Λισαβώνα: Έφοδος και πολιτικό σκάνδαλο επειδή φέρεται να δόθηκε “χαριστικά” σε βρέφη ένα πανάκριβο φάρμακο

Λισαβώνα: Έφοδος και πολιτικό σκάνδαλο επειδή φέρεται να δόθηκε “χαριστικά” σε βρέφη ένα πανάκριβο φάρμακο

Η πορτογαλική αστυνομία έκανε έφοδο σήμερα στο υπουργείο Υγείας και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το αν κρατικοί υπάλληλοι παραβίασαν τον νόμο παραχωρώντας προνομιακή πρόσβαση σε μια δαπανηρή ιατρική θεραπεία σε δίδυμα μωρά, οι γονείς των οποίων είχαν ζητήσει το 2019 τη βοήθεια του προέδρου της Πορτογαλίας.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι οι αρχές εξετάζουν αν διαπράχθηκαν εγκλήματα όπως απιστία περί την υπηρεσία, κατάχρηση εξουσίας και διακεκριμένη απάτη. Η έρευνα έχει επεκταθεί επίσης στα γραφεία της κοινωνικής υπηρεσίας, άλλες υγειονομικές μονάδες και σε κατοικίες ιδιωτών. Δεν κατονομάστηκαν οι κρατικοί λειτουργοί που θεωρούνται ύποπτοι, ούτε διευκρινίστηκε αν  έπαιξε τελικά κάποιο ρόλο ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2019-20, όταν στα δίδυμα που είχαν γεννηθεί στη Βραζιλία και τότε ήταν ηλικίας 15 μηνών χορηγήθηκε το Zolgensma – ένα από τα ακριβότερα φάρμακα παγκοσμίως – στο νοσοκομείο Σάντα Μαρία της Λισαβόνας. Η θεραπεία αυτή κόστισε στο κράτος περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

Το Zolgensma χρησιμοποιείται για τη θεραπεία βρεφών και νηπίων κάτω των 2 ετών που πάσχουν από νωτιαία μυική ατροφία, μια σπάνια και πολύ σοβαρή κληρονομική ασθένεια. Η μητέρα των διδύμων είπε αργότερα σε συνέντευξή της ότι «αφού ένας γιατρός έδειξε απρόθυμος να χορηγήσει το φάρμακο, εκείνη χρησιμοποίησε τις γνωριμίες της για να επιταχύνει τη διαδικασία» και ότι «μία από αυτές της γνωριμίες ήταν η νύφη του προέδρου».

Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα επιβεβαίωσε ότι ο γιος του επικοινώνησε μαζί του και του μίλησε για την ανάγκη θεραπείας των παιδιών, αλλά αρνήθηκε ότι είχε οιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση.

Η θεραπεία των διδύμων έχει αναχθεί σε σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο επειδή ήταν δαπανηρή αλλά και επειδή ενδέχεται να παρακάμφθηκαν άλλοι ασθενείς που είχαν ζητήσει να τους χορηγηθεί το φάρμακο. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Chega επέκρινε τον πρόεδρο και το υπουργείο Υγείας για το θέμα αυτό και συγκροτεί κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει την υπόθεση. Το επιχείρημά του είναι ότι “βοηθάμε τους Βραζιλιάνους όταν δεν το δίνουμε στους δικούς μας», παρότι η Βραζιλία είναι μια χώρα με ιδιαίτερη σύνδεση με τη Πορτογαλία.

Τα διεθνή πρακτορεία που μεταδίδουν την είδηση δεν αναφέρουν κάτι πολύ σημαντικό, αν δηλαδή τα βρέφη είναι σχετικά υγιή και αν απέδωσε έστω και εν μέρει η θεραπεία. Πολλοί εκτιμουν ότι το θέμα ανακινήθηκε τώρα με εφόδους για πολιτικούς λόγους -για τις ευρωεκλογές. Επίσης δεν αναφέρεται πόσα παιδάκια έχουν πάρει αυτό το σκεύασμα στην Πορτογαλία, χωρίς να “βάλουν μέσον”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι