Κουβέλης: “Δεν κάνει τυχαίες κινήσεις η Τουρκία”

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

H κλιμάκωση της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο δεν είναι τυχαία κίνηση, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Σχετικά δε με τους δύο Έλληνες φυλακισμένους στρατιωτικούς, ο κ. Κουβέλης εκφράζει την ελπίδα πως θα λήξει σύντομα το ζήτημα.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις η τουρκική προκλητικότητα, αγγίζει τα όρια αυτού που αποκαλούμε κόκκινες γραμμές και μπορεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο, δηλαδή αντιπαράθεση ισχύος χωρίς βέβαια τη χρήση όπλων. Η τουρκική πλευρά δεν κάνει τυχαίες κινήσεις. Είναι καθοριστικό για τις δικές μας κινήσεις και αντιδράσεις, να μελετάμε σε βάθος τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας και να καθορίζουμε τη στάση μας αναλόγως, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως με αποτρεπτική λογική, που την τροφοδοτεί η ισχύς των ενόπλων μας δυνάμεων», ανέφερε.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος αυτό που επιδιώκει είναι οι ευρύτεροι πολιτικοί και γεωπολιτικοί του στόχοι, και σε αυτό εντάσσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απ’ όπου προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για άμεσα εσωτερική πολιτική κατανάλωση, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναθεωρητική του στρατηγική δεν πρόκειται να ευοδωθεί», δήλωσε.

«Δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις. Ένα σύνηθες για τα τεκταινόμενα στην παραμεθόριο περιοχή συμβάν, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να λυθεί επιτόπου, έχει μετατραπεί σε αντικείμενο υπέρμετρης εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά. Θέλω να πιστεύω, ότι οι τουρκικές αρχές, η τουρκική κυβέρνηση, θα σταθμίσουν τα πράγματα και θα συμβάλουν στο να λήξει αυτή η κατάσταση, γιατί τυχόν παράτασή της προσθέτει ένα ακόμα βάρος σε μια ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα», είπε, τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των δύο στρατιωτικών.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι