Κόντρα Σερβίας-Κροατίας για ακτιβιστές που φέρονται να θέλουν ανατροπή του Βούτσιτς

Κόντρα Σερβίας-Κροατίας για ακτιβιστές που φέρονται να θέλουν ανατροπή του Βούτσιτς

Η Κροατία συνέστησε στους υπηκόους της να μην ταξιδεύουν στην Σερβία χωρίς σοβαρό λόγο, επειδή η Σερβία απέλασε πέντε γυναίκες ακτιβίστριες με υπηκοότητα Κροατίας.

Η Σερβία απέλασε συνολικά 13 ακτιβιστές μετά την σύσταση του Βούτσιτς να ληφθούν μέτρα “για έγχρωμες επαναστάσεις που διοργανώνονται από το εξωτερικό και επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης”. Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί και στη Σλοβακία για τον ίδιο λόγο -χωρίς απελάσεις μέχρι στιγμής. Η αριστερή κυβέρνηση της Σλοβακίας αναφέρεται σε “ξένους πράκτορες που θέλουν να διοργανώσουν διαμαρτυρίες για την ανατροπή της κυβέρνησης”.

Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας κατήγγειλε «ανάρμοστες και αβάσιμες ενέργειες των σερβικών αρχών έναντι Κροατών υπηκόων». Στην ανακοινωσή του συνιστά αναβολή όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών Κροατών και όσοι πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψουν εκεί, να παρακολουθούν με προσοχή την τρέχουσα κατάσταση.

Η Σερβία απέλασε 13 μέλη ΜΚΟ, από τα οποία οι πέντε ήταν Κροατικης ευθνικοητας οι άλλοι οκτώ προέρχονταν από ισάριθμες διαφορετικές χώρες. Ολοι τους υποστήριξαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με την πολιτική και οτι θα συμμετείχαν σε εκδήλωση της αυστριακής Erste Bank  -αυτός ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός έχει έδρα την Βιέννη και θυγατικες σε επτά ανατολικές και βαλκανικές χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν κατήγγειλε ότι οι πέντε ακτιβίστριες «τέθηκαν υπό κράτηση χωρίς καμία εξήγηση και τους επιδόθηκε απόφαση απέλασης». Ανακοίνωσε ότι η Κροατία θα επιδώσει διακοίνωση διαμαρτυρίας στην Σερβία και θα ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί «ανάρμοστη» την αντίδραση της Κροατίας και αντιλέγει ότι «οι υπήκοοι της αντιμετωπίστηκαν από τις αρμόδιες κρατικές αρχές στο Βελιγράδι σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και την εθιμική διεθνή πρακτική». Εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας ζήτησαν επίσης η Ρουμανία και η Αλβανία, μιας και πολίτες των χωρών αυτών βρίσκονταν μεταξύ των δεκατριών απελαθέντων. Την ανησυχία της για τις απελάσεις εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση «για την απέλαση ειρηνικών ακτιβιστών που αποκαλούνται από  η Σερβία επικίνδυνοι για την ασφάλεια».

Η σερβική πολιτική ηγεσία, από τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις κατά της διαφθοράς -με έναυσμα την προ διμήνου πτώση στεγάστρου σε σιδηροδρομικό σταθμό και τον θάνατο 15 διερχομένων-  έχει δηλώσει ότι «ξένοι πράκτορες οργανώνουν έγχρωμη επανάσταση στην Σερβία με στόχο την ανατροπή του Αλεξάνταρ Βούτσιτς». Στο πνεύμα αυτό χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνοι προ ενός μηνός και οκτώ Κροάτες φοιτητές που η Κροατία επιμένει ότι είχαν πάει στο Βελιγράδι να διασκεδάσουν, ενώ η Σερβία τους χαρακτηρίζει υποκινητές φοιτητικών διαδηλώσεων, με ανάλογα κίνητρα.

Στη Σλοβακία αντίστοιχα ο πρωθυπουργός Ρομπερτ Φίτσο συνέστησε μέτρα ασφαλειάς στις διαδηλώσεις που διοργανώνονται και δήλωσε ότι «έχει εισέλθει στη χώρα ομάδα πρακτόρων η οποία βοήθησε να πραγματοποιηθούν οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία το 2014 και στη Γεωργία» και ότι στόχο έχουν να προκαλέσουν χάος και αντιπαράθεση με την αστυνομία, με απώτερο σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης. Κοινό σημείο Κροατίας και Σλοβακίας είναι οι καλές σχέσεις τους με τη Ρωσία.

Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated, RiaNovosti

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx