Λετονοί: Θα ετοιμάζουμε εκατό καταφύγια το μήνα

Λετονοί: Θα ετοιμάζουμε εκατό καταφύγια το μήνα

Οι αρχές της Λετονίας, στη Βαλτική, κάλεσαν τους πολίτες τους να μετατρέψουν τα υπόγεια των σπιτιών τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια.

Η Λετονία, πρώην δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 1,8 εκατ. κατοίκους, μοιράζεται σύνορα μήκους 214 χλμ. με τη Ρωσία. Η πολιτική ηγεσία της χώρας, θεωρεί ότι κινδυνεύει από εισβολή των Ρώσων.

“Προτρέπουμε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια του μεγάλου καθαρισμού, αλλά και στη συνέχεια, να φροντίσετε ώστε τα υπόγειά σας να μπορούν να χρησιμεύσουν ως καταφύγια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, οι δημοτικοί υπάλληλοι θα φροντίσουν για τα δημόσια υπόγεια”, δήλωσε ο δήμαρχος της Ρίγα, ο Βίλνις Κίρσις. Σήμερα αυτή η χώρα γιόρταζε τρόπον τινά την ημέρα καθαριότητας.

Από την πλευρά του, ο Γκιντς Ρέινσονς, επικεφαλής της επιτροπής πολιτικής προστασίας της λετονικής πρωτεύουσας, δήλωσε ότι «τα υπόγεια των δημοσίων κτιρίων, των σχολείων, των γηροκομείων, των νοσοκομείων και των δημαρχείων θα ελεγχθούν από τις αρχές οι οποίες θα τα προετοιμάσουν ώστε να μπορούν να βρουν σε αυτά καταφύγιο οι πολίτες σε περίπτωση επίθεσης. Προγραμματίζουμε να ετοιμάζουμε περίπου εκατό καταφύγια το μήνα για προστασία από τις βόμβες».

Τον Μάρτιο, η πρωθυπουργός της Λετονίας Εβίκα Σίλινα δήλωσε ότι η χώρα της κινδυνεύει από τις απρόβλεπτες ενέργειες της Ρωσίας, την οποία παρομοίασε με “αλκοολικό ή τοξικομανή”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι