Κρίνεται το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία και η τύχη της κυβέρνησης Μπορν
20/03/2023
Η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν στη Γαλλία αντιμετωπίζει σήμερα δύο προτάσεις μομφής οι οποίες εφόσον απορριφθούν από την πλειοψηφία των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης θα σημάνει αυτομάτως έγκριση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Μακρόν, που αυξάνει το όριο της ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 62 στα 64 χρόνια.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε την Κυριακή η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης να προχωρήσει: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», αναφέρεται σε μήνυμα της Προεδρίας στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).
Τα 573 μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα ψηφίσουν σήμερα επί των δύο προτάσεων δυσπιστίας, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και της κυβέρνησής της. Αν και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα παραιτηθεί σε περίπτωση απώλειας της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, μια επιτυχής πρόταση δυσπιστίας θα προκαλέσει βαθιά πολιτική κρίση για τον Γάλλο πρόεδρο.
Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ τόνισε ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για την χώρα και κάλεσε τους βουλευτές να «αναλάβουν τις ευθύνες τους», σε συνέντευξη στην εφημερίδα Le Parisien. «Δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για να πέσει η κυβέρνηση, αλλά θα είναι η στιγμή της αλήθειας», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με την πρόταση μομφής. «Είναι καλή ιδέα να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και να προκαλέσουμε πολιτική αναταραχή για τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων; Η απάντηση είναι σαφώς όχι», πρόσθεσε ο Λεμέρ.
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο στη Παρίσι και τις άλλες γαλλικές πόλεις, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε με επιβολή προεδρικού διατάγματος ώστε να περάσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ως μια κίνηση που πιθανόν να πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή. Οι απεργίες θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα σε συγκοινωνίες, διυλιστήρια, πανεπιστήμια και στην αποκομιδή απορριμμάτων. Τα συνδικάτα ελπίζουν να πιέσουν την κυβέρνηση να αποσύρει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ή τουλάχιστον να μετριάσει ορισμένα από τα επίμαχα άρθρα του νομοθετήματος.