Λίβυοι κατέθεσαν 169 εκατ. ευρώ σε τουρκική “αμυντική βιομηχανία” – Πληροφορίες για συμφωνίες 8 δισ. ευρώ

Νέα κατολίσθηση στην Κόρινθο – Ξανάκλεισε ο Ισθμός

Έγγραφο που διέρρευσε στην ιστοσελίδα libyareview.com δειχνει ότι η Λιβυκή Κεντρική Τράπεζα μετέφερε 169 εκατ. ευρώ στην τουρκική εταιρεία SSTEK, θυγατρική της κρατικής Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Η BMC, θυγατρική της SSTEK με τη σειρά της, ανήκει κατά 55% στον Ρατζίπ Ερντογάν.

Η BMC κατασκευάζει άρματα και κάνει εξαγωγές σε 80 χώρες. Το άρμα “Kirpi” είναι επισης δικό της και έχουν μεταφερθεί στην Τρίπολη πάνω από 200 “Kirpi”.

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο Fathi Bashagha, ζήτησε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης Al Sadeeq Al-Kabeer να μεταφέρει περίπου 160 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της τουρκικής βιομηχανίας όπλων SSTEK ευθέως. Του ζήτησε να ακυρώσει μάλιστα το σχετικό συνοδευτικό (πιστωτική επιστολή) που είχε ήδη εκδοθεί. Διευκρινίστηκε ότι λόγω του πολέμου, θα εισάγονται κατ’ εξαίρεση “προϊόντα” της SSTEK και δεν θα υπόκεινται στις συνήθεις ρυθμίσεις και πρακτικές.

Άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στο τεράστιο ποσό των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναφέρει μάλιστα ότι τα 8 έχουν ήδη δοθεί στην Τουρκία.

Σύμφωνα με αυτό η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης δεσμεύθηκε να καταβάλει 12 δισ. δολάρια ως οικονομική βοήθεια στην Τουρκία -πιθανόν για να μη φαίνεται ότι πρόκειται για αγορές όπλων. Αυτό ήταν δημοσιευμένο και στην Middle East Online. Tα 4 εξ αυτών κατατέθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, για τα άλλα δεν αναφέρεται κάτι.

Ο Ερντογάν έχει επισήμως παραδεχθεί ότι η Λιβύη οφείλει χρήματα στην Τουρκία, επειδή με την ανατροπή του Καντάφι χάθηκαν τουρκικές επενδύσεις άνω των 4 δισ. δολαρίων

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι