Κόβει την βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή η Ολλανδία

Ειρηνευτική διάσκεψη για την Μέση Ανατολή ζήτησε ο Αμπάς
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τέλος στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς το δικαστικό σύστημα της Παλαιστινιακής Αρχής έθεσε η Ολλανδία, λόγω των αποζημιώσεων που καταβάλλονταν στους φυλακισμένους και τους συγγενείς τους. Για την Χάγη θεωρούνται ως προτροπή στη βία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση.

Η βοήθεια αυτή, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως καταβάλλονταν απευθείας στην Παλαιστινιακή Αρχή και συγκεκριμένα στο δικαστικό σύστημα των Παλαιστινιακών Εδαφών στο πλαίσιο ενός προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ολλανδία είναι δυσαρεστημένη από το υφιστάμενο παλαιστινιακό δικαστικό σύστημα υποστήριξης προς τους φυλακισμένους και τους οικείους τους, καθώς το ποσό των επιδομάτων δίδεται σε συνάρτηση με τη διάρκεια της κράτησης», ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ολλανδία θεωρεί ότι τα επιδόματα αυτά συνιστούν μια ανεπιθύμητη ένδειξη, καθώς έτσι η βία μοιάζει να ανταμείβεται».

Η ολλανδική κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι είχε προειδοποιήσει την Παλαιστινιακή Αρχή πριν από έναν χρόνο ότι θα έθετε τέλος στη βοήθεια αυτή, εάν τίποτε δεν άλλαζε. «Ωστόσο οι συνομιλίες αυτές δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και η κυβέρνηση αποφάσισε κατά συνέπεια να τερματίσει την απευθείας βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή», εξήγησε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Οι πόροι που ήδη έχουν αποδεσμευτεί θα πρέπει στο εξής να διοχετευτούν σε μια έμμεση βοήθεια για την προώθηση της “συνταγματικής ανάπτυξης” των Παλαιστινιακών Εδαφών. Η Παλαιστινιακή Αρχή υποστηρίζει ότι τα επιδόματα αυτά συνιστούν μια μορφή κοινωνικής βοήθειας προς τις οικογένειες των κρατουμένων.

Πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν ήρωες της σύγκρουσης με το Ισραήλ τους κρατούμενους και όσους πέθαναν πραγματοποιώντας επιθέσεις. Η παλαιστινιακή ηγεσία τούς τιμά συχνά ως μάρτυρες. Το Ισραήλ βλέπει στην οικονομική αυτή βοήθεια μια προτροπή στη βία.

Τον Ιούλιο, η Ολλανδία ανέστειλε τη συνδρομή της στην Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) εν αναμονή της έκδοσης πορίσματος σε έρευνα για υψηλόβαθμους αξιωματούχους της διεθνούς υπηρεσίας που κατηγορούνται για κακοδιαχείριση και κατάχρηση εξουσίας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι