Κρίσιμη συνάντηση στον Λευκό Οίκο για το μέλλον της Γροιλανδίας
14/01/2026
Σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη συνάντηση για τη Γροιλανδία στον Λευκό Οίκο, με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Δανίας και της νήσου και στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκτήσουν τη Γροιλανδία «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
Οικοδεσπότης της συνόδου είναι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος θα πλαισιώνεται από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. Τη Δανία, όπου υπάγεται το αρκτικό νησί με καθεστώς αυτονομίας, θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και τη Γροιλανδία η ομόλογός του Βίβιαν Μότζεφελντ. Τη συνάντηση είχε ζητήσει η Κοπεγχάγη, καθώς εντείνονταν οι πιέσεις της Ουάσιγκτον για αγορά της νήσου υπό την απειλή της βίαιης προσάρτησης.
«Ο λόγος που ζητήσαμε τη συνάντηση […] ήταν να μεταφέρουμε όλη αυτή τη συζήτηση […] σε μια αίθουσα συσκέψεων, όπου θα μπορούμε να αντικρίζουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια και να μιλήσουμε για αυτά τα ζητήματα», δήλωσε χθες ο Δανός υπουργός Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, ο τοπικός πρωθυπουργός της Γροιλανδίας έστελνε το δικό του, σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Τραμπ. «Αντιμετωπίζουμε μια γεωπολιτική κρίση και αν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Δανία εδώ και τώρα, τότε διαλέγουμε τη Δανία», δήλωσε ο Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν.
Και οι δύο πολιτικοί τόνισαν ότι η Γροιλανδία «δεν είναι για πούλημα». Η πρωθυπουργός της Δανίας εξομολογήθηκε ότι δεν της είναι εύκολο «να αντιστέκεται στην απαράδεκτη πίεση από έναν τόσο στενό σύμμαχο» της χώρας της, προσθέτοντας ότι πολλές ενδείξεις υποδηλώνουν πως «τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας». Προ ημερών η Μέτε Φρεντέρικσεν είχε προειδοποιήσει ότι εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε προσάρτηση της αρκτικής νήσου, αυτό θα είναι το τέλος του ΝΑΤΟ.
Ρούτε και Γερμανία
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, απέφυγε να τοποθετηθεί όταν ρωτήθηκε για το θέμα της Γροιλανδίας κατά τη χθεσινή παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν σχολιάζω ποτέ, μα ποτέ, θέματα που βρίσκονται υπό συζήτηση στο εσωτερικό της Συμμαχίας. Ο ρόλος μου είναι να εξασφαλίσω ότι θα επιλύσουμε τα προβλήματα», δήλωσε σχετικά.
Αντίθετα, ισχυρή είναι η τοποθέτηση της Γερμανίας στο πλευρό της γειτονικής της χώρας, που αντιμετωπίζει τις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Πιστόριους τόνισε ότι αν ο Αμερικανός πρόεδρος υλοποιήσει τις απειλές του και θέσει υπό τον έλεγχό του τη Γροιλανδία, τότε «θα πρόκειται πραγματικά και μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στην Ιστορία του ΝΑΤΟ και γενικότερα στην Ιστορία των αμυντικών συμμαχιών ανά τον κόσμο».
Μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ο πρόεδρος της Ενωσης Εφέδρων του γερμανικού στρατού, Πάτρικ Σένσμπουργκ, πρότεινε να εγκατασταθούν στη Γροιλανδία δύο ευρωπαϊκές ταξιαρχίες υπό δανική διοίκηση, για να αποτραπεί επιθετική κίνηση από πλευράς ΗΠΑ. «Η Γερμανία, που έχει ιδιαίτερη ευθύνη, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αναλάβει την εκπαίδευση στρατιωτών», προσέθεσε. Παρομοίως, ο κεντροδεξιός πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, Μπρούνο Μακαές, ή ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλικσμάν υποστηρίζουν την ανάγκη η Ευρώπη να «δείξει τα δόντια της» σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρχίσει να ενεργεί επιθετικότερα στη Γροιλανδία. Κάνουν μεταξύ άλλων λόγο για επιβολή κυρώσεων, ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε αμερικανούς πολίτες ακόμη και την εγκατάσταση ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στο νησί.
Πάντως, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντερφουλ, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον, κράτησε χαμηλούς τόνους. «Δεν έχω καμία ένδειξη πως αυτό εξετάζεται σοβαρά», δήλωσε ο Βάντερφουλ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης στη Γροιλανδία και προσέθεσε: «Πιστεύω πως υπάρχει κοινό ενδιαφέρον να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα ασφαλείας στην αρκτική περιφέρεια. Πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε».
Πηγή: AFP, AP





