτείνουν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ