Λετονοί οι πρώτοι που αποχωρούν από τη σύμβαση που απαγορεύει τις νάρκες

Λετονοί οι πρώτοι που αποχωρούν από τη σύμβαση που απαγορεύει τις νάρκες
epa12034572 Latvian Parliament (Saeima) speaker Daiga Mierina (L) welcomes the Speaker of the Swedish Parliament (Riksdag), Andreas Norlen, ahead of their talks at the Latvian parliament building in Riga, Latvia, 16 April 2025. EPA/TOMS KALNINS

Το κοινοβούλιο της Λετονίας άναψε σήμερα το πράσινο φως για την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση της Οττάβα για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού, επικαλούμενο την ανάγκη «ενίσχυσης της ασφάλειάς της» έναντι της Ρωσίας.

«Η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Οττάβα θα δώσει στις ένοπλες δυνάμεις μας περιθώριο ελιγμών σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής και θα επιτρέψει σε αυτές να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υπερασπιστούν τους πολίτες μας», δήλωσε η Ινάρα Μουρνίτσε, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά την υπερψήφιση του μέτρου με ευρεία πλειοψηφία. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ έξι μήνες αφότου η κυβέρνηση της Λετονίας ενημερώσει επισήμως τον ΟΗΕ. (Η φωτογραφία από τις χθεσινές συνομιλίες Λετονών και Σουηδών βουλευτών στη Ρίγα της Λετονίας).

Τον περασμένο Μάρτιο, η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής – Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία – και ακολούθως η Φινλανδία, έκριναν πως θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη της Οττάβα για λόγους εθνικής ασφαλείας. Η απόφαση των πέντε κρατών αφήνει τη Νορβηγία μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία που δεν εγκαταλείπει τη συνθήκη. Στις 2 Απριλίου, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοινωσε πως δεν θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη της Οττάβα και επέκρινε τη Φινλανδία για την αντίθετη απόφασή της.

Η Συνθήκη της Οττάβα (1997) απαγορεύει τη χρήση, αποθήκευση, παραγωγή και διακίνηση ναρκών κατά προσωπικού (στρατιωτών κατ΄αρχήν αλλά και όσων τις πατήσουν) και αξιώνει την καταστροφή τους. Παρά τη σύμβαση που έχουν υπογράψει 165 χώρες, εκατοντάδες χιλιάδες νάρκες παραμένουν ενεργές σε δεκάδες χώρες ενώ συνεχίζουν να ανευρίσκονται μη ενεργές  ως επί το πλείστον νάρκες από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Την σύμβαση δεν έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Ιράν, η Αίγυπτος , το Ισραήλ, η Λιβύη, η Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), το Βιετνάμ, η Βόρεια Κορέα, η Νότια Κορέα και η Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx