Λαβρόφ: Η διακοπή της χρηματοδότης του ΟΗΕ είναι συλλογική τιμωρία για όλους τους Παλαιστίνιους

Λαβρόφ: Σχεδιάζουν δολοφονία Πούτιν

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε σήμερα την αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) από πολλές χώρες, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων.

Δώδεκα χώρες ανέστειλαν τις τελευταίες μέρες τις ενισχύσεις που κατέθεταν στην UNRWA, στην οποία έχουν εγγραφεί περίπου 5,9 εκατομμύρια εκτοπισμένοι και μη, Παλαιστίνιοι από το 1949 μέχρι σήμερα, μετά τις καταγγελίες του Ισραήλ ότι κάποιοι εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Μεταξύ αυτών των χωρών είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ιταλία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι όσοι εμπλέκονται θα διωχθούν ποινικά, όμως αυτή η γενική διακοπή χρηματοδότησης χτυπάει τους Παλαιστίνιους στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της ιστορίας τους. Η UNRWA από την πλευρά της απέλυσε δώδεκα εργαζομένους της, που φέρονται να σχετίζονται με τις ισραηλινές κατηγορίες.

«Αυτό που συνέβη και συμβαίνει είναι μια συλλογική τιμωρία, που απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ομόλογό του της Γκάμπια -ο τελευταίος επισκέπτεται την Μόσχα. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ζήτησε «να διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν όντως ευσταθούν οι καταγγελίες  και πόσα άτομα αφορούν».

«Αλλά αν αντί αυτής της έρευνας υπάρξει μια συλλογική τιμωρία της UNRWA και, κυρίως, εκείνων στους οποίους ο ΟΗΕ παρέχει ανεκτίμητη βοήθεια, τότε νομίζω ότι η απόφαση αυτή αποτελεί λάθος», είπε.

Νωρίτερα σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατήγγειλε ότι αυτή η αντιπαράθεση για την UNRWA και οι κατηγορίες του Ισραήλ «εκτρέπουν την προσοχή από την ανθρωπιστική κρίση και τους σχεδόν 27.000 νεκρούς στη Γάζα. Οι εγκληματικές ενέργειες δεν θα πρέπει ποτέ να μένουν ατιμώρητες. Όμως η τρέχουσα συζήτηση απλώς αποπροσανατολίζει και στρέφει την προσοχή από το δράμα που πραγματικά συμβαίνει κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό στη Γάζα», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Υπενθυμιζεται ότι το Ισραήλ έχει κατηγορήσει και τον ΠΟΥ ότι «συμπράττει με την Χαμάς» επειδή δεν έδωσε την δέουσα σημασία στις ισραηλινές καταγγελίες για τούνελ κάτω από τα νοσοκομεία. Εκπρόσωπος του Ισραήλ είπε συγκεκριμένα «αυτό δεν δείχνει απλώς ανικανότητα, αλλά ανήθικη σύμπραξη με τη Χαμάς» και ο ΠΟΥ απάντησε ότι «εμείς δεν είμαστε ντετέκτιβ να κάνουμε έρευνες στα νοσοκομεία, δεν είναι αυτή η δουλειά μας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι