Κορονοϊός: Όλες οι εξελίξεις για την πανδημία σε όλον τον κόσμο

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Βραζιλία ξεπέρασε χθες τα 11 εκατομμύρια, με τη χώρα να γίνεται η τρίτη στον κόσμο που ξεπερνά το φράγμα αυτό, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κυβέρνησή της. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 80.508 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 11.019.344.

Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν 1.086 ασθενείς με την COVID-19 —πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που έχει ανακοινωθεί οποιαδήποτε Κυριακή αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία—, με τον εθνικό απολογισμό θυμάτων να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 265.411 νεκρούς. Το σύστημα των νοσοκομείων της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής καταρρέει, εν μέσω της εξάπλωσης με ραγδαίο ρυθμό του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού P1, που χαρακτηρίζεται πιο μεταδοτικό και πιο θανατηφόρο.

Στις πολιτείες Μάτου Γκρόσου, Σάντα Καταρίνα, Παρανά και Χίου Γκράντε ντο Σουλ, η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται πλέον στο 100% και ουρές ασθενών περιμένουν να αδειάσει ένα κρεβάτι. Οι κυβερνήσεις αυτών των πολιτειών ζητούν οι υπόλοιπες να δεχθούν να διακομίζονται σε δικά τους νοσοκομεία ασθενείς με την COVID-19. Στην πολιτεία Σαν Πάουλου, την πολυπληθέστερη της χώρας, το επίπεδο πληρότητας των κλινών των νοσοκομείων ανέρχεται σε 80%. Η πολιτειακή κυβέρνηση ετοιμάζεται να στήσει νοσοκομείο εκστρατείας στην ομώνυμη πρωτεύουσα. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 10.104 θάνατοι και 421.604 μολύνσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για ρεκόρ σε εβδομαδιαία βάση.

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5.011 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.505.193, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, 34 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 71.934 νεκρούς μέχρι εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σκόπια

Η “Βόρεια Μακεδονία” παρέλαβε 3.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V για τον νέο κορονοϊό. Η παρτίδα των εμβολίων έφθασε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Στην παραλαβή της παραβρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Βένκο Φίλιπτσε, και ο πρέσβης της Ρωσίας στα Σκόπια, ο Σεργκέι Μπαζντνίκιν. Ο Βένκο Φίλιπτσε δήλωσε ότι με τα εμβόλια αυτά που παρέλαβε η χώρα θα ξεκινήσει, μεθαύριο Τετάρτη – έστω σε συμβολικό επίπεδο, αφού οι δόσεις δεν επαρκούν παρά για 1.500 ανθρώπους – το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ο πρέσβης της Ρωσίας θύμισε ότι το εμβόλιο Sputnik V έχει πλέον εγκριθεί για χρήση σε 46 χώρες με πληθυσμό που φθάνει συνολικά το 1,2 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού που προμηθεύεται η χώρα μετά από αυτήν που έλαβε από την Σερβία. Τον Φεβρουάριο, η Σερβία έστειλε στα Σκόπια 8.190 δόσεις εμβολίων των Pfizer/BioNTech, με τα οποία ξεκίνησε η ανοσοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας των Βαλκανίων το οποίο εργάζεται στα νοσοκομεία αναφοράς για τους ασθενείς με την COVID-19.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 247 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να αυξάνεται σε 190.604 νεκρούς. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 2.734 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 2.128.600. Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη θεωρείται υποτιμημένος. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει στην πορεία της υγειονομικής κρίσης πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα.

Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.280 κρούσματα του SARS-CoV-2 (ξεπέρασαν το επίπεδο των 5.000 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα), με το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνουν συνολικά τους 855.785. Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 69 ασθενών αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε 21.077 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι πλέον 28.557. Ο αριθμός τους ανέβηκε το τελευταίο διάστημα σε επίπεδα που η χώρα είχε να καταγράψει από τον Ιούλιο του 2020. Τα κρούσματα σημείωσαν μεγάλη αύξηση περί το τέλος των διακοπών του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, περίοδο κατά την οποία ταξίδεψαν εντός και εκτός χώρας εκατομμύρια πολίτες. Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις παρότρυνε για ακόμη μια φορά να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς επαπειλείται «τρίτο κύμα» της πανδημίας, παρά τη συνεχιζόμενη εκστρατεία ανοσοποίησης στο πλαίσιο της οποίας έχουν εμβολιαστεί πάνω από 4 εκατ. πολίτες.

Κολομβία

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.411 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.276.656. Άλλοι 91 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 60.503 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε σημειώνει ότι στην πρώτη φάση του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού χορηγήθηκαν 296.240 δόσεις. Σκοπεύει να προχωρήσει στην ανοσοποίηση 35 εκατ. και πλέον πολιτών της χώρας εντός του 2021.

Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 858 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 4 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 348 νεκρούς επί συνόλου 55.693 κρουσμάτων στη νήσο της Καραϊβικής από τον Μάρτιο του 2020. Όπως σημείωσε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας, 846 κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ενώ 12 εντοπίστηκαν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Επρόκειτο κυρίως για ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Ντουράν, 41 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή και άλλοι 28 σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία. Από τον Ιανουάριο, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων, καθώς και να μειώσουν τις πτήσεις από κάποιες χώρες.

Λίβανος

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.377 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τους 395.588. Οι θάνατοι 33 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 5.046 νεκρούς μέχρι εδώ. Παρά το ότι οι μολύνσεις παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας σε κρίση αίρει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα. Οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους τα καφέ και τα εστιατόρια, θα ξαναρχίσουν να λειτουργούν την 22η Μαρτίου.

Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιβεβαιώθηκαν 346 κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στην ασιατική χώρα να φθάνει τους 92.817. Ο αριθμός των μολύνσεων έπεσε κάτω από το επίπεδο των 400 έπειτα από δύο ημέρες, κυρίως λόγω του ότι έγιναν λιγότερα τεστ το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, άλλοι οκτώ ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας ως αυτό το στάδιο να φθάνει τους 1.642 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας παραμένει στο 1,77%. Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στη Νότια Κορέα, την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους 316.865 άνθρωποι μέχρι στιγμής.

Νικαράγουα

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ανακοίνωσε ότι η χώρα παρέλαβε 200.000 δόσεις του εμβολίου Covishield για τον νέο κορονοϊό που της προσέφερε η Ινδία, εξέλιξη που θα της επιτρέψει να διευρύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης που άρχισε πρόσφατα αξιοποιώντας μια παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου, του Sputnik V. Ο πρόεδρος της χώρας Ντανιέλ Ορτέγα και η σύζυγός του αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο απηύθυναν ευχαριστήρια επιστολή στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Με τις δόσεις αυτές το υπουργείο Υγείας θα μεγεθύνει τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα εμβολιασμού που άρχισε τη 2η Μαρτίου, με την προτεραιότητα να δίνει σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στον εμβολιασμό του 55% του πληθυσμού της Νικαράγουας μέσα στη χρονιά. Κατά τα επίσημα δεδομένα, η Νικαράγουα των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 174 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 6.489 κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Όμως το Παρατηρητήριο Πολιτών, μη κυβερνητική οργάνωση που θεωρείται προσκείμενη στην αντιπολίτευση και ίδρυσε δίκτυο γιατρών, κάνει λόγο για 2.997 θανάτους επί συνόλου 13.209 μολύνσεων. Η Νικαράγουα είναι η μόνη χώρα της περιφέρειας της κεντρικής Αμερικής όπου οι αρχές δεν επέβαλαν περιοριστικά μέτρα για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ούτε έκαναν εκτενώς τεστ για να εκτιμηθεί η εξέλιξη της πανδημίας, αντίθετα ενεθάρρυναν τη συνέχιση των αθλητικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού.

Κουβέιτ

Το υπουργείο Υγείας του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.444 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στο εμιράτο να φθάνει τις 200.572. Παράλληλα, ακόμη επτά ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 1.127 νεκρούς στη χώρα της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Στα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζουν να νοσηλεύονται 13.258 ασθενείς. Χθες Κυριακή άρχισε να εφαρμόζεται στο Κουβέιτ μερική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:00 ως τις 05:00 στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Το μέτρο θα διαρκέσει ως την 8η Απριλίου. Ακόμη οι αρχές στο εμιράτο των περίπου 4,6 εκατ. κατοίκων έκαναν γνωστό ότι απαγορεύουν την είσοδο στους αλλοδαπούς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μέχρι νεοτέρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι