Λαβρόφ: Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ανοικοδόμηση της Συρίας
31/07/2025
«Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον ομόλογό του της Συρίας.
«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στον συριακό λαό κάθε δυνατή βοήθεια στην ανοικοδόμηση της χώρας. Με τον ομόλογό μου συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε τον διάλογο για αυτά τα ζητήματα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον Άσαντ αλ-Σιμπάνι και πρόσθεσε ότι «η Μόσχα ανέκαθεν αντιτίθετο στη χρήση του συριακού εδάφους ως πεδίου γεωπολιτικής αντιπαλότητας ή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ διαφορετικών κρατών. Επομένως, ζητούμε συνεχώς την ενοποίηση των διεθνών προσπαθειών προς μία μόνο κατεύθυνση για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Αραβική Δημοκρατία της Συρίας».
Μεταξύ άλλων ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι «ο δρόμος για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Συρία περνάει μέσα από τον ευρύ διάλογο και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των εκπροσώπων του λαού. Η Ρωσία υποστηρίζει την πλήρη άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας, δεν τις είχε ποτέ υποστηρίξει και θεωρεί την ακύρωσή τους από τη Δύση ως το σωστό βήμα. Οι βουλευτικές εκλογές στη Συρία θα πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς, με τη συμμετοχή όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων. Η Μόσχα είναι ευγνώμων στη Δαμασκό για τη διασφάλιση των Ρώσων πολιτών και των ρωσικών εγκαταστάσεων.»
Η Μόσχα έχει προσπαθήσει να διατηρήσει τις σχέσεις με τις νέες αρχές της Συρίας, μεταξύ άλλων προσφέροντας στη Δαμασκό διπλωματική υποστήριξη απέναντι στα ισραηλινά πλήγματα στο συριακό έδαφος.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Σιμπάνι είπε πως το ταξίδι του στη Μόσχα αποσκοπεί “να ξεκινήσει μια απαραίτητη συζήτηση στη βάση των μαθημάτων του παρελθόντος, για να δημιουργήσουμε το μέλλον. Συμφωνήσαμε στην σύσταση δύο επιτροπών που θα αναλάβουν να επαναξιολογήσουν προηγούμενες συμφωνίες ανάμεσα στη Συρία και τη Ρωσία. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μια ενιαία ισχυρή Συρία, ελπίζουμε πως η Ρωσία στέκεται δίπλα μας σε αυτό τον δρόμο”, είπε ο Σιμπάνι.