Κρητικός δικηγόρος βρήκε τον τάφο της Μαντάμ Ορτάνς

Κρητικός δικηγόρος βρήκε τον τάφο της Μαντάμ Ορτάνς

Ο τάφος της Γαλλίδας ιερόδουλης, Μαντάμ Ορτάνς, που αφού παρείχε τις υπηρεσίες της σε πολλούς στόλους παντρεύτηκε έναν Κρητικό και απεβίωσε στα 75 της στην Κρήτη έχοντας μόνον ένα ψιλικατζίδικο, φέρεται να βρέθηκε στην Ιεράπετρα.

Ο δικηγόρος Ευθύμης Λεκάκης είχε υποσχεθεί ότι θα ψάξει να βρει τον τάφο της θρυλικής Μαντάμ Ορτάνς και ανακοινωσε ότι τον βρήκε. Η μαντάμ Ορτάνς ήταν γνωστή σε όλη την Κρήτη, αλλά στο πανελλήνιο έγινε γνωστή κυρίως από τον Καζαντζάκη, που πάντως αναφέρει και πολλά φανταστικά στοιχεία για τη ζωή της. Ο κ. Λεκάκης εντόπισε, όπως γράφει, τον τάφο στο Δημοτικό Νεκροταφείο της Ιεράπετρας.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Αντελίν Γκιτάρ αλλά κάποια στιγμή στη Γαλλία κάποιος την βάφτισε “Κυρία Ορτανσία” και έτσι έγινε γνωστή όταν ήρθε σε ηλικία 35 ετών στην Ελλάδα. Είχε γεννηθεί το 1863 και δούλευε ως χορεύτρια και ιερόδουλη από 16 ετών. Στη μεγαλόνησο βρέθηκε την εποχή που οι μεγάλες δυνάμεις είχαν στείλει εκεί τους στόλους τους ουσιαστικά για να εμποδίσουν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, το 1898, και μάλλον δεν σχεδίαζε να μείνει εκεί μέχρι τέλους, αλλά έμεινε για τα επόμενα 40 χρόνια.

Όταν οι στόλοι αποχώρησαν, το 1908, έφυγαν και πάνω από 500 ιερόδουλες που είχαν κουβαληθεί εκεί από όλα τα μήκη και πλάτη της γης,  για να εξυπηρετούν τους ναύτες. Η Μαντάμ Ορτάνς όμως ήταν πια 45 ετών και είχε αγαπήσει την Κρήτη. Έμεινε και παντρεύτηκε -για λίγο- έναν Κρητικό. Άνοιξε χαρτοπαικτική λέσχη και εστιατόριο, και ένα ξενοδοχείο που το ονόμασε “Γαλλία”, αλλά τελείωσε τις μέρες της με ένα ψιλικατζίδικο. Οι Κρητικοί την συμπάθησαν και έδωσαν το όνομά της και σε ένα δρόμο της Ιεράπετρας.

Κάποια στιγμή η Ορτάνς, άγνωστο πώς, κατάφερε να γίνει υποπρόξενος της Γαλλίας και πολλοί την υποπτεύονταν για κατάσκοπο. Ανέπτυξε εν τω μεταξύ και κοινωνική δραστηριότητα και εν γένει είχε κοινωνική αποδοχή παρά το επάγγελμα που ασκούσε στα νιάτα της, ίσως γιατί όσο είχε χρήματα από τις επιχειρήσεις της, είχε βοηθήσει πολύ κόσμο. Για την Ορτάνς έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης, αλλά και ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και συγγραφέας Παντελής Προβολάκης (“Χρονικό μιας Πολιτείας”). Τη βιογραφία της έγραψε ο Ιωάννης Μανωλικάκης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Ευθύμης Λεκάκης, ανέβασε μία φωτογραφία από τον τάφο της θρυλικής Μαντάμ Ορτάνς γράφοντας: «Είχα υποσχεθεί ότι θα βρω και θα αναρτήσω τον τάφο της Αδελίνας Γκιτάρ ή Μαντάμ Ορτάνς (Γαλλία 1863-Κρήτη 2 Μάη 1938), που βρίσκεται στο Δημοτικό Νεκροταφείο της Ιεράπετρας. Σήμερα, υιοθετώ την υπόσχεση που σας είχα δώσει. Ευχαριστώ για την υπομονή σας!»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι