Κόσσοβο: Θα μπαίνουν ΙΧ χωρίς να υποχρεούνται να καλύπτουν τη σημαία της Σερβίας στις πινακίδες

, Σταύρος Λυγερός

Οι περισσότεροι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου αναγκάστηκαν να βγάλουν τις σερβικές πινακίδες τους. Όσοι όμως επισκέπτονται το Κόσσοβο, δεν θα χρειάζεται πια να καλύπτουν το εθνόσημο.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα έθεσε σε εφαρμογή την απόφαση που έλαβε χθες, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου, για την ελεύθερη είσοδο στο Κόσσοβο οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας χωρίς να καλύπτονται υποχρεωτικά με αυτοκόλλητο τα κρατικά σύμβολα της Σερβίας.

Μέχρι τώρα, οχήματα είτε από το Κόσσοβο είτε από τη Σερβία μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα μόνο εάν χρησιμοποιούσαν αυτοκόλλητα για να καλύψουν τη σημαία στις πινακίδες. Ανάλογη απόφαση έλαβε και για τα οχήματα Κοσσοβάρων η σερβική κυβέρνηση στις 25 Δεκεμβρίου και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

«Εφαρμόζοντας την αρχή της αμοιβαιότητας, ως προϋπόθεση για τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ ανεξάρτητων κρατών, αποφασίσαμε να επιτρέψουμε την ελεύθερη είσοδο στα οχήματα που έρχονται από την άλλη πλευρά των συνόρων και έχουν σερβικές πινακίδες», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Άλμπιν Κούρτι. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «εάν διαπιστωθεί ότι οι σερβικές συνοριακές αρχές επαναφέρουν τα αυτοκόλλητα το ίδιο θα πράξει και το Κόσοβο»

Προηγουμένως όμως το Βελιγράδι αποδέχτηκε σιωπηλά την εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης του Κοσσόβου για αλλαγή των σερβικών πινακίδων που έφεραν οχήματα στο Βόρειο Κόσοβο. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2023 και σε διάστημα δύο μηνών, περίπου πέντε χιλιάδες οχήματα Σέρβων άλλαξαν τις πινακίδες τους και «φόρεσαν» πινακίδες του Κοσσόβου. Εν συνεχεία αποφασίστηκε τα άλλα οχήματα (που δεν ανήκουν σε Σέρβους που ζουν στο Κόσσοβο) να μην υποχρεούνται να κρύβουν τη σημαία της Σερβίας με αυτοκόλλητο.

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι