Λιμοκτονούν και οι δημοσιογράφοι του AFP στη Γάζα
22/07/2025
«Η Γαλλία απαιτεί ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος να μπορεί να έχει πρόσβαση στη Γάζα για να δείξει αυτό το οποίο πράγματι συμβαίνει. Επίσης δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολόγηση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού εκεί. Είναι μια επίθεση που θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική κατάσταση που θα προκαλέσει νέους εκτοπισμούς πληθυσμών τους οποίους καταδικάζουμε αυστηρά», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
«Έχουμε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να απομακρύνουμε συνεργάτες δημοσιογράφων τις ερχόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε ο υπουργός ερωτηθείς για την περίπτωση πολλών συνεργατών του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) στο πεδίο που βρίσκονται σε “φρικτή κατάσταση” σύμφωνα με τη διεύθυνση του πρακτορείου.
«Εδώ και μήνες παρακολουθούμε ανήμποροι τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Η κατάστασή τους είναι σήμερα μη βιώσιμη, παρά το υποδειγματικό θάρρος, την επαγγελματική δέσμευση και την αντοχή», ανέφερε ανακοίνωση του AFP χθες Δευτέρα, καθώς η ένωση δημοσιογράφων (SDJ) του πρακτορείου προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να τους “δούμε να πεθαίνουν”.
Είκοσι πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία, έκαναν έκκληση για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
“Από την ίδρυση του AFP τον Αύγουστο του 1944, έχουμε χάσει δημοσιογράφους σε συγκρούσεις, είχαμε τραυματίες και αιχμαλώτους στις τάξεις μας, αλλά κανείς από εμάς δεν θυμάται να έχει δει έναν συνεργάτη να πεθαίνει από πείνα”, τόνιζε χθες εκπρόσωπος των εργαζομένων στο AFP.
Ο ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρονται συχνά στον κίνδυνο λιμού στον παλαιστινιακό θύλακα που δεν είχε κανέναν ανεφοδιασμό σε τρόφιμα ή φάρμακα επί 3 μήνες και που η τροφοδοσία ξανάρχισε με αργούς ρυθμούς σχετικά πρόσφατα.
Επανέρχεται και το ζήτημα του να επιτραπεί σε αλλοδαπούς δημοσιογράφους να εισέλθουν στη Γάζα για ρεπορτάζ: «Επειδή η ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα στην πληροφορία είναι επίσης πυλώνες των δημοκρατιών μας, το Ισραήλ πρέπει να αφήσει τον Τύπο να κάνει τη δουλειά του και να διασφαλίσει την πρόσβασή του. Οι δημοσιογράφοι και οι άμαχοι δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να αποτελούν στόχου”, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Χάτζα Λαχμπίμπ.
Μια πρωτοφανή, σκληρή και λυπηρή ανακοίνωση έκανε η Ένωση Δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), προειδοποιώντας για τις ακραίες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ανταποκριτές του στο μέτωπο του πολέμου. Οι τελευταίοι ρεπόρτερ «θα πεθάνουν εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, καθώς οι ελλείψεις τροφίμων και ο κίνδυνος λιμοκτονίας είναι στο «κόκκινο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Ένωση των δημοσιογράφων δημοσιοποίησε και στιγμιότυπα από αναρτήσεις στο Facebook των ίδιων των δημοσιογράφων -που αποκαλύπτουν την πείνα και την απόγνωση που βιώνουν. «Ο αποκλεισμός μαζί με τις συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου ακόμη και οι, απαραίτητοι για την καταγραφή της κρίσης, δημοσιογράφοι λιμοκτονούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ανάμεσά τους είναι και ο 30χρονος Μπασάρ, φωτορεπόρτερ που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) από το 2010. Ξεκίνησε ως βοηθός πεδίου, προχώρησε σε θέση ανεξάρτητου φωτογράφου και το 2024 έγινε επικεφαλής του τμήματος φωτορεπόρτερ στην περιοχή.
Στις 19 Ιουλίου, έγραψε στο Facebook: «Δεν έχω πια τη δύναμη να εργάζομαι στα μέσα ενημέρωσης. Έχω αδυνατίσει. Δεν μπορώ να δουλέψω άλλο». Πλέον ζει στα ερείπια του βομβαρδισμένου σπιτιού του στην Πόλη της Γάζας, μαζί με τη μητέρα του, τα αδέλφια του και την ευρύτερη οικογένειά του. Η ανακοίνωση επεσήμανε ότι ο Μπασάρ, όπως και οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας, μετακινείται συνεχώς μεταξύ προσφυγικών καταυλισμών αναζητώντας ασφάλεια, και ζει σε «ακραία φτώχεια» εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
Δεν υπάρχει έπιπλα, ηλεκτρικό ρεύμα ή καθαρό νερό και επιβιώνουν όλοι τους «με αποφάγια από συγγενείς». Μόλις μία μέρα πριν από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, ο Μπασάρ ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του «κατέρρευσε από την πείνα». Παρά το μηνιαίο μισθό τους οι δημοσιογράφοι, δεν μπορουν να τα βγάλουν πέρα, αφ΄ενός γιατί έχουν εκτοξευθεί οι τιμές σε όλη την, Γάζα, αφ΄ετέρου επειδή το τραπεζικό σύστημα εκεί έχει καταρρεύσει και οι μεταφορές χρημάτων έχουν καταστεί εξαιρετικά δύσκολες, με τους μεσάζοντες να παρακρατούν προμήθειες έως και 40%.
Η Άχλέμ, μια ρεπόρτερ με βάση το νότιο τμήμα της Γάζας, δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει για όσο αντέξει. «Κάθε φορά που βγαίνω από τη σκηνή για να καλύψω ένα γεγονός, να πάρω συνέντευξη ή να καταγράψω ένα συμβάν, δεν ξέρω αν θα επιστρέψω ζωντανή», είπε και ανέφερε πως η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η πρόσβαση σε φαγητό και νερό.
Η ένωση παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα για τη σωματική και ψυχική κατάσταση των δημοσιογράφων, δηλώνοντας: «Τους βλέπουμε να καταρρέουν. Είναι νέοι, αλλά η δύναμή τους φθίνει». Οι επικοινωνίες τους έχουν μετατραπεί σε «ημερήσιες κραυγές, σπαρακτικά και απεγνωσμένα μηνύματα», τονίζει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας: «Τα μηνύματά τους έχουν γίνει πιο σύντομα και πιο αδύναμα. Δεν έχουν πια τη δύναμη ούτε να μας στείλουν ενημερώσεις».
Το πρακτορείο θέλει να απομακρύνει τους δημοσιογράφους του. Λίγες ώρες μετά την παραπάνω σπαρακτική ανακοίνωση, η διοίκηση του AFP ανακοίνωσε σχέδια για την απομάκρυνση των δημοσιογράφων του που εργάζονται στη Γάζα.
«Η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο και για τον λόγο αυτό καλούμε τις ισραηλινές Αρχές να επιτρέψουν την άμεση αποχώρησή τους μαζί με τις οικογένειές τους», έγραψε η διοίκηση του πρακτορείου ειδήσεων στο Χ, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για την «φρικτή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συνεργάτες του στη Λωρίδα της Γάζας».
Πέρσι το AFP είχε απομακρύνει οκτώ μισθωτούς δημοσιογράφους και τώρα θέλει να κάνει το ίδιο και για τους freelancer συνεργάτες του.