Λαμπρούλης-ΚΚΕ: “Αυτονόητο καθήκον μου να ενταχθώ στο ΕΣΥ”
25/11/2020«Αυτονόητο καθήκον μου να ζητήσω να απαλλαγώ από τα καθήκοντά μου ως αντιπρόεδρος της Βουλής για ενταχθώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ενισχύσω τη μάχη κατά της πανδημίας» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, γιατρός- πνευμονολόγος Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Λαυράνο. Επεσήμανε ότι είναι εύκολο να παρακαμφθούν μέσω υπουργικής απόφασης τα γραφειοκρατικά προβλήματα σε σχέση με την ένταξη ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ και να δοθεί λύση, τονίζοντας πως είναι μεν μικρός ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που ανταποκρίθηκαν στην κυβερνητική έκκληση, αλλά δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Υπάρχει ένα επιστημονικό δυναμικό στο ιδιωτικό τομέα που μπορεί να προσφέρει είτε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, είτε στα δημόσια νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ Λαμπρούλης, ο οποίος εντόπισε κενά στην οργάνωση και ενσωμάτωση των ιδιωτών στον ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.
Επικριτικός ήταν και για την κατάσταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κάνοντας λόγο για ξεχαρβάλωμα με διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σήμανε «καμπανάκι» κινδύνου για τα κρούσματα στο Παν/μιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου το τελευταίο 20ήμερο νόσησαν περισσότερα από 70 άτομα και από το διοικητικό προσωπικό, με δύο από αυτά να έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ. «Μετράμε απώλειες συνανθρώπων μας και η κατάσταση είναι τραγική.» κατέληξε ο κ Λαμπρούλης.
Αναλυτικά:
«Αυτονόητο καθήκον μου να σπεύσω να ενταχθώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να ενισχύσω τη μάχη κατά της πανδημίας.
Θα καταθέσω αυτοπροσώπως στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας όπου ήδη βρίσκομαι, την πρόθεσή μου να συνδράμω στο έργο των συναδέλφων που δίνουν εκεί τη μάχη, ή σε όποια άλλη ομάδα κριθεί απαραίτητο. Τα όποια προβλήματα εύκολα μπορούν να παρακαμφθούν ακόμα κι αν απαιτείται μια υπουργική απόφαση ώστε να δοθεί λύση. Δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και με δεδομένη την οξύτητα των περιστατικών στη Λάρισα όπως σε άλλες περιοχές. Είναι μικρός ο αριθμός των συναδέλφων ιδιωτών γιατρών, που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση
Η έκκλησή μου, λόγω των αυξημένων αναγκών, αφορά σε όλους τους γιατρούς ειδικοτήτων αιχμής, όπως παθολόγους, αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και παιδιάτρους. Υπάρχει ένα επιστημονικό δυναμικό στο ιδιωτικό τομέα που μπορεί να προσφέρει είτε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, είτε στα δημόσια νοσοκομεία. Όμως, ήταν απαραίτητη η έγκαιρη οργάνωση του μηχανισμού υγείας από το υπουργείο Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες .Εδώ ανακύπτει ένα τεράστιο ζήτημα ενσωμάτωσης των ιδιωτών στον ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.»
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
«Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ξεχασμένη και χάνονται δυνάμεις από γιατρούς που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο τριτοβάθμιο επίπεδο. Ωστόσο, όλοι δεν μπορούν να διοχετευθούν στα νοσοκομεία, τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστια ελλείμματα προσωπικού. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιοι από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές νοσούν ή έχουν τεθεί σε καραντίνα και αναγκάζονται να παροπλιστούν…Οι αριθμοί κρουσμάτων και νοσούντων δείχνουν αυξητική τάση. Ενδεικτικό είναι ότι στο Παν/μιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το τελευταίο 20ήμερο νόσησαν περισσότερα από 70 άτομα και από το διοικητικό προσωπικό, δύο από τα οποία εισήχθησαν σε ΜΕΘ.
Μετράμε απώλειες συνανθρώπων μας και η κατάσταση είναι τραγική. Στη Λάρισα η χθεσινή εφημερία ήταν πολύ δύσκολη για τους συναδέλφους με αυξημένη ροή περιστατικών, αλλά και θανάτους…Με χαροποιεί το γεγονός ότι συνάδελφοι βουλευτές, γιατροί στο επάγγελμα, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΚΚΕ. Απευθύνω έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν στο σχεδιασμό του ΕΣΥ. Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στα νοσοκομεία , όπως και στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που έχει ξεχαρβαλωθεί με ευθύνες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά».