Λουκασένκο: Η Δύση χρηματοδοτεί τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις…

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Καθώς μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στη Λευκορωσία, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι αποτελεί βασικό οικονομικό σπόνσορα των ταραχών. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Μινσκ θα «εστιάσουμε σε αυτό». «Οι δυτικές χώρες ανακοινώνουν τη συλλογή κεφαλαίων και την αποστολή χρημάτων στη Λευκορωσία με εμφανή τρόπο. Το βλέπουμε αυτό» δήλωσε ο Λουκασένκο στο Λευκορωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η Δύση συνεχίζει να υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες, σημείωσε ο πρόεδρος, παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας δεν μπορεί να παρακολουθεί όλα τα χρήματα που φτάνουν στη χώρα. «Πολλά χρήματα έρχονται σε μετρητά. Αλλά γνωρίζουμε την κατάσταση και θα εστιάσουμε σε αυτό» δήλωσε ο Λουκασένκο. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ένωση θα ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. «Είναι σαφές ότι [το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Λευκορωσίας] δεν είναι σύμφωνο με την επιθυμία του λαού, υπήρξε απαράδεκτη βία και δεν τηρείται το κράτος δικαίου. Έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις και αναμφίβολα θα ενισχυθούν σήμερα το απόγευμα» είπε ο Επίτροπος στο ραδιόφωνο Europe 1.

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, προέτρεψε νωρίτερα τις Βρυξέλλες να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης επικεντρωμένης στην κατάσταση της χώρας. Οι μαζικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία έχουν οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην πρωτεύουσα αλλά και σε άλλες πόλεις, με τις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν δακρυγόνα κανόνια νερού, λαστιχένιες σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Πολλοί συλληφθέντες κατήγγειλαν κατάχρηση βίας, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας το αρνείται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι