Λαβρόφ: 2.000 οι μισθοφόροι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
03/11/2020«Ο αριθμός των μισθοφόρων από τη Μέση Ανατολή στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, προσεγγίζει τους 2.000 άνδρες», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Kommersant.
«Το ζήτημα τέθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 27 Οκτωβρίου καθώς και στις συστηματικές επαφές που είχε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν», προσέθεσε ο κ. Λαβρόφ.
«Η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες των γειτόνων της, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, για την διευθέτηση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού», επέμεινε.
Η Τουρκία στις συνομιλίες;
Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει την πρόταση των προέδρων της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να χωθεί και η Τουρκία στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Ρώσος υπουργός απάντησε ασαφώς ενώ πρόσφατες πληροφορίες φέρουν τη Ρωσία να το έχει “ξεκόψει”:
«Έχουν τεθεί πολλές προτάσεις για το σχήμα των συνομιλιών, όπως και για την διεύρυνση του, την αλλαγή του κ.λπ. και το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα κατά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας», είπε ο κ.Λαβρόφ.
«Η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Τουρκία για να αποτραπεί ένα δυσάρεστο σενάριο στρατιωτικής επίλυσης της διένεξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», είπε. «Με την Τουρκία είμαστε στενοί εταίροι και μπορεί να ασκηθεί επιρροή ώστε να υπάρξει μια ευέλικτη και ρεαλιστική προσέγγιση, με γνώμονα στη συνεργασία μας τη στρατηγική θεώρηση του θέματος. Για παράδειγμα συνομιλούμε για τα προβλήματα στη Συρία και στη Λιβύη», είπε.
Το Ιράν καθαρά φιλοαζερικό
«Τα εδάφη που πήρε η Αρμενία από το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να επιστραφούν», δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, για μια περιοχή που κατοικείται αποκλειστικά από Αρμενίους. «Ο πόλεμος αυτός που λαμβάνει χώρα δυστυχώς στην πόρτα μας μεταξύ των δύο γειτόνων μας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, απειλεί την ασφάλεια της περιοχής και πρέπει αυτό να σταματήσει το νωρίτερο δυνατόν”.
“Ασφαλώς, τα εδάφη τα οποία κατέλαβε η Αρμενία πρέπει να επιστραφούν και να απελευθερωθούν. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Τα εδάφη αυτά ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν, που έχει πλήρη δικαιώματα επ’ αυτών”, πρόσθεσε ο πρώτος Ιρανός στην ιεραρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. “Η ασφάλεια των Αρμενίων που ζουν σε αυτά τα εδάφη πρέπει να είναι εγγυημένη”, είπε ακόμη ο Χαμενεΐ, καλώντας τις δυο πλευρές να μην παραβιάζουν τα διεθνή σύνορα”.
Γιατί
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί έκανε παρόμοια δήλωση λέγοντας ότι «η κατοχή δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή και όλος ο κόσμος πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των χωρών».
Στο βορειοδυτικό Ιράν (μια χώρα των 81 εκατ. κατοίκων συνολικά), εκεί δηλαδή που το Ιράν συνορεύει με Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκία, υπολογίζεται ότι ζουν πάνω από δέκα εκατομμύρια αζερόφωνοι (τουρκόφωνοι στην ουσία) ενώ μόλις 100.000 πολίτες μιλούν αρμενικά. Μάλιστα οι βορειοδυτικές αυτές επαρχίες που συνορεύουν με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ονομάζονται δυτικό και ανατολικό Αζερμπαϊτζάν μαζί με το Ναχιτσεβάν που είναι αυτόνομο και ενωμένο πολιτικά με το Αζερμπαϊτζάν.
Οι Πέρσες στο Ιράν συνιστούν το 61% του πληθυσμού. Η πολιτεία πρέπει να κρατάει ισορροπίες με το υπόλοιπο 39% που ειναι χονδρικά 16% Αζέροι, 2% Τουρκομάνοι και άλλοι τουρκόφωνοι, 10% Κούρδοι, 2% Άραβες, και οι υπόλοιποι Βαλούχοι, Αρμένιοι, Εβραίοι, Κασκάι και Ασσύριοι