Τέμπη: “Ναι” στην Εξεταστική από ΝΔ – “Όχι” σε Προανακριτική – Επίθεση ΠΑΣΟΚ στο ΚΚΕ

Κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ στη Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η ΝΔ πιάνεται από τη «σανίδα σωτηρίας που της παρέχει το ΚΚΕ»

Η κυβερνώσα πλειοψηφία συναίνεση στην πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη, απορρίπτοντας την σύγκληση Προανακριτικής Επιτροπής που ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στην συζήτηση στην Βουλή την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

«Η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών -όπως έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση- αλλά θα καταψηφίσει την Προανακριτική Επιτροπή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε με σαφήνεια ο υπουργός απαντώντας στους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο υπουργός δεν δίστασε να επιτεθεί σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. που κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη και κινήσεις τακτικής. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την άρνησή του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια αλλά σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε -για να το ξεκαθαρίσουμε- διότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες». Και αυτό, είπε, «το ξέρουμε γιατί αναγνώσαμε την πρότασή σας, είδαμε την κρισιολόγησή σας».

Ο υπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι «η ΝΔ τοποθετείται με καθαρό τρόπο: θέλουμε τη διερεύνηση των αιτιών» και υποστήριξε πως «οι Εξεταστικές Επιτροπές μπορούν να μετατραπούν σε Προανακριτικές Επιτροπές». Κατηγόρησε εκ νέου την αντιπολίτευση, λέγοντας πως «… φαίνεται ποιος είναι προαποφασισμένος και ποιος θέλει την πολιτική εκμετάλλευση αυτού του τραγικού γεγονότος. Η πλειοψηφία που από την πρώτη στιγμή φέρεται υπεύθυνα ή η αντιπολίτευση που θέλει να προβεί σε πολιτικές εκμεταλλεύσεις και άγρα πολιτικών επιδιώξεων. Και λυπάμαι πολύ, που ένα τραγικό γεγονός δεν μπόρεσε να δώσει τη δυνατότητα σύγκλισης και ομόνοιας ως προς τη διερεύνηση των πραγματικών συστημικών προβλημάτων τής λειτουργίας των σιδηροδρόμων».

Οργισμένη αντίδραση από Φάμελλο

«Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε την προαποφασισμένη θέση της κυβέρνησης να συγκαλύψει μέσα σε διαδικασίες της Βουλής το έγκλημα των Τεμπών», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος στη δευτερολογία του στη Βουλή, εξαπολύοντας επίθεση στον υπουργό Επικρατείας και την κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «δυστύχημα για τη δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «εμείς δεν θα το επιτρέψουμε αυτό» και κάλεσε τις υπόλοιπες δυνάμεις και τους βουλευτές της ΝΔ που θα συμμετέχουν στην Εξεταστική, «να μην επιτρέψουν στον κ. Βορίδη να σταματήσει μάρτυρες». «Εμείς θα ψηφίσουμε οποιαδήποτε διαδικασία που θα δώσει έστω και έναν μάρτυρα που θα φέρει στοιχεία», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι «δεν επιτρέπεται να σταματήσουμε τη δυνατότητα έστω και ενός να πει κάτι παραπάνω μέσα σε διαδικασία της Βουλής, δεν επιτρέπεται να περάσει στην κοινωνία μια καραμέλα που θα βγάλει ο κ. Βορίδης ότι αρνηθήκαμε τη συζήτηση». «Ο κ. Βορίδης αποκάλυψε ότι η ΝΔ φοβάται την αλήθεια. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα, αποδείξτε και οι υπόλοιποι ότι δεν φοβάστε τίποτα», είπε.

Ειδικότερα ο κ. Φάμελλος ανέφερε στη δευτερολογία του ότι με την τοποθέτηση του, που είχε προηγηθεί, «ο κ. Βορίδης εκπροσωπώντας τον κ. Μητσοτάκη μόλις αναίρεσε τον λόγο που ήρθαμε σήμερα εδώ. Ήρθε να πει εκ των προτέρων ότι έχει αποφασίσει και έχει βγάλει ετυμηγορία για το έγκλημα των Τεμπών. Είπε ότι δεν θα συνηγορήσουν σε αιτήματα προκαταρκτικών επιτροπών, ότι δεν θα λάβει υπόψη του την ποινική δικογραφία τής Ευρωπαίας Εισαγγελέως που έχει μέσα κακούργημα για τον κ. Καραμανλή».

«Εσείς βγαίνετε πάνω από την Ευρωπαία Εισαγγελέα και γίνεστε δικαστής εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και καθοδηγείται τη ΝΔ να μην ψηφίσει κάτι που η Ευρωπαία Εισαγγελέας λέει ότι είναι παράβαση καθήκοντος και εγκληματική πράξη για τη διαχείριση δημόσιου χρήματος», είπε απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη. «Την κοινοβουλευτική συζήτηση που κάνουμε δεν την ακούτε; Μιλήσαμε πολλοί για το ρουσφέτι στον σταθμάρχη και την ανεπάρκεια του, για το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης που κάηκε το ‘19 και δεν φτιάξατε, για το σύστημα στην Καρόλου που δεν λειτουργούσε από το ‘20 και μετά, για την παραίτηση του προϊσταμένου τού συστήματος τηλεδιοίκησης, για τα τρία εξώδικα… Για όλα αυτά λέτε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη;», ρώτησε.

Σχολίασε πως ό,τι και να ειπωθεί στον διάλογο στη Βουλή η κυβέρνηση θα τον υποτιμήσει «ό,τι και να πούμε εμείς, εσείς θα κάνετε κλειστή εξεταστική επιτροπή, δεν θα καλέσετε μάρτυρες της μειοψηφίας, τα έχετε προαποφασίσει». «Προανακοινώσατε», συνέχισε, «ότι θα απορρίψετε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ ή και τη δική μας αν είναι επί της 717 -επί των πραγματικών παραβάσεων του κ. Καραμανλή ίδια θα είναι-, άρα ο κ. Βορίδης εκτός από σκιώδης πρωθυπουργός παίζει και τον ρόλο του δικαστή, προαποφασίζει για τα πάντα». Τόνισε μάλιστα με νόημα πως «φοβάμαι ότι έχει αποφασίσει και στην εξεταστική τι θα γίνει».

Η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ προχώρησε στην κατάθεση της πρότασης για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του εγκλήματος στα Τέμπη αλλά και για το σύνολο των πτυχών που σχετίζονται με αυτό το έγκλημα», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, που πρώτος ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας για να αναπτύξει την πρόταση του κόμματος του.

«Το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλους τους τρόπους για τη διερεύνηση αλλά και για την απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε όλους τους υπεύθυνους, επιμένοντας να συζητηθούν όλες οι πτυχές του εγκλήματος», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ για τη συγκεκριμένη πρόταση του αξιοποίησε την αγωγή που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη», είπε και τόνισε πως τα Τέμπη είναι ένα “προδιαγεγραμμένο και διαχρονικό έγκλημα” και η απώλεια 57 ανθρώπων επιβάλλει την εξέταση του σε βάθος και να διερευνηθεί με όλους τους τρόπους ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, «πολιτικές και ποινικές, όπου αυτές υπάρχουν και σε όλους τους υπεύθυνους». Έτσι και αλλιώς, σημείωσε, για την απόδοση ποινικών ευθυνών δεν χρειάζεται να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή.

«Υπάρχουν εγκληματικά λάθη και παραλείψεις που δεν πρέπει να συγκαλύψουν τις πραγματικές, τις βαθύτερες αιτίες γι΄αυτά τα εγκλήματα. Ο πραγματικός ένοχος είναι η πολιτική της ΕΕ για τους σιδηροδρόμους η οποία εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική απελευθέρωσης των μεταφορών», ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι στη βάση αυτής της πολιτικής, οι πολιτικές που άσκησαν και αυτή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις “εκτόξευσαν την επικινδυνότητα” στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στις μεταφορές, για να φτάσουμε στην τραγωδία των Τεμπών.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βάλουμε στο επίκεντρο τον ρόλο της ΕΕ στην απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών και θα συμβάλλουμε στην εξαγωγή στοιχείων για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της ασφάλειας», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και σχολίασε για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης ότι έχει σοβαρά κενά, δεν εξετάζει καθόλου τα ζητήματα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών υποδομών και του σιδηροδρομικού έργου αλλά περιορίζεται στην εξέταση της σύμβασης 717 του 2014, με βάση τις υποδείξεις του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Όμως, ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, δεν ασχολείται με ατυχήματα, δεν ασχολείται με εγκλήματα αλλά με δημοσιονομικά ζητήματα που αφορούν διασπάθιση χρημάτων της ΕΕ.

«Αυτό σας ενδιαφέρει η οικονομική ζημιά και όχι το έγκλημα στα Τέμπη», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι πρόταση κατά του κ. Σπίρτζη ότι τέλεσε παράβαση καθήκοντος και για τον κ. Καραμανλή ότι τέλεσε το αδίκημα της απιστίας, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και του ελληνικού δημοσίου. “Με αυτή την πρόταση όμως το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει στο επίκεντρο τη σοβαρότερη πτυχή που είναι η ασφάλεια των σιδηροδρόμων”, είπε.

Ο κ.Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι «η πρόταση για εξεταστική επιτροπή του ΚΚΕ δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την όποια πρόταση για προανακριτική εξέταση. Το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλους τους τρόπους για τη διερεύνηση αλλά και για την απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε όλους τους υπεύθυνους, επιμένοντας να συζητηθούν όλες οι πτυχές του εγκλήματος»

Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι είναι ανάξιες σχολιασμού των δηλώσεων ότι δήθεν το ΚΚΕ είναι ” σανίδα σωτηρίας” στην κυβέρνηση της ΝΔ. «Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη όλοι αυτοί για να δουν ποιοι είναι σανίδα και δεκανίκι της ΝΔ. Συγκυβερνήσατε μαζί, ψηφίσατε μαζί όλα τα μνημόνια, ψηφίσατε το 70% των νόμων το ΠΑΣΟΚ και το 50% ο ΣΥΡΙΖΑ και τολμάτε να λέτε ότι το ΚΚΕ είναι σανίδα σωτηρίας στην κυβέρνηση της ΝΔ;», είπε κ. Καραθανασόπουλος.

Μάντζος: Η ΝΔ πιάνεται από τη «σανίδα σωτηρίας που της παρέχει το ΚΚΕ»

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης, με το σκεπτικό ότι αυτή επισπεύδεται επειδή η ΝΔ πιάνεται από τη «σανίδα σωτηρίας που της παρέχει το ΚΚΕ» και γιατί υπήρξε προαναγγελία για αίτημα από το ΠΑΣΟΚ σύστασης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών. «Η ΝΔ προκειμένου να μην υπάρξει ποινική διερεύνηση προτιμά να συμφωνήσει σε μια πρόταση που θα αναζητήσει πολιτικές ευθύνες» και «πρόκειται για καταφανή μεθόδευση, με σκοπό τη συγκάλυψη που προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και τη συλλογική συνείδηση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ που επισήμανε ότι υπάρχει “ώριμη δικογραφία του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, που δεν μπορεί να μείνει στο συρτάρι”. Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μάντζος ζήτησε ενιαία συζήτηση.

Για fake news έκανε λόγο ο Παφίλης

«Φαίνεται ότι τα fake news τα ισραηλίτικα τα υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ και μέσα στη Βουλή. Είστε αδιάβαστος. Μας λέτε ότι δεν υιοθετούμε ποινικές ευθύνες; Διαβάστε την πρότασή μας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, που αντέτεινε ότι ο κ. Μάντζος, είπε όσα «τερατώδη» είπε, για να συγκαλυφθούν και οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ.

«Ποιοι μιλάτε για σανίδα σωτηρίας; Εσείς κυβερνήσατε με τη ΝΔ. Ψηφίσατε το 80% των νόμων της ΝΔ. Τρία μνημόνια. Εσείς δεν είστε σανίδα σωτηρίας. Είστε υπερωκεάνιο!», είπε ο Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε: «Εμείς υλοποιούμε το αίτημα του κόσμου. Αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, των νεκρών θα γίνουμε η φωνή».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι