Κόντρα Πολωνών και Σλοβάκων φορτηγατζήδων με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους

Κόντρα Πολωνών και Σλοβάκων φορτηγατζήδων με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους

Πολωνοί και Σλοβάκοι φορτηγατζήδες στήνουν μπλόκα για να σταματήσουν να τους παίρνουν τις δουλειές Ουκρανοί συνάδελφοί τους

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει πιο εντατικούς ελέγχους στα ουκρανικά φορτηγά που επιστρέφουν στην Ουκρανία μετά την παράδοση των φορτίων τους. Αυτό θα γίνει σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των Πολωνών φορτηγατζήδων αλλά και των αγροτών, που διαμαρτύρονται για “αθέμιτο ανταγωνισμό” από τους Ουκρανούς συναδέλφους τους. Οι Ουκρανοί προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές και μεταφέρουν εμπορεύματα από και προς περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει συμφωνία.

«Θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι για να εξακριβώνουμε αν τηρούνται όλοι οι κανονισμοί που ισχύουν για τους Ουκρανούς μεταφορείς», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της Πολωνίας Άλβιν Γκαϊάντουρ, στο τέλος μιας συνάντησης που είχε με Πολωνούς οδηγούς φορτηγών. Όπως σημείωσε, οι τελευταίοι λένε ότι σκοπεύουν να περιορίσουν τις κινητοποιήσεις τους «εάν οι έλεγχοι φἐρουν αποτέλεσμα».

Οι Πολωνοί οδηγοί μπλοκάρουν εδώ και τρεις εβδομάδες τα κυριότερα σημεία διέλευσης στα σύνορα με την Ουκρανία, διαμαρτυρόμενοι για τον “αθέμιτο ανταγωνισμό των Ουκρανών φορτηγατζήδων” και ζητούν να εξαιρεθούν από τα μπλόκα τους μόνον φορτηγά με στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια. Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν την αποκατάσταση του συστήματος αδειών που διέπει την είσοδο των ουκρανικών φορτηγών στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Βαρσοβία και το Κίεβο άρχισαν συζητήσεις με την ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν στην επίλυση της αντιπαράθεσης. Σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι τα αιτήματα των φορτηγατζήδων “εμπίπτουν και στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Ουκρανίας και της ΕΕ”, προσθέτοντας ότι η Πολωνία θα θίξει το θέμα κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Πολωνία θέλει η συζήτηση να αφορά “αλλαγές της συμφωνίας για τις οδικές μεταφορές μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, οι οποίες μπορεί να καταστήσουν δυνατή την καλύτερη προστασία των συμφερόντων του τομέα οδικών μεταφορών της ΕΕ”.

Νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε «τη σχεδόν παντελή έλλειψη συμμετοχής της πολωνικής κυβέρνησης στην επίλυση του αποκλεισμού των κύριων σημείων διέλευσης στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα». . “Θεωρώ ότι η κατάσταση στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα είναι απολύτως απαράδεκτη”, δήλωσε Η Αντίνα Βαλεάν, η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, δήλωσε ότι ῇ κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών είναι απαράδεκτη».

Επειδή στην Πολωνία έρχονται εκλογές, ένας λόγος που το πρόβλημα “σέρνεται” είναι ότι κάποια κόμματα τάσσονται υπέρ των φορτηγατζήδων θεωρώντας ότι «η Πολωνία το παράκανε με την υποστήριξη προς την Ουκρανία», ενώ άλλα που είναι πιο φιλοευρωπαϊκά, θέλουν να ρίξουν τους τόνους.

Και Σλοβάκοι

Την ίδια ώρα στη Σλοβακία, η ένωση οδηγών φορτηγών της χώρας (UNAS) ανακοίνωσε ότι οι Σλοβάκοι φορτηγατζήδες θα αποκλείσουν την κύρια συνοριακή διάβαση με την Ουκρανία από την Παρασκευή, ενώνοντας τη φωνή τους με τους Πολωνούς συναδέλφους τους στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας αυστηρότερα μέτρα για τους Ουκρανούς φορτηγατζήδες.

Πολωνοί και Σλοβάκοι φορτηγατζήδες διαμαρτύρονται ότι οι Ουκρανοί συνάδελφοί τους προσφέρουν όχι μόνον πολύ φθηνότερες τιμές για τις υπηρεσίες τους, αλλά αναλαμβάνουν και μεταφορές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι αρχικά είχε συμφωνηθεί να μεταφέρουν απλώς εμπορεύματα από την Ουκρανία μέχρι την Ένωση και αντιστρόφως, όχι δηλαδή να κάνουν ενδοευρωπαϊκές μεταφορές.

Οι Σλοβάκοι οδηγοί πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία νωρίτερα αυτόν το μήνα, αλλά θα αρχίσουν τον αποκλεισμό της διάβασης Βίσνε Νεμέκε / Ούζχοροντ από τις 15.00 τοπική ώρα την Παρασκευή. “Σκοπός της διαμαρτυρίας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους οδηγούς φορτηγών από την Πολωνία”, αναφέρει σήμερα η UNAS σε δήλωση στη σελίδα της στο Facebook. “Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε μόνους στον αγώνα”. Οι οδηγοί φορτηγών αναφέρουν ότι η δουλειά τους έχει μειωθεί από τότε που οι συνάδελφοί τους από την Ουκρανία απέσπασαν εξαιρέσεις από την αίτηση αδειών διέλευσης μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι άλλοι περιμένουν στην ουρά 90 ώρες, ενώ αυτοί περνούσαν γρήγορα χωρίς ελέγχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι