Κορονοϊός: Πως, που, πότε και με ποιο εμβόλιο οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα;

Ζάκυνθος

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες προετοιμασίες για την παραλαβή, τη διανομή, την αποθήκευση και τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών, που εκτιμάται στις αρχές του 2021, και στη χώρα μας. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα που θέλει μεγάλη σοβαρότητα και τη συμμετοχή όλων για να επιτύχει. «Το εμβόλιο θα έρθει σε λίγες εβδομάδες και η προετοιμασία των κέντρων είναι σε εξέλιξη, όλα είναι προγραμματισμένα στην τελευταία τους λεπτομέρεια».

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί

Υπενθύμισε δε ότι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων αλλά και οι ευπαθείς ομάδες. Το κριτήριο αναμένεται να είναι σύμφωνα με την ίδια η ηλικία και ο τόπος διαμονής των ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ο εμβολιασμός των ομάδων αυτών θα γίνει με συνεργεία του ΕΟΔΥ και κινητές μονάδες, που θα πάνε σε σημεία της χώρας που είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να μετακινηθούν. Παράλληλα, στα νοσοκομεία που εργάζονται θα εμβολιάζονται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πώς θα «γράφεται» το εμβόλιο

Αναφορικά με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού η Πρόεδρος έκανε γνωστό πως θα γίνεται μέσω της άυλης συνταγογράφησης, μέσω sms σε συνάρτηση με την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, μέσω τηλεφωνικών κέντρων και τα φαρμακεία, όπου οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό πολιτών, όχι όμως να κάνουν το εμβόλιο.

Ποια θα είναι τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν

Η κα Θεοδωρίδου απάντησε και στο ποια εμβόλια αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας. Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου τα εμβόλια που θα έλθουν στο σύνολό τους είναι εμβόλια που έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και είναι επιστημονικά το ίδιο και ως εκ τούτου συστήνονται και εφαρμόζονται. Ως παράδειγμα έφερε και το αντιγριπικό εμβόλιο, για το οποίο υπάρχουν τριών ειδών, και όπως είπε η κα Θεοδωρίδου όταν το κάνει κάποιος πολίτης δεν γνωρίζει ποιο από τα τρία είναι, απλά κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», υπογράμμισε ότι πρέπει και την περίοδο των εορτών να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας. Ο κ. Πουρνάρας σημείωσε ότι στο εορταστικό τραπέζι και τα ρεβεγιόν θα πρέπει να φοράμε τη μάσκα συνέχεια και να τη βγάζουμε μόνο την ώρα που είναι να φάμε. Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο ώστε Μάρτιο με Απρίλιο να έχει μπει τέλος στην πανδημία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx