Κόντρα Κούρδων – καθεστώτος Άσαντ και απειλές
19/03/2019Οι κουρδικές αρχές στη Συρία επέκριναν τις «απειλητικές» δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας, ο οποίος δήλωσε ότι ο συριακός στρατός θα απελευθερώσει με τη βία ή έπειτα από συμφωνίες τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων.
Οι Κούρδοι στη Συρία μετά το 2011 έχουν εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς αυτονομίας στις τεράστιες περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό τους στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. «Οι δηλώσεις του Σύρου υπουργού Άμυνας αντικατοπτρίζουν τη ρατσιστική και στείρα πολιτική που οδήγησε τη Συρία σε αυτή την καταστροφική κατάσταση», κατήγγειλαν οι κουρδικές αρχές σε ανακοίνωσή τους χθες Δευτέρα το βράδυ.
Λίγο νωρίτερα ο Άλι Αμπντάλα Αγιούμπ είχε προειδοποιήσει ότι ο συριακός στρατός «θα απελευθερώσει» τις περιοχές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις «με τη βία» ή μέσω «συμφωνίας συμφιλίωσης».
Οι Κούρδοι μαχητές αποτελούν την αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της αραβοκουρδικής πολιτοφυλακής η οποία με τη στήριξη των ΗΠΑ μάχεται εδώ και μήνες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πλέον είναι πολύ κοντά στο να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές και από το τελευταίο τους προπύργιο στο Μπαγούζ στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.
«Η χρήση της γλώσσας των απειλών εναντίον των SDF, οι οποίες απελευθέρωσαν και προστάτευσαν τη βόρεια και την ανατολική Συρία από τους τρομοκράτες, δεν ωφελεί παρά τις δυνάμεις που προσπαθούν να διχάσουν» τη χώρα, πρόσθεσαν οι κουρδικές αρχές.
Οι δηλώσεις του Αγιούμπ καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να συνεχίσει την πολιτική της καταστολής και της βίας» και να αποφύγει «τις ειρηνικές και δημοκρατικές» λύσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι κουρδικές αρχές επέμειναν επίσης «στην ανάγκη διαλόγου και ειρηνικής λύσης» στο θέμα της αυτονομίας τους.
Οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν το 15% του πληθυσμού της χώρας. Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου το 2011 εγκαθίδρυσαν μια ημι-αυτόνομη κυβέρνηση στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Συρίας σε περιοχές που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο. Από την αρχή της κρίσης έχουν υιοθετήσει μια ουδέτερη στάση απέναντι στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και τους Σύρους αντάρτες.
Με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν η Δαμασκός σημείωσε τα τελευταία χρόνια μεγάλες νίκες εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών και πλέον ελέγχει σχεδόν τα δύο τρίτα της χώρας. Πλέον στο στόχαστρό της έχουν μπει οι κουρδικές περιοχές και η επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.