Λειτουργεί πλέον η τράπεζα θεμάτων για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

Νέα μεταπτυχιακά από τη Σχολή Ευελπίδων και το Πολυτεχνείο Κρήτης

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ανακοίνωσε ότι πλέον είναι λειτουργική η Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις που αποτελούν προϋπόθεση για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Η Τράπεζα Θεμάτων αφορά στις εξετάσεις για το το πιστοποιητικό Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.), που είναι απαραίτητο για την ιθαγένεια.

Σύμφωνα με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής των εξετάσεων για το προαναφερόμενο πιστοποιητικό, ο πρώτος πανελλήνιος διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαΐου 2021, ενώ αναμένεται στο προσεχές διάστημα να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.

Για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση, κάθε υποψήφιος θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε εξέταση ελληνικής γλώσσας (επιπέδου ανάλογου του Β1) στην κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και γραπτού λόγου. Επίσης θα πρέπει να ανταποκριθεί σε εξέταση γνώσεων στις εξής θεματικές ενότητες: Γεωγραφία, Ιστορία, Πολιτισμός και Πολιτικοί Θεσμοί της Ελλάδας.

Οι θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν τουλάχιστον εκατό κείμενα με τις ασκήσεις τους, για την κατανόηση και παραγωγή του γραπτού λόγου, εκατό κείμενα με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση του προφορικού λόγου, πενήντα θέματα για την παραγωγή προφορικού λόγου και τριακόσιες ερωτήσεις – θέματα για τις υπόλοιπες θεματικές ενότητες. Οι εξετάσεις διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο και κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει όσες φορές επιθυμεί.

Ο υποψήφιος θεωρείται ότι επέτυχε στις εξετάσεις, όταν συγκεντρώσει το 70% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας τόσο κατά την εξέταση της γλώσσας, όσο και κατά την εξέταση των υπόλοιπων θεματικών ενοτήτων. Επιτυχημένο αποτέλεσμα στην εξέταση της ελληνικής γλώσσας θεωρείται το ποσοστό 66% και στις άλλες θεματικές ενότητες το 50%.

Οι ερωτήσεις των θεματικών ενοτήτων, εκτός από την ελληνική γλώσσα, θα είναι 20 στο σύνολο, με την εξής κατανομή: 4 θέματα Γεωγραφίας, 4 θέματα Πολιτισμού, 6 θέματα Ιστορίας και 6 θέματα Πολιτικών Θεσμών. Αναφορικά με την ελληνική γλώσσα, στην ενότητα «κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου», οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις και να συνθέσουν ένα σύντομο κείμενο. Στην ενότητα «κατανόηση προφορικού λόγου» οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις, και στην ενότητα «παραγωγή προφορικού λόγου» εξετάζονται σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες επικοινωνίας. Οι απαντήσεις, σε όλες τις θεματικές ενότητες, θα αξιολογούνται από δυο (2) διορθωτές, όπως ισχύει και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι