Λιβύη: Παρέδωσε την σκυτάλη ο Σάρατζ

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά της, παραλαμβάνοντας την εξουσία από τις δύο αντίπαλες διοικήσεις που κυβερνούσαν η μία το ανατολικό και η άλλη το δυτικό μέρος της χώρας, και η διεθνής κοινότητα αλλά και ο λαός της χώρας προσδοκεί ότι αυτή θα επιτύχει την ομαλή μετάβαση σε εκλογές μετά από μια δεκαετία βίας και χάους.

Ο Φάγιεζ αλ Σάρατζ, ο πρωθυπουργός της απερχόμενης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της δυτικής Λιβυης, αγκάλιασε τον διάδοχό του, τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στον οποίο παρέδωσε το αξίωμα λέγοντας: «Είμαι εδώ σήμερα για να εδραιώσουμε τις αρχές της δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά πήρε την περασμένη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Έχει την εντολή να βελτιώσει τις υπηρεσίες, να ενώσει τους κρατικούς θεσμούς και να επιβλέψει τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Δεκέμβριο.

Τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Οικονομικών, που εδρεύουν στην Τρίπολη, εξέδωσαν ανακοινώσεις επιβεβαιώνοντας ότι ολοκληρώθηκε η παράδοση στους νέους υπουργούς. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον υπουργό Εσωτερικών της GNA, Φάτι Μπασάγα, να αποχωρεί με το δικό του, ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Ο Ντμπεϊμπά ορκίστηκε πρωθυπουργός χθες, στο Τομπρούκ. Η κυβέρνησή του, συγκροτήθηκε πέντε μήνες αφ΄ότου συνήφθη εκεχειρία μεταξύ των δύο αντίπαλων πλευρών. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν πολλά και μεγάλα. Στους δρόμους, την εξουσία ασκούν ακόμη διάφορες τοπικές, ένοπλες ομάδες που λεηλατούν τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας. Οι ξένες δυνάμεις που στήριξαν τις δύο αντίπαλες πλευρές δεν έχουν αποσύρει τους μαχητές και τα όπλα τους. Και αναλυτές φοβούνται ότι Λίβυοι πολιτικοί ή οικονομικοί ή τοπικοί παράγοντες που δεν θέλουν να χάσουν την επιρροή τους, μπορεί να σαμποτάρουν την πολιτική μετάβαση.

Μια ένδειξη της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας είναι ορατή σε όποιον προσπαθήσει να διασχίσει τη χώρα οδικώς: ο κεντρικός παραλιακός αυτοκινητόδρομος παραμένει κλειστός ανάμεσα στη Μιζράτα και τη Σύρτη, εκεί όπου είχε σταθεροποιηθεί το πολεμικό μέτωπο το περασμένο καλοκαίρι. Η επιτροπή επίβλεψης της εκεχειρίας που συγκροτήθηκε πέρσι δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο μέχρι τώρα για να ανοίξει και πάλι ο δρόμος. Οι δε μισθοφόροι παραμένουν στις τάξεις τους και υπολογίζονται ότι είναι 20.000, παρότι η συμφωνία προέβλεπε ότι θα έπρεπε να είχαν αποχωρήσει εδώ και ένα μήνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι τηλεφώνησε στον νέο Λίβυο πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί και ότι απεδέχθη πρόσκληση για να επισκεφθεί την χώρα σε ημερομηνία που μέλλει να καθορισθεί. Ο νέος πρωθυπουργός πάντως, που είναι δισεκατομμυριούχος, εξελέγη με παράδοξο αν όχι απολύτως παράνομο και αντιδημοκρατικό τρόπο, καθώς οργιάζουν οι φήμες ότι δωροδόκησε με 250.000 έως 500.000 δολάρια τους περισσότερους από τους 75 εκλέκτορες για να τον ψηφίσουν. Οι εκλέκτορες είχαν συνεδριάσει σε ξενοδοχείο της Λιβύης όπου σημειώθηκαν σκηνές απείρου κάλλους όταν κάποιοι ανακάλυψαν ότι είχαν πάρει μόλις 250.000 δολάρια ενώ άλλοι είχαν πάρει για την ίδια “δουλειά” 500.000 δολάρια. Επίσης ο Ντμπεϊμπά αμέσως μετά την εκλογή του επισκέφθηκε τον Ερντογάν. Τέλος, πριν από τρεις μέρες διαμήνυσε ότι «τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις ΑΟΖ είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι