Λευκορωσία: Νεκρός 43χρονος που είχε τραυματισθεί σε διαδήλωση

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Οι αρχές της Λευκορωσίας επιβεβαίωσαν τον θάνατο ενός διαδηλωτή που είχε τραυματισθεί, σύμφωνα με τους συγγενείς του, από πυρά της Αστυνομίας στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του Αλεξάντρ Λουκασένκο οι οποίες κατεστάλησαν βίαια την περασμένη εβδομάδα.

Το υπουργείο Υγείας της Λευκορωσίας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του τον θάνατο του Γκενάντι Σούτοφ, 43 ετών, έπειτα από «ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του», χωρίς να αναφέρει την αιτία θανάτου.

Σύμφωνα με τους οικείους του Γκενάντι Σούτοφ και πηγές τις οποίες επικαλούνται τα λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης, ο διαδηλωτής είχε τραυματισθεί από σφαίρα στο κεφάλι στις 11 Αυγούστου στο Μπρεστ, πόλη της δυτικής Λευκορωσίας, και υπέκυψε σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μινσκ.

Η κυβέρνηση τότε είχε παραδεχτεί ότι έκανε χρήση αληθινών πυρών στο Μπρεστ “επειδή ήταν πολύ επιθετικοί οι διαδηλωτές” και είχε επίσης παραδεχτεί ότι είχε τραυματισθεί ένας άνδρας.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση πρόκειται για τον τρίτο νεκρό από την αρχή των διαδηλώσεων -διαδηλώσεις που ζητούσαν την παραίτηση του επανεκλεγέντα με 80% Λουκασένκο και αμφισβητούσαν το αποτέλεσμα, ως εκλογική νοθεία. Κατά τις διαμαρτυρίες αυτές στη Λευκορωσία υπήρξαν δεκάδες τραυματίες, ενώ έγιναν 6.700 συλλήψεις.

Οι συγγενείς του Γκενάντι Σούτοφ υποστήριξαν από την πλευρά τους μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης πως ο Σούτοφ πήγαινε να επισκεφθεί την κοπέλα του, ότι δεν ήταν διόλου επιθετικός και απλά περπατούσε στον δρόμο όταν κάποιος τον πυροβόλησε από τη στέγη μιας πολυκατοικίας.

Σε εξέλιξη εν τω μεταξύ βρίσκεται τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για τη Λευκορωσία, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε να μην υπάρξει εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά της Λευκορωσίας. Ο Λουκασένκο, που πριν από ένα μήνα κατηγορούσε τη Ρωσία ότι ετοιμάζει προβοκάτσια εναντίον της χώρας του, σήμερα κατήγγειλε δυτική συμπαιγνία που πυροδοτεί τις διαδηλώσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι