Κοτζιάς: Οι Τούρκοι είναι πιο ειδικοί στις κραυγές, εμείς χρειαζόμαστε επιχειρήματα

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

«Αν η Τουρκία θελήσει να φτάσουμε σε ένα συνυποσχετικό, θα πρέπει να ξέρει ότι οφείλει να προχωρήσει σε  άρση του casus belli», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του προς τον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα 104,6”.

«Γενικά η στάση μας απέναντι στην Τουρκία διαμορφώνει δύο ρεύματα με τα οποία δεν συμφωνώ και ούτε κατατάσσω τον εαυτό μου σε αυτά», είπε ο πρώην υπουργός. «Το ένα θέλει να φωνάζει όπως φωνάζουν οι Τούρκοι, με κραυγές όξυνσης. Αυτήν τη δουλειά ξέρουν να την κάνουν οι Τούρκοι καλύτερα, αυτή είναι δική τους ειδικότητα, είναι κουτό να παρασύρεται κανείς σε αυτό. Και ένα άλλο που θέλει να υποταχθεί για να ξεμπερδεύει με τα προβλήματα. Αυτές οι δύο γραμμές εμφανίστηκαν και στις διερευνητικές».

Ο κ. Κοτζιάς συνέχισε λέγοντας: «Είμαι υπέρ του να κάνουμε τις διερευνητικές με αποκλειστικό θέμα την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Όμως αν αυτή η κουβέντα προχωρήσει σε πάνω από δύο – τρεις συναντήσεις θα πρέπει να βάλουμε ως όρο στην Τουρκία να συμφωνήσει με το Δίκαιο της Θαλάσσης. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για θάλασσες, ζώνες, να λέει η Τουρκία ότι είναι υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και να αποφεύγει να συναινέσει και να υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν η Τουρκία θέλει να πάει σε διαπραγμάτευση, οφείλει να συμφωνήσει».

«Αν η Τουρκία θελήσει να φτάσουμε σε ένα συνυποσχετικό, θα πρέπει να ξέρει ότι οφείλει να κάνει άρση του cassus belli και αν τυχόν συμφωνήσουμε με την Τουρκία σε ένα συνυποσχετικό, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ήδη έτοιμα όλα τα προεδρικά διατάγματα. Αν πάμε σε μία διαπραγμάτευση και γίνει ένα blaim game, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το κερδίσουμε. Εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι η Τουρκία, σε μία διαπραγμάτευση, σε μία συζήτηση, σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, θα ζητάει να έχει δικαιώματα μέσα στα δικά μας χωρικά ύδατα. Γι’ αυτό οι πολιτικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μελετούν καλά τα τεχνικά ζητήματα. Μία από τις αδυναμίες στην εξωτερική πολιτική αυτής της περιόδου είναι ότι δεν απαντάμε επί της ουσίας στα επιχειρήματα της Τουρκίας», κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι