Κρούσματα ψώρας σε σχολείο του Ηρακλείου

Κρούσματα ψώρας σε σχολείο του Ηρακλείου

Δερματολόγοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου επισκέφθηκαν σήμερα ειδικό σχολείο του Ηρακλείου για να προχωρήσουν σε νέο έλεγχο για τα κρούσματα ψώρας που έχουν εντοπιστεί  σε αυτό προ ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με το cretapost, οι γιατροί του νοσοκομείο Ηρακλείου θα εξετάσουν τα παιδιά για να δουν την πορεία της υγείας τους. Πρόκειται για τον δεύτερο έλεγχο στον οποίο θα υποβληθούν οι μαθητές μετά τα πρώτα κρούσματα. Θα υπάρξει και τρίτος μετά τις διακοπές των εορτών.

Όπως αναφέρει το ertnews.gr το σχολείο απολυμάνθηκε. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων. Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή. Πρόκειται για παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι της ψώρας με σύμπτωμα την έντονη φαγούρα. Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως κοκκινίλες (ερυθηματώδεις βλατίδες).

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι χρειάζεται σχολαστικός καθαρισμός του χώρου, με κοινά καθαριστικά και απολυμαντικά, καθώς και των ρούχων, σεντονιών κ.λπ. Στο σχολείο δόθηκαν επίσης οδηγίες σε όλους για χορήγηση ειδικών αλοιφών αλλά και για σχολαστική διαχείριση του ιματισμού, ρούχων και κλινοσκεπασμάτων των παιδιών.

Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση του κνησμού μεσολαβούν 2-6 εβδομάδες, ενώ αν πρόκειται για επαναμόλυνση, ο κνησμός εμφανίζεται συντομότερα, εντός 1-4 ημερών. Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αυγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας. Η θεραπεία γίνεται συνήθως με τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων σκευασμάτων. Εάν ο κνησμός επιμένει για διάστημα άνω των 2-4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία ή εάν εμφανιστούν νέες δερματικές βλάβες, είναι πιθανόν να χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας, αλλά πρέπει να ξαναδεί τον ασθενή γιατρός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx