Κορονοϊός και σούπερ μάρκετ: Προτείνεται πρωινό δίωρο αποκλειστικά για ηλικιωμένους
18/02/2021Αν και πολλοί άνθρωποι (εργαζόμενοι κυρίως, αλλά και πελάτες) έχουν κολλήσει σε σούπερ μάρκετ, αυτά σπανίως κλείνουν και οι πολίτες σπάνια μαθαίνουν ότι υπήρξε κρούσμα στο σούπερ μάρκετ της γειτονιά τους. Οι επιδημιολόγοι το έχουν θέσει συχνά ως πρόβλημα και η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, προτείνει συγκεκριμένους τρόπους προστασίας.
Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» συνιστά, σε πρακτικό, ατομικό επίπεδο, οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι να προτιμούν να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ νωρίς το πρωί, έως τις 08:30, καθώς, όπως τονίζει, καλπάζει και στη χώρα μας η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα. Η ίδια προτείνει να υπάρξει μια ζώνη ασφαλείας για τους ηλικιωμένους και να μην πηγαίνουν άλλοι πελάτες μέχρι τις 08:30 το πρωί. Θα μπορούσαν (όπως είπε) τα σούπερ μάρκετ να ανοίγουν αντί για τις 07:00 στις 06:30 και στο δίωρο μέχρι τις 08:30 να πηγαίνουν σε αυτά αποκλειστικά ηλικιωμένοι, δεδομένου ότι μετά από κάποια ηλικία οι άνθρωποι ξυπνούν και νωρίτερα το πρωί.
Στην ίδια συνέντευξη η ίδια πρότεινε επισης μαζικά τεστ και γιατρό εργασίας στους χώρους με πολλούς εργαζομένους, ειδική εκπαίδευση για τη χρήση διπλής μάσκας αλλά και οικονομική ενίσχυση για το κόστος τους, ειδικά μέτρα για τους ανέργους, όπως δύο τεστ κορονοϊού μηνιαίως με ένταξη του κόστους αυτού στο επίδομα ανεργίας που τους χορηγείται, μέτρα κατά του συνωστισμού -που εξακολουθούν να μην λαμβάνονται – στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μαζικά τεστ σε σταθμούς του μετρό και στις αφετηρίες λεωφορείων. Η ίδια προτείνει να δίδεται κουπόνι για χρήση ταξί στους εργαζόμενους που δεν δουλεύουν με τηλεργασία.