Κορονοϊός: 120.000 κρούσματα στις ΗΠΑ, όλες οι εξελίξεις, απ’ όλο τον κόσμο

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Νέο ρεκόρ 120.000 και πλέον μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες καταγράφηκε χθες Πέμπτη στις ΗΠΑ, όπου η πανδημία του κορονοϊού έχει αναζωπυρωθεί εδώ κι εβδομάδες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Στη χώρα επιβεβαιώθηκαν 123.085 νέα κρούσματα από το βράδυ της Τετάρτης ως το βράδυ της Πέμπτης στις 20:30 (τοπική ώρα). Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο, ακόμη 1.226 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας στον κόσμο.

Μολονότι οι θάνατοι σε ημερήσια βάση δεν έχουν καν πλησιάσει ακόμη τα επίπεδα όπου βρίσκονταν την άνοιξη, είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που ξεπερνούν τους χίλιους, κάτι που είχε να συμβεί από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Πριν από δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ ξεπερνούσαν, για πρώτη φορά, με 80.000 κρούσματα, το ρεκόρ που είχε καταγραφεί σε 24 ώρες στα μέσα Ιουλίου. Συνολικά, στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί ως χθες βράδυ τουλάχιστον 234.800 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 είχαν πλέον φθάσει τα 9,6 εκατομμύρια. Η πανδημία είναι ένα από τα βασικά ζητήματα για τα οποία συγκρούστηκαν ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Τρίτης ακόμη αναμενόταν το βράδυ της Πέμπτης, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται σε πολιτείες-κλειδιά. Η πανδημία ώθησε εκατομμύρια Αμερικανούς να ψηφίσουν επιστολικά ή εκ των προτέρων, για να αποφύγουν τις ουρές — και τον κίνδυνο μόλυνσης — την ημέρα των εκλογών, κάτι που ήταν δεδομένο ότι θα προκαλούσε καθυστέρηση στην καταμέτρηση. Η πανδημία έχει βυθίσει τη χώρα στη χειρότερη υγειονομική κρίση έπειτα από εκείνη της ισπανικής γρίπης (1918) και στη σοβαρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929. Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ χαρακτήρισε χθες τη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων από τον κορονοϊό που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα «εξαιρετικά ανησυχητική» εξέλιξη για την οικονομία.

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 21.506 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 619.089 ως εδώ, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 166 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να ξεπερνά πλέον τους 11.000 νεκρούς και να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 11.096, κατά τα στοιχεία του ινστιτούτου. Είναι η δεύτερη ημέρα που καταγράφεται ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Ινδία

Κατά 47.638 αυξήθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Ινδία, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τα 8,41 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 670 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 124.985 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορονοϊό στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ (9,6 εκατ.). Τα κρούσματα βρίσκονται σε τροχιά μείωσης από τον Σεπτέμβριο, όμως ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως επαπειλείται νέα αναζωπύρωση, καθώς άρχισε περίοδος μεγάλων ινδουιστικών εορτών.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 5.567 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα ακόμη 544 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19. Επίσημα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 93.772 νεκρούς επί συνόλου 949.197 μολύνσεων.

Ωστόσο, στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. Στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας τόνιζε πως ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας πιθανότατα είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα, ως ακόμη και κατά 50.000 θανάτους, από αυτόν των επισήμως καταγεγραμμένων.

Σλοβενία: Επεισόδια σε διαδήλωση εναντίον των περιοριστικών μέτρων

Διαδήλωση εναντίον των περιοριστικών μέτρων με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη Σλοβενία εκτραχύνθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ με βίαια επεισόδια να ξεσπούν και την αστυνομία να επεμβαίνει για να διαλύσει το πλήθος κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άλλων κατασταλτικών μέσων. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά το κτίριο του κοινοβουλίου και κάποιοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που τους προειδοποιούσαν ότι παραβίαζαν τα μέτρα εναντίον της πανδημίας.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση. Στα επεισόδια, που διήρκεσαν πάνω από δύο ώρες σε μέρος του κέντρου της πόλης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της σλοβένικης πρωτεύουσας Στάνισλαβ Βρέτσαρ από την πλευρά του δήλωσε σε ΜΜΕ ότι «περίπου δέκα αστυνομικοί» τραυματίστηκαν ελαφρά, οι περισσότεροι από πέτρες που πέταξαν διαδηλωτές.

«Στις 19:00 η αστυνομία αποκατέστησε την τάξη στη Λουμπλιάνα», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν. Η Σλοβενία έμεινε συγκριτικά αλώβητη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όμως μπροστά στην πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού (συνολικά 41.000 επί συνολικού πληθυσμού δύο εκατομμυρίων) η κυβέρνηση επέβαλε τον περασμένο μήνα εκ νέου περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης της κυκλοφορίας πλην περιπτώσεων που είναι απολύτως αναγκαίο, του κλεισίματος των σχολείων και των εμπορικών καταστημάτων που δεν χαρακτηρίζονται απαραίτητα.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 22.294 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 630 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19. Η μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 5.612.319 μολύνσεις από τον κορονοϊό, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποκύψει εξαιτίας της νόσου και των επιπλοκών που προκαλεί ανέρχεται σε 161.736, τουλάχιστον κατά τα στοιχεία του υπουργείου. Αυτός είναι ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ. Η χώρα συνεχίζει επίσης να καταγράφει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Κολομβία

Η κολομβιανή κάτω Βουλή τερμάτισε απότομα τη συνεδρίασή της και συνέστησε στα μέλη της να τεθούν άμεσα σε καραντίνα, καθώς μέλος του σώματος διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Τα μέλη της Βουλής της Κολομβίας — χώρας που έχει καταγράψει πάνω από 1,1 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και θρηνεί πάνω από 32.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 ως αυτό το στάδιο — έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εργασίες της ψηφιακά ή διά ζώσης.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κάτω Βουλής, ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό έως και 150 μέλη του σώματος. Στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας συστήθηκε να αποφύγουν να μεταβούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να παραμείνουν στην Μπογοτά ενόσω περιμένουν 72 ώρες από την πιθανή έκθεσή τους για να υποβληθούν σε τεστ, τόνισε ο πρόεδρος της κάτω Βουλής, ο συντηρητικός Χερμάν Μπλάνκο.

«Προφανώς αυτή είναι μια πολύ λεπτή και σοβαρή κατάσταση», τόνισε ο Μπλάνκο. «Θα τερματίσω τη συνεδρίαση», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Μπλάνκο, ο Αλεχάντρο Κάρλος Τσακόν, στέλεχος του κόμματος των Φιλελευθέρων, διαγνώστηκε θετικός στον SARS-CoV-2 την επομένη της συμμετοχής του σε συνεδρίαση του σώματος. Κατά τη βουλευτή Μαρία Χοσέ Πισάρο, όλα τα μέλη της Βουλής οφείλουν να παραμείνουν στην πρωτεύουσα ως τουλάχιστον αύριο Σάββατο. Η πολιτικός εξήγησε πως απλώς μετέφερε οδηγίες των υγειονομικών αρχών στην Μπογοτά.

Λιβύη

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε 853 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα 7 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011, ανέρχεται επίσημα σε 910 νεκρούς επί συνόλου 65.440 μολύνσεων. Κατά το κέντρο, 38.110 άνθρωποι έχει διαγνωστεί πως αποθεραπεύθηκαν.

Τα στοιχεία που ανακοινώνει το κέντρο, από τους λιγοστούς λιβυκούς θεσμούς που έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια, δεν θεωρείται πάντως πως αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα ως προς την επιδημιολογική κατάσταση στη Λιβύη. Ο Χαλίφα αλ Μπακούς, επικεφαλής της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ότι τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας δημόσιων συγκεντρώσεων πολιτών, κατά παραβίαση των συστάσεων. Η επιτροπή επιδιώκει τα τεστ που διενεργούνται ημερησίως να αυξηθούν στα 10.000, ενώ απευθύνει σύσταση στους πολίτες να τηρούν τα προληπτικά μέτρα προστασίας, πρόσθεσε ο Μπακούς.

Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 36 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, έναντι 28 την προηγουμένη. Οι έξι περιπτώσεις μόλυνσης οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση και επιβεβαιώθηκαν στην βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, ενώ οι υπόλοιπες 30 ήταν «εισαγόμενες», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Στην Σιντζιάνγκ βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικά τεστ μετά τον εντοπισμό εστίας στην Κασκάρ. Εντοπίστηκαν εξάλλου 33 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, από 24 την προηγουμένη. Ακόμη 17 ασθενείς, έναντι 20 την προηγουμένη, διαγνώστηκε πως αποθεραπεύθηκαν. Νοσηλεύονται 419, οι εννέα σε σοβαρή κατάσταση. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.151 κρουσμάτων.