Κρεμλίνο: Η φον Λάιεν θέλει να κάνει την ΕΕ στρατιωτική ένωση

Κρεμλίνο: Η φον Λάιεν θέλει να κάνει την ΕΕ στρατιωτική ένωση

Δυσαρέσκεια της Ρωσίας για το στρατιωτικό χαρακτήρα που παίρνει σταδιακά η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τις νύξεις για συγκέντρωση πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα πως οι υποσχέσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία μιας “πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης” εφόσον κερδίσει δεύτερη θητεία, «αποδεικνύουν τη διάθεση προς τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης». Ο ίδιος είπε, αναφορικά με τον Ζελένσκι που έχει ζητήσει από τους συμμάχους του να μην κυριαρχεί στη Μαύρη Θάλασσα το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, ότι «η Ρωσία θα εκλάβει ως απειλή τυχόν σχέδια για μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα».

«Βέβαια, η συγκέντρωση πλοίων του ΝΑΤΟ –δίνουμε προσοχή στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, τα παράκτια κράτη που είναι μέλη της συμμαχίας (του ΝΑΤΟ)– αντιπροσωπεύει, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, μία επιπλέον απειλή προς τη Ρωσία και η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μεριμνήσει για την δική της ασφάλεια», είπε ο Πεσκόφ.

Όσον αγορά στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, σε ένα έγγραφο όπου παρουσιάζει το πρόγραμμά της ανέφερε πως η προσπάθεια θα περιλαμβάνει σχέδια-ναυαρχίδες για αντιαεροπορική άμυνα και κυβερνοάμυνα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως το έγγραφο αντανακλά τις «μεταβαλλόμενες προτεραιότητες της φον ντερ Λάιεν και οι προτάσεις της δίνουν πλέον στρατιωτική χροιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η πρότασή της «επιβεβαιώνει τη γενική στάση ευρωπαϊκών κρατών στη στρατιωτικοποίηση, στην κλιμάκωση της έντασης, στην αντιπαράθεση και στην εξάρτηση της εξωτερικής τους πολιτικής από μεθόδους αντιπαράθεσης. Όλα είναι αρκετά προφανή εδώ. Ενώ η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για την ΕΕ, οι ενέργειες κρατών μελών όσον αφορά την Ουκρανία έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα διαλόγου για τις ανησυχίες της Ρωσίας. Αυτή ειναι η πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και που μας αναγκάζει να διαμορφώσουμε ανάλογα τις προσεγγίσεις της εξωτερικής πολιτικής», είπε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι