Κορονοϊός: Χαλάρωση των μέτρων από το Σάββατο

Κορονοϊός: Χαλάρωση των μέτρων από το Σάββατο

Η Επιτροπή των Ειδικών συνεδρίασε για τη χαλάρωση κάποιων μέτρων και ενέκρινε να αυξηθεί από 10% στο 50% η πληρότητα στα γήπεδα (για εμβολιασμένους), να επιτραπούν οι όρθιοι στα μπαρ και οι σχολικές εκδρομές και να μειωθεί η τηλεργασία από το 50% στο 20%. Για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις η εισήγηση ήταν αρνητική. Η χαλάρωση θα ισχύσει από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου και θα εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περί τα μέσα Μαρτίου θα υπάρξει μια ουσιαστική αποκλιμάκωση της πανδημίας, κρατώντας όμως επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής. «Θα ακολουθήσουμε την τάση που υπάρχει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο» είχε αναφέρει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις αποφάσεις της Επιτροπής. «Τα καρναβάλια και οι παρελάσεις μπορεί να φέρουν αναζωπύρωση του κύματος. Θα πρέπει να περιοριστούμε σε μικρότερες εκδηλώσεις» δήλωσε στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Η επιδημιολογική κατάσταση πάντως παραμένει δυσάρεστη, καθώς οι νεκροί και σήμερα ήταν πολλοί (82) ενώ αυξήθηκαν κατά 30% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε σύγκριση με χθες.  Όσον αφορά στα κρούσματα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα έφθασαν τα 19.509 χωρίς τα μαθητικά.

Με αφορμή τον θάνατο του παλιού άσου του Ολυμπιακού Βασίλη Μποτίνα που έμεινε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ για πέντε ημέρες ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών) και χειρουργός στο Κρατικό Νίκαιας Πάνος Παπανικολάου, δήλωσε ότι όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ κινδυνεύουν να μην τα καταφέρουν, ακόμα και αν στη συνέχεια βρεθεί κλίνη σε ΜΕΘ.

«Ένα  24ωρο εκτός ΜΕΘ μειώνει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης, κάτι που οι υγειονομικοί επισημαίνουν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας. Η περίπτωση του Βασίλη Μποτίνου, δυστυχώς δεν είναι η μοναδική καθώς οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι η καθημερινότητα στα νοσοκομεία», είπε. H ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε παράλληλα το παράδοξο οι διασωληνωμένοι να μειώνονται, αλλά και πάλι να υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι