Lancet: Μια πρώτη επισκόπηση ψυχιατρικών μελετών στα αποτελέσματα από το καθεστώς καραντίνας
13/03/2020Η σημερινή κατάσταση έχει επιφέρει καθεστώς καραντίνας σε πολλές περιοχές, και σε κάποιες περιπτώσεις σε ολόκληρα κράτη.
Στην τελευταία του έκδοση, σήμερα (13/02) το έγκυρο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “Lancet” δημοσιέυσε άρθρο στο οποίο ομάδα ιατρών κάνει μια επισκόπηση των μέχρι τώρα μελετών στις επιπτώσεις της κατάστασης καραμτίνας.
Η καραντίνα είναι ο διαχωρισμός και ο περιορισμός της μετακίνησης ανθρώπων που έχουν ενδεχομένως εκτεθεί σε μεταδοτική ασθένεια για να εξακριβωθεί εάν είναι άρρωστοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων.
Ο ορισμός αυτός διαφέρει από την απομόνωση, δηλαδή τον διαχωρισμό των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με μεταδοτική ασθένεια από άτομα που δεν είναι άρρωστα. ωστόσο, οι δύο όροι χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, ειδικά στην επικοινωνία με το κοινό.
Η λέξη καραντίνα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία της Ιταλίας το 1127 σε σχέση με τη λέπρα και χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως απάντηση στον “μαύρο θάνατο”, την πανώλη, δηλαδή, 300 χρόνια αργότερα, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε σωστά να επιβάλλει καραντίνα ως απάντηση στην πανώλη.
Πρόσφατα, η καραντίνα έχει χρησιμοποιηθεί στην επιδημία του κορωνοϊού 2019 (COVID-19). Αυτή η επιδημία έδειξε ότι ολόκληρες πόλεις της Κίνας έχουν τεθεί αποτελεσματικά υπό μαζική καραντίνα, ενώ πολλές χιλιάδες αλλοδαποί που επιστρέφουν από την Κίνα έχουν κληθεί να απομονωθούν κατ’ οίκον ή σε κρατικές εγκαταστάσεις.
Υπάρχουν προηγούμενα για τέτοιου είδους μέτρα. Οι θαλάσσιες καραντίνες επιβλήθηκαν επίσης σε περιοχές της Κίνας και του Καναδά κατά τη διάρκεια της έκρηξης του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003, ενώ ολόκληρα χωριά σε πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής τέθηκαν σε καραντίνα κατά τη διάρκεια της επιδημίας Ebola του 2014.
Μηνύματα-κλειδιά από την πρώτη επισκόπηση:
•
Οι πληροφορίες είναι το κλειδί. οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα πρέπει να κατανοήσουν την κατάσταση
•
Η αποτελεσματική και ταχεία επικοινωνία είναι απαραίτητη
•
Οι προμήθειες (γενικές και ιατρικές) πρέπει να παρέχονται άμεσα
•
Η περίοδος απομόνωσης θα πρέπει να είναι σύντομη και η διάρκεια δεν θα πρέπει να αλλάζει εκτός εάν σε ακραίες περιπτώσεις
•
Οι περισσότερες από τις δυσμενείς επιπτώσεις προέρχονται από την επιβολή περιορισμών στην ελευθερία. η εθελοντική καραντίνα συνδέεται με λιγότερη δυσφορία και λιγότερες μακροχρόνιες επιπλοκές
•
Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην αλτρουιστική επιλογή της απομόνωσης
διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη στα Αγγλικά εδώ