Κορονοϊός: Ρεκόρ στη Βραζιλία, κορύφωση στο Περού, θάνατοι στο Μεξικό
06/05/2020Στη Βραζιλία καταγράφηκε νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τρίτη, γεγονός που δείχνει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται ακόμη στη μέση της μάχης, παρότι σε ορισμένες πολιτείες η δραστηριότητα αποκαθίσταται. Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε χθες ότι του αναφέρθηκαν 600 θάνατοι σε ένα 24ωρο εξαιτίας της COVID-19 και 6.935 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο προηγούμενος βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός ανερχόταν σε 474 θανάτους και είχε καταγραφεί την 28η Απριλίου.
Στη Βραζιλία καταγράφονται συνολικά 7.921 θάνατοι επί συνόλου 114.715 κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό. Η χώρα έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα στη Λατινική Αμερική. Οι θάνατοι που αναφέρθηκαν αυξήθηκαν κατά περίπου 8,2% χθες σε σύγκριση με τη Δευτέρα και τα κρούσματα κατά 6,4%. Οι πολιτείες με τα περισσότερο κρούσματα είναι η Σαν Πάουλου, η Ρίο ντε Ζανέιρο και η Σεαρά.
Στην πρωτεύουσα αυτής της τελευταίας πολιτείας, τη Φορταλέζα, θα επιβληθεί απόλυτο lockdown μεθαύριο Παρασκευή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες, ο υπουργός Υγείας Βάντερσον Ολιβέρα σημείωσε πως ο ημερήσιος απολογισμός που ανακοινώθηκε δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως όλοι οι θάνατοι σημειώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο, αλλά ότι καταγράφηκαν επίσημα αυτό το 24ωρο.
Κορύφωση στο Περού
Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στο Περού κατέγραψε νέα ραγδαία αύξηση και ξεπέρασε τα 50.000, υπογραμμίζοντας πόσο δυσκολεύονται οι αρχές της χώρας να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας την ώρα που η επιδημιολογική καμπύλη δεν έχει καν ακόμη φθάσει στην κορύφωσή της, σύμφωνα με έναν περουβιανό λοιμωξιολόγο. Στο κράτος της Λατινικής Αμερικής με υπέδαφος εξαιρετικά πλούσιο σε μέταλλα, ιδίως χαλκό, η κυβέρνηση ήταν μια από τις πρώτες που ανακοίνωσαν αυστηρά μέτρα όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα. Μολαταύτα, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης διπλασιάστηκε μέσα σε δέκα ημέρες. Το Περού κατατάσσεται δεύτερο σε όλη την περιφέρεια, πίσω μόνο από τη Βραζιλία, ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Εστίες μόλυνσης έχουν εντοπιστεί σε αγορές, μεταλλεία, φυλακές, μεταξύ των αστέγων, αλλά και στις τάξεις της αστυνομίας, αποκαλύπτοντας ότι τα μέτρα και οι συστάσεις της κυβέρνησης για την κοινωνική αποστασιοποίηση δεν τηρήθηκαν παρά μόνο εν μέρει. Οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) ξεσήκωσαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε νοσοκομεία, ενώ η φτώχεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού σήμανε πως η σύσταση προς τους πολίτες να μείνουν σπίτι έμεινε ανεφάρμοστη.
Ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα ενημέρωσε χθες Τρίτη ότι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε τους 51.189, δηλαδή αυξήθηκε κατά 3.817 από την προηγουμένη· ενώ άλλοι 100 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19, με το σύνολο των νεκρών που θρηνεί η χώρα να φθάνει τους 1.444. Στο Περού, το πρώτο κρούσμα μόλυνσης επιβεβαιώθηκε την 6η Μαρτίου. Πέρασαν 25 ημέρες ωσότου τα κρούσματα να φθάσουν τα 1.000. Μόλις 14 ημέρες αργότερα, είχαν φθάσει τα 10.000, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της COVID-19 διαπιστώθηκε την 19η Μαρτίου. Έναν μήνα αργότερα, ο απολογισμός ανερχόταν σε 348 θανάτους. Τετραπλασιάστηκε δύο εβδομάδες αργότερα. Ο Σίρο Μαγκίνια, λοιμωξιολόγος και αντιπρύτανης του Colegio Médico του Περού, προειδοποίησε ότι «η χειρότερη φάση» της πανδημίας δεν έχει έρθει ακόμη. «Υπολογίζω ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση των κρουσμάτων στα μέσα του Μαΐου», τόνισε. Το υψηλό ποσοστό της φτώχειας δυσχεραίνει τις προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση. Περίπου το 21% των 33 εκατομμυρίων πολιτών του Περού ζει με εισόδημα κάτω από 102 δολάρια τον μήνα, κατά επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Η διασπορά του ιού διευκολύνθηκε όταν εκατοντάδες πολίτες σχημάτισαν μεγάλες ουρές έξω από τις τράπεζες για να λάβουν τα επιδόματα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση του Βισκάρα σε ανθρώπους που απολύθηκαν ή είδαν τις πηγές των εισοδημάτων τους να χάνονται. «Ο κόσμος δεν τήρησε (τα μέτρα κοινωνικής απόστασης), και δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν, διότι πολλοί είναι φτωχοί, άνεργοι, μετανάστες ή βρίσκουν δουλειά μόνο στην παραοικονομία — και κάπως πρέπει να βρουν τρόπο να φάνε», εξήγησε ο Μαγκίνια.
Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας για την επιβολή των μέτρων περιορισμού οδήγησαν σε συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων. Όμως πολύ συχνά, τα στελέχη της αστυνομίας δεν ήταν εφοδιασμένα με ΜΑΠ· τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί έχουν μολυνθεί, ανάμεσά τους 510 σπουδαστές σε αστυνομική σχολή, επιβεβαιώνει η κυβέρνηση. Ο τομέας – κλειδί των μεταλλείων δέχεται επίσης βαρύ πλήγμα. Την περασμένη εβδομάδα, το μεταλλείο χαλκού Antamina, το οποίο εκμεταλλεύονται οι BHP Group Plc και Glencore Plc, ανακοίνωσε ότι εντόπισε 210 κρούσματα μόλυνσης έπειτα από 600 διαγνωστικά τεστ. Τρεις πηγές είπαν στο Ρόιτερς ότι στο μεταλλείο δεν τηρήθηκαν οι κανόνες του lockdown που επιβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου σε εθνικό επίπεδο: η εγκατάσταση ανέστειλε τη λειτουργία της έναν μήνα αργότερα.
Όταν ο Βισκάρα ανακοίνωνε τον Μάρτιο τα πρώτα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας και να αμβλυνθεί το πλήγμα για τους φτωχότερους Περουβιανούς, η δημοτικότητά του απογειώθηκε για να φθάσει στο 87%, το υψηλότερο επίπεδο αφότου αναλάμβανε την εξουσία στις αρχές του 2018, κατέγραψε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos. Τον Απρίλιο, ενώ από τα νοσοκομεία έφθαναν καταγγελίες για ελλείψεις χειρουργικών μασκών και για το ότι το υγειονομικό προσωπικό ήταν αναγκασμένο να αφήνει πτώματα στοιβαγμένα σε διαδρόμους, η δημοτικότητα του αρχηγού του κράτους παρέμενε υψηλή, στο 83%.
Η κυβέρνηση διπλασίασε τα τεστ που διενεργούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με 406.579 διαγνωστικές εξετάσεις να έχουν γίνει ως χθες Τρίτη, δήλωσε ο Βισκάρα. Την ίδια ώρα, η έλλειψη φιαλών οξυγόνου στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της περουβιανής επικράτειας αποδεικνύεται θανάσιμο πρόβλημα. Δύο γιατροί που μολύνθηκαν και εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στη βορειοανατολική περιοχή Λορέτο πέθαναν το Σάββατο εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου, στηλίτευσε ο πρύτανης του Colegio Médico, ο Μιγκέλ Παλάσιος. Ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Σαμόρα διαβεβαίωσε χθες μέσω Twitter πως έστειλε εσπευσμένα 120 φιάλες οξυγόνου στο Λορέτο.
«Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, χρειαζόμαστε οι πολίτες να ενωθούν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα, τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών και τηρώντας την καραντίνα», συμπλήρωσε. «Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη μαζί». Ο Λουίς Σολάρι, πρώην υπουργός Υγείας του Περού, επέκρινε την κυβέρνηση για πολλές αποφάσεις της, όπως η καραντίνα με βάση το φύλλο, που όμως δεν απέτρεψε συγκεντρώσεις ανθρώπων και μπήκε στο συρτάρι. Επισήμανε επίσης την αλλαγή προσώπων στις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, στη δεύτερη περίπτωση εξαιτίας των κατηγοριών για διαφθορά που αφορούσαν την αγορά προμηθειών από την αστυνομία.
Μολαταύτα, παρατήρησε, ο Βισκάρα, ο οποίος έχει ανακοινώσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα στήριξης της οικονομίας στην περιοχή, το ύψος του οποίου ισούται με το 8,8% του ΑΕΠ, συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών. «Βιώνουμε μια πολύ παράδοξη κατάσταση, στην οποία αυτός που βρίσκεται στη θέση του οδηγού δεν οδηγεί, όμως παρ’ όλ’ αυτά παραμένει δημοφιλής, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εν μέσω μιας πανδημίας που μας λέει κάθε εβδομάδα ότι έφθασε στην κορύφωση ενώ αυτή η κορύφωση ακόμα δεν ήρθε», σχολίασε ο Σολάρι.
Θάνατοι στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο 24ωρο του αναφέρθηκαν 236 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 1.120 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε έτσι τους 2.507 θανάτους επί συνόλου 26.025 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης. Ωστόσο, στο Μεξικό έχει γίνει μικρός αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων. Η μεξικανική κυβέρνηση υπολόγισε την Κυριακή ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ξεπερνούσε εκείνη την ημέρα τους 104.000, επικαλούμενη ένα στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιεί.