Κορονοϊός: Ο κόσμος αντιμέτωπος με την χειρότερη κρίση από το 1945

Κορονοϊός: Ο κόσμος αντιμέτωπος με την χειρότερη κρίση από το 1945

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες να προετοιμασθούν, όπως και η Ευρώπη, για «πολύ, πολύ οδυνηρές εβδομάδες» απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, την χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από το 1945, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αφού αγνόησε αρχικά τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα του, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες τους συμπατριώτες του: «Θέλω κάθε Αμερικανός να είναι έτοιμος για τις δύσκολες ημέρες που μας περιμένουν. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ, πολύ οδυνηρές».

Ο ομόλογός του της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, αφού αγνόησε επίσης αρχικά το κίνδυνο της πανδημίας , χαρακτηρίζοντας την νόσο «γριπούλα», αποφάσισε τελικά να υποχωρήσει και να την χαρακτηρίσει «την μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας». Σε μία ένδειξη της σύγχυσης στην οποία βρίσκονται τα κέντρα αποφάσεων, ο διοικητής αμερικανικού αεροπλανοφόρου, το πλήρωμα του οποίου έχει προσβληθεί από τον ιό, αντιμετώπισε την άρνηση του Πενταγώνου να επιτρέψει την απομάκρυνση του πληρώματος από το πλοίο, που βρίσκεται παγιδευμένο στην νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού.

Σε τετρασέλιδη επιστολή προς την διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο Μπρετ Κρόζιερ, διοικητής του USS Theodore Roosevelt, παραδέχεται ότι «η απομάκρυνση της πλειονότητας του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου που βρίσκεται σε αποστολή και η απομόνωσή του επί δύο εβδομάδες μπορεί να φαίνεται μέτρο εξαιρετικού χαρακτήρα. Αλλά είναι ένα επιβεβλημένο ρίσκο». Ματαίως. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προχώρησε από την πλευρά του στην διαπίστωση ότι η Γη ζει «την χειρότερη παγκόσμια κρίση από την ίδρυση του ΟΗΕ» πριν από 75 χρόνια. Είναι, είπε «ο συνδυασμός μίας απειλητικής νόσου για όλον τον κόσμο και των οικονομικών επιπτώσεων που οδηγεί σε μία ύφεση άνευ προηγουμένου στο πρόσφατο παρελθόν.»

Τα τρία τέταρτα των Αμερικανών υπό περιορισμό

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανόν ότι θα καταγραφούν ακόμη περισσότεροι θάνατοι ημερησίως, καθ΄υπέρβασιν των θλιβερών ρεκόρ που κατέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ έφθασε τους 4.076 σήμερα, διπλασιαζόμενος σε διάστημα τριών ημερών, ανακοίνωσε το αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Περισσότερο από το 40% των θανάτων στις ΗΠΑ εντοπίζονται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τις προβλέψεις του: η νόσος θα προκαλέσει 100.000 – 240.000 θανάτους στις ΗΠΑ με δεδομένη την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί έως σήμερα, έναντι 1,5 – 2,2 εκατομμυρίων θανάτων, εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με περισσότερους των 41.000 νεκρούς σύμφωνα με τον απολογισμό του AFP.

Από την έναρξη της πανδημίας τον Δεκέμβριο στην Κίνα, περισσότερα από 830.000 κρούσματα έχουν επισήμως καταγραφεί στον κόσμο, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων στην Ευρώπη, 186.000 κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα από 108.000 στην Ασία. Στις ΗΠΑ, σήμανε εν τέλει γενικός συναγερμός: περισσότερο των τριών τετάρτων του αμερικανικού πληθυσμού ζει σε συνθήκες αποκλεισμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τον αριθμό των νεκρών , σύμφωνα με τα επισήμως ανακοινωμένα στοιχεία, της Κίνας, από όπου προήλθε η πανδημία

Σέντραλ Παρκ, νοσοκομείο εκστρατείας

Στην καρδιά της Νέα Υόρκης, οι σκηνές που έχουν στηθεί στο Σέντραλ Παρκ είναι έτοιμες για την υποδοχή των ασθενών. «Βλέπουμε ταινίες όπως το “Contagion” και σκεφτόμαστε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, το να το βλέπουμε μπροστά μας, είναι σουρεαλιστικό», δηλώνει η 57χρονη Τζοάν Ντάμπαρ που συμμετέχει στην οργάνωση ενός νοσοκομείου εκστρατείας στο κέντρο του Μανχάταν.

Η ανησυχία αυξάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφηκαν 381 νέοι θάνατοι σε μία ημέρα, ένα ρεκόρ που δείχνει την επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας στην χώρα, που μετρά ήδη 1.789 νεκρούς. Στην Κίνα, όπου τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αίρονται στην πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας, οι πρώτες έξοδοι των κατοίκων είναι αφιερωμένες στην τοποθέτηση στου πέτρινους τάφους των κρατήρων με την τέφρα των οικείων που χάθηκαν.

Με τα μάτια στην καμπύλη

Αλλού, στην Ευρώπη, τα μάτια είναι στραμμένα στις καμπύλες εξέλιξης της επιδημίας εν αναμονή της κορύφωσης της θνητότητας που στην συνέχεια θα φέρει την ανακούφιση των υπερκορεσμένων μονάδων εντατικής θεραπείας. Στην Ιταλία, την χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών (άνω των 12.400 σε διάστημα λίγο περισσότερο του ενός μηνός), τα μέτρα αποκλεισμού αρχίζουν να φέρνουν «ενθαρρυντικά» αποτελέσματα έπειτα από τρεις εβδομάδες εφαρμογής.

Όμως, στην ιταλική χερσόνησο, καταγράφηκαν 837 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε χθες σε ολόκληρη την χώρα στην μνήμη των θυμάτων και προς τιμήν του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο, η Ισπανία, με 8.189 νεκρούς, ανησυχεί για την αντοχή του συστήματος υγείας με τον υπερκορεσμό των μονάδων εντατικής θεραπείας. Περί τους 500 ασθενείς υπέκυψαν στα γαλλικά νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες, σε μία ακόμη αύξηση ρεκόρ που φέρνει τον συνολικό απολογισμό στους 3.523 θανάτους στην Γαλλία.

Εκκλήσεις για την ματαίωση του προσκυνήματος στην Μέκκα

Το Ριάντ κάλεσε χθες τους μουσουλμάνους όλων των χωρών να σταματήσουν τις προετοιμασίες για το προσκύνημα. Ηδη τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία ματαίωσε την Ομρα, το μικρό προσκύνημα, φοβούμενη την εξάπλωση του ιού στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα. Το προσκύνημα, που προσέλκυσε 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνους το 2019 αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την Σαουδική Αραβία, αλλά θα μετέτρεπε την χώρα σε hotspot της πανδημίας. Οι αρχές του Ριάντ δεν έχουν ακόνη διευκρινίσει αν θα ματαιώσουν το μεγάλο προσκύνημα που αυτήν την χρονιά ήταν προγραμματισμένο για το τέλος του Ιουλίου.

Ένα χάδι

Παντού, τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού ξεπερνούν τα όρια της εξάντλησης και της αυταπάρνησης. «Το πρωί όταν φθάνω στην δουλειά κάνω τον σταυρό μου ελπίζοντας να πάνε όλα καλά. Οχι για μένα…διότι είμαι προστατευμένη. Αλλά ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά για τους ασθενείς», λέει η Εστερ Πιτσίνι, μία 27χρονη νοσηλεύτρια στο Μπέργκαμο. «Προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε. Ενα χάδι έχει περισσότερη αξία από τα λόγια».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 που συνήλθαν χθες με τηλεδιάσκεψη υποσχέθηκαν να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους και να συνδράμουν τις αναδυόμενες οικονομίες. Για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας, περισσότερα από 3,6 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη, το 46,5% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υποχρεωμένοι ή προτρέπονται να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx