Κύπρος: Σοβαρά επεισόδια με μετανάστες

Κύπρος: Σοβαρά επεισόδια σε πορεία για το μεταναστευτικό (video)

Από σοβαρά επεισόδια σημαδεύτηκε η χτεσινοβραδινή πορεία διαμαρτυρίας το βράδυ της Παρασκευής στον μόλο Λεμεσού, με αφορμή το μεταναστευτικό και τα όσα εκτυλίχθηκαν πρόσφατα στη Χλώρακα. Η κυπριακή αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις.

Λίγο μετά τις 20:00 περίπου εκατό άτομα, τα οποία φορούσαν κουκούλες, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των μεταναστών. Μάλιστα, ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκαν φραστικά στους δημοσιογράφους, τους πέταξαν κροτίδες και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των μέσων να αναγκαστούν να απομακρυνθούν.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στην περιοχή και προσπάθησαν να ελέγξουν την κατάσταση, με τους διαδηλωτές να προκαλούν ζημιές σε οχήματα, καταστήματα, ενώ επιτέθηκαν κατά μεταναστών που βρίσκονταν στην περιοχή.

Σε ρίψεις νερού εναντίον των διαδηλωτών προέβη το αντιοχλαγωγικό όχημα Αίαντας, ενώ στη συνέχεια η Αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις για αδικήματα οχλαγωγίας. Λόγω των επεισοδίων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν θα παρέστει σε εκδήλωση στη Λεμεσό.

 

Δηλώσεις Χριστοδουλίδη 

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τα επεισόδια στη Λεμεσό έκανε λόγο για ντροπιαστικές εικόνες, σημειώνοντας ότι αυτοί που θα αποδειχθεί ότι ευθύνονται θα κληθούν να επωμιστούν και το οικονομικό κόστος των ζημιών που προκάλεσαν. Ο Ν. Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι τα επεισόδια που σημειώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού: «Αν όλοι αυτοί που εμπλέκονταν αγαπούσαν ή ενδιαφέρονταν για την πατρίδα μας δεν θα προέβαιναν σε τέτοιου είδους ενέργειες που πρώτα και πάνω απ’ όλα προσβάλλουν τη χώρα μας».

Επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτούς τους έξι μήνες στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, με μείωση αυτών που έρχονται, περισσότερες επιστροφές από αυτούς που φτάνουν στη χώρα, εξέταση 80% περισσότερων αιτήσεων, σημείωσε ότι «έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό. Μπορώ να δηλώσω σήμερα, γνωρίζοντας τη σημασία της κάθε λέξης που αναφέρω, ότι θα αντιμετωπίσουμε το Μεταναστευτικό».

«Άρα δεν έχει καμία σχέση αυτά που είδαμε χθες το βράδυ με το Μεταναστευτικό και δεν πρέπει να συγχέουμε τα δύο θέματα. Είναι θέμα δημόσιας τάξης», τόνισε, σημειώνοντας ότι έχει καλέσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους, «για να συζητήσουμε και το τι έγινε χθες αλλά και γενικότερα τέτοια φαινόμενα που δεν τιμούν σε καμία περίπτωση τη χώρα μας και πρέπει κάποιοι να αναλογιστούν τις ευθύνες».

Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος με την αντιμετώπιση της Αστυνομίας στο ζήτημα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απάντησε ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας, όπως και οι υπεύθυνοι της χθεσινής επιχείρησης θα είναι σήμερα στη σύσκεψη για να τον ενημερώσουν συγκεκριμένα τι έχει γίνει.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα στηρίξει τα άτομα των οποίων καταστράφηκε η περιουσία, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί συμπαραστάτης, αλλά την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι υπάρχει σχετική πρόνοια στον νόμο, για όσους καταδικαστούν. «Αυτοί που ευθύνονται και έχουν συλληφθεί, εάν και εφόσον αποδειχτεί ότι ευθύνονται, θα πρέπει να επωμιστούν και το οικονομικό κόστος των ενεργειών τους», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ η αστυνομία κάνει έρευνα για μια υπόθεση η οποία έχει πολλά κενά και αφορά φερόμενη απαγωγή Ελληνοκύπριου στρατιώτη από ομάδα Σύρων και εκφοβισμό του. Μάλιστα οι Σύροι ανέβασαν και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος ο στρατιώτης δεν έκανε καταγγελία στην αστυνομία, η οποία είναι επιφυλακτική ως προς τις πραγματικές συνθήκες του συμβάντος.

Τα επεισόδια στην Χλώρακα

Πριν λίγες ημέρες, σημειώθηκαν επεισόδια και στο χωριό Χλώρακα στη Πάφο, και πάλι μετά από εκδήλωση διαμαρτυρίας Ελληνοκυπρίων για το μεταναστευτικό. Έγιναν επιθέσεις σε καταστήματα Σύρων μεταναστών και υπήρξαν συγκρούσεις, καθώς στη Πάφο ζουν χιλιάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική. Η αστυνομία συνέλαβε και Ελληνοκύπριους και Σύριους οι οποίοι οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Διατυπώθηκαν έντονες επικρίσεις κατά της υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Προκοπίου – Κουκκίδου και του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου, καθώς συμμετείχαν σε σύσκεψη με αλλοδαπούς, ένας εκ των οποίων ήταν καταζητούμενος για σοβαρά αδικήματα.

Πρόκειται για Σύρο, ο οποίος μετά τη σύσκεψη στην αστυνομική διεύθυνση Πάφου, αντί να συλληφθεί μεταφέρθηκε στο σπίτι του με περιπολικό. Έκανε μάλιστα και δηλώσεις στα ΜΜΕ, απειλώντας πως οι ξένοι θα κάνουν τη Πάφο άνω κάτω και θα μπουν στα σπίτια των Ελληνοκυπρίων όπως μπήκαν και στα δικά τους. Τα επεισόδια στην Χλώρακα απασχολούν εκτενώς τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι