Κύπρος: “Δεν μας δεσμεύει η απόφαση της Ελλάδας για στήριξη της Τουρκίας”

Κύπρος: "Δεν μας δεσμεύει η απόφαση της Ελλάδας για στήριξη της Τουρκίας"

«Ως Κύπρος, δεν μας δεσμεύει με οποιοδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κινούμενος σε αντίθετο ρεύμα με την πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων και της τουρκικής υποστήριξης της υποψηφιότητας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σημείωσε πάντως ότι κρίνεται ως θετική εξέλιξη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ότι η Λευκωσία είχε ενημερωθεί για την αλληλοϋποστήριξη Ελλάδας-Τουρκίας στις παραπάνω υποψηφιότητες για τους διεθνείς οργανισμούς. «Κινήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και για τις οποίες ενημερώθηκε η κυπριακή κυβέρνηση πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Ως Κύπρος, δεν μας δεσμεύει με οποιοδήποτε τρόπο η απόφαση Ελλάδας και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Εξετάζουμε τις επιλογές μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και πώς αυτές θα διαμορφωθούν μέχρι το ορισμένο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες και ότι ύψιστος κοινός εθνικός στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Κριτική προς το Μαξίμου ασκεί με ανάρτησή του στο Twitter ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι είναι «απαράδεκτο να εξαίρεται ο συντονισμός πολιτικών πρωτοβουλιών με Κύπρο, κατά την επίσκεψη του νέου Προέδρου στην Αθήνα και λίγες μέρες μετά να αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει».

Η αποκάλυψη Χατζηκωστή

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το βιβλίο “7 Προεδρικά Πορτραίτα” του εκδότη Κωστή Χατζηκωστή, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφέρονταν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Οι χαρακτηρισμοί Αναστασιάδη εξευτελίζουν την πολιτική αξιότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού για τα ελληνοτουρκικά», καθώς «η Κύπρος δεν είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει το σχετικό απόσπασμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προωθούσε το αίτημα των ΗΠΑ για διακοπή των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ, προκειμένου να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Για τον ίδιο λόγο προωθούσε την ιδέα της κατασκευής αγωγού αερίου για απ’ ευθείας σύνδεση Ανατολικής Μεσογείου-Τουρκίας, με παράκαμψη της Κύπρου, σύμφωνα με το βιβλίο του κ. Χατζηκωστή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι