Λιτότητα προτείνει στην Ελλάδα ο ΟΑΣΑ
05/12/2024«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της με αρκετά συνεχιζόμενα και σχεδιαζόμενα μέτρα, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην αναλυτική έκθεσή του (OECD Economic Survey) που δόθηκε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα. Εντούτοις προτείνει μια σειρά από μέτρα λιτότητας, όπως το να σταματήσει η επιδότηση των νοικοκυριών στην ενέργεια και να μειωθεί το αφορολόγητο.
«Πολλές μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζουν βασικά θέματα που αναδεικνύονται σε αυτή και προηγούμενες εκθέσεις για την Ελλάδα», προσθέτει ο Οργανισμός, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026. Για το δημόσιο χρέος, ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι θα μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και το βασικό του σενάριο προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 90% το 2060 ή στο 75%, αν η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη, για παράδειγμα αν υλοποιηθούν πλήρως οι «μεταρρυθμίσεις του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».
Παρά τις μειώσεις στη φορολογία τα τελευταία χρόνια, «η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας παραμένει υψηλή, κυρίως όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι μία περαιτέρω μείωσή της θα μπορούσε να αυξήσει την απασχόληση, μειώνοντας παράλληλα τα κίνητρα για αυτοαπασχόληση, την οποία προφανώς θεωρεί κάτι κακό. Δεν επεξηγεί πώς θα καλυφθεί το συνταξιοδοτικό των νέων με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που εισηγείται. Παράλληλα θεωρεί ότι πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο των 10.000 ευρώ, κρίνοντας ότι άτομα που έχουν εισόδημα 833 ευρώ το μήνα πρέπει να συμβάλλουν στην οικονομία της χώρας.
Εκτιμά ότι «δεν είναι βιώσιμο παραπάνω από τα μισά ελληνικά νοικοκυριά να απαλλάσσονται του φόρου», αλλά δεν προτείνει τρόπους επιβίωσης των νοικοκυριών αυτών αν πρέπει και να φορολογούνται. Προτείνει, επίσης, αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα τσιγάρα και την επιβολή ΕΦΚ σε τρόφιμα πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι, «τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία».
Για την στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας με εναλλακτικές πηγές επιδότησης ζητεί ο ΟΟΣΑ «επειδή η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να αντλεί κεφάλαια από τα έσοδα των ρύπων (πώληση δικαιωμάτων εκπομπών) για το σκοπό αυτό, στον υψηλό βαθμό που πράττει μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, σχεδόν το 75% των εσόδων από τους ρύπους κατευθύνθηκαν στις επιδοτήσεις των καταναλωτών, αφήνοντας ένα πολύ μικρότερο ποσό για την πράσινη μετάβαση. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τουλάχιστον το 50% των εν λόγω πόρων πρέπει να στηρίζει την ενεργειακή μετάβαση, δηλαδή επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, τα δίκτυα, την εξοικονόμηση κτλ»αναφέρει ο ΟΑΣΑ.