Κορονοϊός: 810.00+ νεκροί, 23 εκ.+ κρούσματα σε 196 χώρες του κόσμου
25/08/2020Η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 810.071 ανθρώπους από τα τέλη του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα επίσημα στοιχεία ως χθες βράδυ. Έχουν διαγνωστεί 23.529.392 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 196 χώρες και περιοχές. Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα, με 177.215 νεκρούς. Ακολουθούν η Βραζιλία (115.309 νεκροί), το Μεξικό (60.480), η Ινδία (57.542) και το Ηνωμένο Βασίλειο (41.433).
Το Περού καταγράφει πλέον 600.438 μολύνσεις και 27.813 θανάτους. Η Αργεντινή από την πλευρά της κατέγραψε νέο ρεκόρ 381 θανάτων σε 24 ώρες. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται σε 7.366 νεκρούς επί συνόλου 350.854 μολύνσεων.
Εμβόλιο
Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους, προειδοποίησε χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι η διανομή οποιουδήποτε υποψηφίου εμβολίου για την αποτροπή της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό προτού να έχει αποδειχθεί πέραν κάθε αμφισβήτησης πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές είναι πολύ άσχημη ιδέα, που επιπλέον θα έπληττε τις δοκιμές άλλων εμβολίων. Επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας εκφράζουν τελευταία την ανησυχία πως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ασκήσει πίεση στον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA) προκειμένου να διανεμηθεί εμβόλιο προτού να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητές του να επανεκλεγεί.
Ο Δρ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Λοιμώδεις Νόσους (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις προθέσεις του προέδρου Τραμπ, ωστόσο επέμεινε στο ότι η διανομή εμβολίου, αν γίνει με βιαστικό τρόπο, ενέχει μεγάλους κινδύνους, παρά την πιεστική ανάγκη που υπάρχει. «Ένα πράγμα που δεν θέλετε να δείτε είναι κάποιο εμβόλιο να λάβει έγκριση κατεπείγουσας χρήσης (emergency use authorization, EUA), προτού να έχετε πλήρη εικόνα για την αποτελεσματικότητά του», τόνισε ο Φάουτσι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο.
«Ένας από τους δυνητικούς κινδύνους, αν διανεμόταν πρόωρα εμβόλιο, είναι πως θα έκανε δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να συμμετάσχει κόσμος στις δοκιμές άλλων», πρόσθεσε. Ευρείας κλίμακας κλινικές δοκιμές των υποψηφίων εμβολίων των Moderna Inc, Pfizer Inc και AstraZeneca Plc, στις οποίες σκοπός είναι να λάβουν μέρος χιλιάδες εθελοντές, άρχισαν τις τελευταίες εβδομάδες. Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στη Φάση 3 της κλινικής δοκιμής του δικού της εμβολίου ευελπιστεί πως θα συμμετάσχουν 60.000 εθελοντές.
Ο Τραμπ ήγειρε ανησυχίες για την πολιτικοποίηση της διαδικασίας έγκρισης εμβολίων όταν ανακοίνωσε την Κυριακή την EUA για να χρησιμοποιείται πλάσμα αίματος ασθενών που ανέρρωσαν από την COVID-19 για τη θεραπεία άλλων ασθενών, χωρίς να έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου με τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με ψευδοφάρμακο κλινικές δοκιμές. Ο μεγιστάνας υποστήριξε μέσω Twitter το Σάββατο ότι στοιχεία του «βαθέος κράτους» στον FDA καθυστερούν την πρόοδο στην παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων, ώστε να μην αρχίσουν να διανέμονται παρά μετά την 3η Νοεμβρίου, με σκοπό να καταφέρουν πλήγμα στην εκστρατεία του να επανεκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.
Τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια θεωρούνται απαραίτητα για να τερματιστεί η πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 810.000 ανθρώπους παγκοσμίως, κατά δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, και σε πάνω από 177.000 στις ΗΠΑ. Όμως ειδικοί στις εμβολιοθεραπείες εκφράζουν ανησυχία πως ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να πιέσει τον FDA να εγκρίνει τη διανομή εμβολίου προτού να έχει περάσει από πλήρεις κλινικές δοκιμές, εκδίδοντας EUA – κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε ό,τι αφορά εμβόλια που προορίζονται για ευρεία χρήση από τον γενικό πληθυσμό.
«Θα με ανησυχούσε πολύ η χρήση του μηχανισμού της EUA για ένα εμβόλιο. Μιλάμε για κάτι πολύ διαφορετικό από τη θεραπεία με πλάσμα» αίματος ασθενών που έχουν αναρρώσει, εξήγησε ο Δρ. Πίτερ Χότεζ, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους και ερευνητής στο πεδίο των εμβολίων στο Baylor College of Medicine. Ο Φάουτσι τόνισε πως η πολιτική του FDA για τα εμβόλια, τόσο για την πλήρη έγκρισή τους όσο και ως προς τον μηχανισμό της EUA, προϋποθέτει ρητώς ότι πρέπει να έχει αποδειχθεί πως είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Η έγκριση της κατεπείγουσας χρήσης συνήθως χορηγείται για να γίνεται «διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που απειλούν την ανθρώπινη ζωή στις περιπτώσεις εκείνες που τα γνωστά οφέλη ξεπερνούν τους δυνητικούς κινδύνους από τη χρήση του σκευάσματος», θύμισε ο Φάουτσι.
Η EUA θα μπορούσε να είναι ενδεδειγμένη μόνο αφού έχουν ολοκληρωθεί μελέτες που δείχνουν ότι το προϊόν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό ενόσω εκκρεμεί στον FDA η ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας αξιολόγησης των δοκιμών, πρόσθεσε. «Για εμένα, είναι απολύτως κεφαλαιώδες να αποδείξεις ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό – και δύο αυτά πράγματα», επανέλαβε ο Δρ. Φάουτσι. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο να επιδειχθεί πλήρως πως το οποιοδήποτε εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».
Αίγυπτος
Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 138 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη 14η Φεβρουαρίου, όταν επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση, να φθάνει τους 97.478. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη 18 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 5.280 από την 8η Μαρτίου, όταν αναφέρθηκε ο πρώτος θάνατος.
Στον αντίποδα, 890 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει να αυξάνεται σε 66.817. Οι μολύνσεις από τον κορονοϊό στην επικράτεια της Αιγύπτου παραμένουν κάτω από το όριο των 200 ημερησίως από τη 2η Αυγούστου. Είχαν φθάσει στην κορύφωσή τους – 1.774 σε 24 ώρες – τη 19η Ιουνίου. Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 δεν ξεπέρασαν τους 20 για 10η συνεχόμενη ημέρα. Ο βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός της πανδημίας, 97 νεκροί, είχε καταγραφεί περί τα μέσα του Ιουνίου.
Βραζιλία
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 565 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 17.078 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στην υφήλιο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, ο απολογισμός ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 115.309 νεκρούς επί συνόλου 3.622.861 μολύνσεων.
Περού
Στο Περού ξεπεράστηκε χθες Δευτέρα το ορόσημο των 600.000 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ωστόσο το υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 βρίσκεται σε πτώση. Η χώρα καταγράφει ως εδώ 600.438 κρούσματα (+6.122 από την προηγουμένη). Άλλοι 150 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σημειώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων δυόμισι μηνών, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στο κράτος των Άνδεων να φθάνει τους 27.813 νεκρούς.
Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα που υφίσταται το τρίτο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, πίσω από τη Βραζιλία (115.309 θάνατοι) και το Μεξικό (60.480) σε απόλυτα μεγέθη. Αλλά κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό, είναι η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα στην υποήπειρο, με 839 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων. Αντιμέτωπη με την εξάπλωση της ασθένειας, η οποία απειλεί να οδηγήσει σε απόλυτο κορεσμό το σύστημα υγείας, η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα επέβαλε εκ νέου περιορισμούς στις συναθροίσεις και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο.
Το βράδυ του Σαββάτου, 13 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε γεμάτη ντισκοτέκ στη Λίμα, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από την αστυνομία που πήγε να επιβάλει την απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα ένδεκα από τα δεκατρία θύματα διαπιστώθηκε μεταθανάτια ότι είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό – όπως και οι 15 από τους 23 ανθρώπους οι οποίοι συνελήφθησαν σε αυτή την έφοδο. Ο πρόεδρος Βισκάρα εξέφρασε τη θλίψη του για την τραγωδία και την «οργή» του για «την ανευθυνότητα» της διεύθυνσης αυτού του νυχτερινού κέντρου, που διαφήμιζαν τη γιορτή που οδήγησε στην τραγωδία μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
Χιλή
Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 64 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 1.903 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ως αυτό το στάδιο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει τους 10.916 νεκρούς επί συνόλου 399.568 περιπτώσεων μόλυνσης. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χιλής, τα λεγόμενα ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 16.188 περιπτώσεις.
Κατά τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας συνολικά 372.464 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Η Χιλή παραμένει σε «κατάσταση καταστροφής» που κηρύχθηκε μήνες πριν, ώστε οι αρχές να μπορούν να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα, ανάμεσά τους την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και lockdown σε πόλεις ή περιοχές. Ωστόσο, επικαλούμενη τη μείωση των κρουσμάτων κατά τόπους, η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα ήρε σταδιακά κάποια από τα μέτρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αναζωογονήσει την οικονομία.
Αυστραλία
Οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι άλλοι οκτώ ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 ενώ εντοπίστηκαν 148 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες. Η πολιτεία είχε καταγράψει 15 θανάτους και 116 μολύνσεις μία ημέρα νωρίτερα. Ο χθεσινός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων εβδομάδων.
Η ξαφνική έξαρση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη Μελβούρνη – την πρωτεύουσα της Βικτόριας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας – ώθησε τις πολιτειακές αρχές να επιβάλλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που συνέβαλαν μεν οι μολύνσεις να μειωθούν, αλλά έχουν βαρύ αντίκτυπο στην οικονομία της πολιτείας. Το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ενδέχεται να ξεπεράσει το 13% στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αυστραλία, σύμφωνα με πρόσφατες κυβερνητικές εκτιμήσεις.
Γάζα
Σε πλήρη καραντίνα θα τεθεί η Λωρίδα της Γάζας για διάστημα 48 ωρών, αφού εντοπίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 μεταξύ του γενικού πληθυσμού, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οι τέσσερις ασθενείς είναι μέλη της ίδιας οικογένειας και κατοικούν σε έναν προσφυγικό καταυλισμό. Η καραντίνα αφορά ολόκληρη της Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ένα στέλεχος της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει την περιοχή αυτήν. Μέχρι και σήμερα, στον πυκνοκατοικημένο θύλακα όπου κατοικούν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, δεν είχαν αναφερθεί άλλα κρούσματα πέρα από τα «εισαγόμενα», δηλαδή άνθρωποι που επέστρεψαν από το εξωτερικό και φιλοξενούνταν σε ειδικά κέντρα καραντίνας.
Γερμανία
Άλλοι 5 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα εντοπίστηκαν ακόμη 1.278 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης ως αυτό το στάδιο ανέρχεται σε 9.277 νεκρούς επί συνόλου 234.853 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά την ίδια πηγή.
Την ίδια ώρα η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για το Παρίσι και την Κυανή Ακτή λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων στις περιοχές αυτές της Γαλλίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιεί τους πολίτες να μην κάνουν αχρείαστα ταξίδια στην περιοχή του Ιλ-ντε-Φρανς, που περιλαμβάνει τη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς και στο νότιο τμήμα της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων οι μεγάλες πόλεις Μασσαλία και Νίκαια.
Κίνα
Για ένατη συνεχόμενη ημέρα, το κινεζικό υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα δεν ενημερώθηκε για τον εντοπισμό κανενός κρούσματος εντόπιας μετάδοσης του κορονοϊού στην ηπειρωτική Κίνα, ωστόσο έκανε λόγο για 14 «εισαγόμενες» περιπτώσεις, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί μετά την άφιξή τους από το εξωτερικό. Την προηγουμένη, ανακοίνωνε 16 «εισαγόμενα» κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Δεν διαπιστώθηκε χθες κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, κατά την ίδια πηγή. Εντοπίστηκαν 16 ασυμπτωματικοί φορείς, αριθμός μειωμένος από τους 27 της προηγουμένης. Χθες 36 άνθρωποι κρίθηκε πως ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Έχουν αποθεραπευθεί συνολικά 79.961 άνθρωποι, σύμφωνα με τα δεδομένα του κινεζικού υπουργείου Υγείας. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 386 ασθενείς, οι 10 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός στα τέλη Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.981 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.
Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 320 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 3.541 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 227 εκατομμυρίων κατοίκων, που θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων στον κόσμο, έφθασε ως αυτό το στάδιο τους 60.800 νεκρούς επί συνόλου 563.705 περιπτώσεων μόλυνσης.
Ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, αρμόδιος για τον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έχει τονίσει επανειλημμένα πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη χώρα μάλλον στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από τις περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μεταξύ μιας ομάδας 15 χωρών της Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό είναι η χώρα που κάνει τα λιγότερα τεστ: 7,96 ανά 100.000 κατοίκους.
Στο μεταξύ για σχεδόν 30 εκατομμύρια μαθητές στο Μεξικό ξανάρχισαν από σήμερα τα μαθήματα, όμως μέσω της τηλεόρασης, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι ο κανόνας για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή για όλα τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 18 ετών, τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών σχολείων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το μέτρο αυτό θα διατηρηθεί μέχρι να επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους.
Τα σχολεία έχουν κλείσει στο Μεξικό από τις 17 Μαρτίου. «Παρά την πανδημία, τον πόνο και τα δεινά που προκάλεσε και δυστυχώς συνεχίζει να προκαλεί (…) είμαστε όρθιοι», είπε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ανακοινώνοντας και επισήμως την επανέναρξη των μαθημάτων. Στο Μεξικό, μια χώρα 128 εκατομμυρίων κατοίκων, 60.480 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19. Είναι δηλαδή η τρίτη χώρα σε αριθμό θυμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 560.164.
Για το πρόγραμμα «Μάθε στο σπίτι» που θα παρακολουθούν οι μαθητές επελέγη η τηλεόραση, καθώς η κάλυψη ανέρχεται στο 94% όλης της χώρας ενώ το διαδίκτυο καλύπτει μόνο το 70-80%. Η κυβέρνηση συνεργάζεται στο πλαίσιο αυτό με τέσσερα ιδιωτικά κανάλια και φρόντισε να διανεμηθούν δωρεάν τα βιβλία. Το περιεχόμενο των μαθημάτων θα είναι διαθέσιμο σε 22 γλώσσες ιθαγενών ενώ στις πιο απομακρυσμένες περιοχές θα μεταδίδεται από το ραδιόφωνο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μαθήματα για την υγεία, καθώς το Μεξικό κατέχει το θλιβερό ρεκόρ της χώρας που πλήττεται περισσότερο από την παιδική παχυσαρκία. Ο Εμιλιάνο Ουρντιαΐν, 11 ετών, ξεκίνησε από σήμερα τα μαθήματα μέσω της τηλεόρασης. Ο πατέρας του, Αλφρέδο, εξέφρασε την ελπίδα να είναι καλύτερης ποιότητας αυτά τα τηλεοπτικά προγράμματα σε σύγκριση με εκείνα που μεταδίδονταν την άνοιξη, μετά το κλείσιμο των σχολείων στις 17 Μαρτίου. «Ανησυχώ για την ποιότητα του Μάθε στο Σπίτι», εξήγησε ο αρχιτέκτονας πατέρας που δήλωσε στεναχωρημένος επειδή δεν έχει τα μέσα για να προσλάβει έναν καθηγητή ώστε να κάνει το παιδί του ιδιαίτερα μαθήματα.