Κορονοϊός: Νότια Κορέα – Βόρεια Κορέα, κρούσματα και ρωσικό εμβόλιο

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Στη Νότια Κορέα επιβεβαιώθηκαν 880 κρούσματα του SARS-CoV-2 καθώς οι ημερήσιοι αριθμοί των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό συνεχίζουν να βρίσκονται σε επίπεδα άνευ προηγουμένου, ανακοίνωσε σήμερα η κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA). Ο αριθμός των κρουσμάτων της Δευτέρας ήταν υψηλότερος από τα 718 της Κυριακής, κατώτερος πάντως από το ρεκόρ των 1.030 μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο.

Το προηγούμενο 24ωρο άλλοι δεκατρείς ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Ασίας να φθάνει τους 600 νεκρούς ως εδώ. Ο δείκτης θνητότητας έφθασε το 1,35%. Τα 848 από τα κρούσματα οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση. Το σύνολο των μολύνσεων έχει φθάσει τις 44.363 ως τώρα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε σε 205 (+20 από την προηγουμένη).

Την ίδια ώρα η “κυβέρνηση” της Βόρειας Κορέας προχώρησε στην αγορά απροσδιόριστης ποσότητας δόσεων του ρωσικού εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, του Sputnik V, και κινεζικού διαγνωστικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων συσκευών θερμικής απεικόνισης, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η ιαπωνική εφημερίδα Asahi. Το τίμημα που καταβλήθηκε και η ποσότητα των εμβολίων που αγοράστηκαν δεν αποσαφηνίζονται. Ορισμένα μέλη του Κόμματος Εργατών της Κορέας έχουν ήδη εμβολιαστεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ασάχι, η οποία επικαλείται πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας και κινεζικούς επιχειρηματικούς κύκλους που έχουν εμπορικές δοσοληψίες με την Πιονγκγιάνγκ.

Δεν είναι σαφές εάν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει εμβολιαστεί. Κατά το δημοσίευμα, το εμβόλιο πιθανόν θα του χορηγηθεί αφού επιβεβαιωθεί απόλυτα η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Οι συσκευές θερμικής απεικόνισης αγοράστηκαν για να εγκατασταθούν στα σύνορα Βόρειας Κορέας – Κίνας ώστε να μπορέσουν προοδευτικά να ξαναρχίσουν οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες, πάντα κατά την Ασάχι.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του SARS-CoV-2 στη Βόρεια Κορέα, η οποία γειτονεύει με τις δύο χώρες που επλήγησαν πρώτες από την παγκόσμια πανδημία. Από τα τέλη Ιανουαρίου, η Πιονγκγιάνγκ εφάρμοσε μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στη βορειοκορεατική επικράτεια, ανάμεσά τους το κλείσιμο των συνόρων, την αναστολή λειτουργίας των σχολείων και την επιβολή lockdown σε εθνική κλίμακα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι