Λατινική Αμερική: Συνεχίζει το “έργο” του ο κορονοϊός… εμβόλια

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.035 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να αυξάνεται στους 187.187 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, ενώ επιβεβαιώθηκαν 7.913 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί να φθάνει τις 2.097.194.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη πιθανόν είναι υποτιμημένος, με δεδομένο ότι στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει επανειλημμένα στην πορεία της υγειονομικής κρίσης πως, στην πραγματικότητα, οι αριθμοί τόσο των θανάτων όσο και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ πιο υψηλοί απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα.

Χιλή

Ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομμύρια οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορονοϊό στη Χιλή, σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη της εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, το υπουργείο διευκρίνισε ότι έχουν πλέον εμβολιαστεί 3.512.326 κάτοικοι της Χιλής, εκ των οποίων 2.259.013 είναι άνω των 60 ετών.

Το πρόγραμμα ανοσοποίησης προχωρά όπως σχεδιαζόταν, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις και πρόσθεσε «συνεχίζουμε τη διαδικασία προκειμένου να ανοσοποιηθούν οι ομάδες στις οποίες δίνουμε την προτεραιότητα ως το τέλος του Μαρτίου». Οι αρχές της Χιλής άρχισαν να εμβολιάζουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα τέλη Δεκεμβρίου. Την 3η Φεβρουαρίου, άρχισε το πρόγραμμα μαζικής ανοσοποίησης, με τους πολίτες άνω των 90 ετών. Ως αυτό το στάδιο ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα ανέρχεται σε 20.684 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 832.512 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Ισημερινός

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 358 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 286.725 στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 17 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 11.095 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Οι αρχές, ωστόσο, αναγνωρίζουν πως άλλοι 4.755 θάνατοι «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς, κάτι που σημαίνει ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι μάλλον πιο κοντά στους 16.000 νεκρούς. Ως χθες είχαν εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό 35.000 άνθρωποι στον Ισημερινό — μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας. Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης αναμένεται να αρχίσει τον Απρίλιο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δόσεων. Σκοπός είναι να εμβολιαστούν 9 εκατ. πολίτες.

Νικαράγουα – ρωσικό εμβόλιο

Η Νικαράγουα άρχισε χθες Τρίτη εκστρατεία ανοσοποίησης για τον νέο κορονοϊό αξιοποιώντας το ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Την πρώτη δόση του εμβολίου έλαβε ένας άνδρας 62 ετών, ο Μάρκο Αράους, στο νοσοκομείο Κρους Ασούλ στη Μανάγκουα, σύμφωνα με φωτογραφίες και πλάνα που μεταδόθηκαν από τα κρατικά ΜΜΕ, τα μόνα στα οποία επετράπη να καλύψουν το γεγονός. «Θα εμβολιάσουμε κατά στάδια όλους τους ασθενείς με νεφρικές παθήσεις», ενώ οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα —καρδιοπαθείς, διαβητικοί, καρκινοπαθείς— θα εμβολιαστούν ως την 22η Μαρτίου, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Μάρθα Ρέγες και τις υπηρεσίες της.

Η πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου, δωρεά της Μόσχας, έφθασε στη Νικαράγουα την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός των δόσεων δεν διευκρινίστηκε. Τον Ιανουάριο, οι αρχές ανακοίνωναν ότι έκλεισαν συμφωνία με τη Μόσχα για την αγορά 3,8 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik V. Η Νικαράγουα των 6,5 εκατ. κατοίκων αναμένεται να λάβει επίσης 200.000 δόσεις του εμβολίου Covishield, που παράγεται στην Ινδία, καθώς και 135.000 δόσεις του εμβολίου της αγγλοσουηδικής AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέσω COVAX, του μηχανισμού του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, που αμφισβητείται από την αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η χώρα έχει καταγράψει ως εδώ 174 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 6.489 κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Το Παρατηρητήριο Πολιτών, οργάνωση που ίδρυσαν γιατροί και θεωρείται προσκείμενη στην αντιπολίτευση, μιλά από την πλευρά του για 2.976 νεκρούς επί συνόλου 13.140 μολύνσεων. Η Νικαράγουα είναι η μόνη χώρα τα κεντρικής Αμερικής που δεν έλαβε περιοριστικά μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, ούτε έκανε εκτενώς τεστ για να εκτιμηθεί η εξέλιξη των μολύνσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι