Λαβρόφ για Λευκορωσία: Αλλαγή συντάγματος – ΕΕ: Ο Λουκασένκο είναι Μαδούρο

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Mε παρέμβασή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι «είναι αδύνατο να αποδειχθεί ότι ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο κέρδισε με νοθεία τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, καθώς δεν υπήρχαν διεθνείς παρατηρητές» και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιζητεί αιματοχυσία και ότι η ηγεσία της “μιλάει πολύ αγγλικά” και “δέχεται πιέσεις῾

Η Μόσχα απευθύνει έκκληση για έναρξη ενός αυθεντικά ευρέος εθνικού διαλόγου στη Λευκορωσία και θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του λευκορωσικού συντάγματος θα μπορούσε να αποτελέσει βιώσιμη λύση στην πολιτική κρίση της χώρας.

Η πλατεία Ελευθερίας του Μινσκ εν τω μεταξύ  κατακλύζεται από διαδηλωτές εν τω μεταξύ, που ζητούν νέες αδιάβλητες εκλογές.

Η ΕΕ δια Μπορέλ υιοθετεί ότι υπήρξε νοθεία

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ «δεν έχει την πρόθεση να μετατρέψει τη Λευκορωσία σε μια δεύτερη Ουκρανία. Η ένταση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία διευθετήθηκε με πυροβολισμούς, βία και με τη διάσπαση της ουκρανικής επικράτειας που διαρκεί ακόμη. Το σημερινό πρόβλημα των Λευκορώσων δεν είναι να επιλέξουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, είναι να αποκτήσουν ελευθερία και δημοκρατία», συνέχισε.

Ο Μπορέλ υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος με τον πρόεδρο Λουκασένκο παρότι τον συνέκρινε με τον ηγέτη της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

«Ο Μαδούρο και ο Λουκασένκο βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Δεν αναγνωρίζουμε πως εξελέγησαν νόμιμα. Πάντως, είτε μας αρέσει είτε όχι, ελέγχουν την κυβέρνηση και οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνδιαλεγόμαστε μαζί τους, παρόλο που δεν αναγνωρίζουμε τη δημοκρατική νομιμότητά τους», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι